До кога ће Скy истрага стићи и ко све страхује?

Све кренуло од привођења Бојана Цвијетића, бившег савјетника Драгана Мектића, Кељмендијева група остваривала контакте с особама у правосуђу, како су тајни подаци ОСА-е завршили код криминалаца.

Босна и Херцеговина 16.08.2022 | 16:34
До кога ће Скy истрага стићи и ко све страхује?

Хапшење Роберта Радоњића, шефа уреда Обавјештајно-сигурносне агенције (ОСА) у Бањалуци, али и Недељка Лубуре, главног инспектора МУП-а Републике Српске, изазвало је праву панику у полицијско-тужилачким редовима, али и члановима наркомафије који су користили Скy апликацију, имали полицијску заштиту и при томе договарали трговину наркотицима, тврди сарајевски лист "Аваз".

У тексту наводе да Тужилаштво БиХ, које је путем међународних партнера, америчког ФБИ-ја и Еуропола добило податке о члановима бх. наркомафије, има озбиљне доказе, говори и податак да су похапшени и појединци на руководећим позицијама у полицијским агенцијама, али и њихови помагачи.

Но, ово је, како тврде, тек врх леденог бријега. Питање је ко је сљедећи на реду и ко је од чланова наркомафије још имао помагаче у полицијским, али и правосудним круговима.

Даље подсјећају да се клупко почело одмотавати хапшењем Бојана Цвијетића, савјетника Драгана Мектића, бившег министра безбједности БиХ.

Цвијетићева група шверцовала је, према наводима Тужилаштва, кокаин из Србије и Црне Горе у БиХ, а затим земље ЕУ, на чему је у посљедње двије године зарадила више од 11 милиона КМ.

Цвијетићу и члановима његове наркогрупе до сада је блокирана имовина у вриједности од 10 милиона КМ.

Вјерује се да је ухапшени Радоњић био члан Цвијетићеве групе, којем је дао и повјерљиве податке ОСА-е који су пронађени у Цвијетићевом сефу након хапшења.

Заједно с Цвијетићем, који је у кућном притвору мјесецима, ухапшени су и Александар Николић те Петар Дукић, али и припадници МУП-а Републике Српске. До сада су због апликације Скy пала и два гранична полицајца Владан Ковачевић и Милош Лукајић. 

Раније су ухапшена и два припадника Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, који се доводе у везу са шверцом наркотика Милош Николић и Милош Поповац. Према налогу Тужилаштва, ухапшен је и судија из Бијељине Јован Савић, који је криминалцима дојављивао информације.

Осим тога, расписане су бројне потјернице, међу којима су и оне за убицама и мафијашима попут Миливоја Ловреновића Чаруге и његовог сина Душана, који су осумњичени у предмету “Стораге”. И они се доводе у везу с Цвијетићем и његовом екипом.

Прије мјесец су похапшени и Елвис Кељменди, Анел Сејфовић и Ајлин Ахмић, који су, такођер, користили апликацију Скy, а бавили су се увозом хероина и кокаина, на којем су зарађивали стотине хиљада еура. Сви су путем ове апликације договарали бројне незаконитости.

Тужилаштво је прије неколико дана на рочишту за продужење притвора саопћило да је Кељмендијева група имала контакте и са запосленима у правосуђу и полицији, што је сада посебан дио истраге.

Индикативно је, такође, да су се више од деценију крили прави заштитници Кељмендија, а да Осман Мехмедагић, као директор ОСА-е, ни Насера ни Елвиса никада није желио прогласити пријетњом по националну безбједност, што је искључива надлежност директора.

Припадници СИПА-е недавно су, такође према налогу Тужилаштва БиХ, ухапсили Милана Матковића, једног од најтраженијих наркодилера с Балкана који је био на потјерници, а уредно је живио у Требињу и управљао ноћним клубовима. И он је, вјерује се, имао заштиту у полицији.

До сада су МУП-ови РС и КС, али и СИПА и ФУП, према налогу Тужилаштва БиХ, ухапсили више од 40 особа које се доводе у везу с апликацијом Скy.

Међутим, хапшењем Радоњића и Лубуре, који су притворени, почео се стезати обруч око налогодаваца ових кривичних дјела и оних који су знали за ове незаконите радње, а нису их пријавили.

На челу тужилачког тима који ради на предметима Скy апликације именована је недавно тужитељица Бојана Јоловић. Она је на овој позицији замијенила Диану Кајмаковић, која је склоњена из тужилачког тима и под истрагом је.

Јоловић сада води тим од седам тужилаца који успјешно раскринкава криминалне групе које су путем Скyа договарале шверц наркотика, оружја, али и припремале ликвидације.

Дешифрирање апликације Скy довело је и до хапшења у Србији и Црној Гори. Још лани је похапшена група Веље Невоље Беливука, против којег је подигнута оптужница. Због веза с њим и Дарком Елезом мјесецима је била притворена и бивша секретарка МУП-а Србије Дијана Хркаловић. Ухапшен је поново и Дарко Шарић. У Црној Гори су похапшене на десетине полицајаца. У притвору је због Скy апликације и бивша предсједница Врховног суда Црне Горе Весна Меденица, пише <стронг>Аваз.

(БН Фото: Аваз)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Нострадамус

16.08.2022 14:47

Истрага це отици до самог врха и нико не страхује. Само је народ у страху и он це све да плати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лакташи

16.08.2022 14:49

Кад ће Додик доћи на ред ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Лактаси

16.08.2022 16:57

Одмах после мектица и осмице!

Name

Ехее

16.08.2022 16:59

Ако доброооо поткујее неце никад на ред дици!! Милиониии поткивајууу!!! Милијарде остајуу ојјј хаа Русијааа!

Name

зиран

16.08.2022 19:18

ДАВНО ЈЕ ТРЕБАО ДОДИК ДОЋИ НА РЕД. ТРЕБАО ЈЕ ПРВИ ДА БУДЕ

Name

Проједор

17.08.2022 05:20

Никад јер ради за интересе запада.

Name

Лаки

17.08.2022 11:50

Све док врх пирамиде не буде откривен, а то су Вицо Зељковић, Маринко Томић и Невенко Бркљач преко којих и иде увоз дроге у БиХ путем брзе поште у власништву Маринка и сецуритy фирме Бркјача, а који заједно држе Биззаре Диверсе Бар и Кафану као параван за прање новца од дроге од тога нема ништа. Како обичан радник обезбјеђења у тржном центру за 10-15 година постане мултимилионер, а да се нико не запита.

Name

Зике

16.08.2022 14:52

Има'л који осим срба из институција да ће бити ухапшен....мало чудно...зар не....зна се да су бошњачки и хрватски руководиоци и службеници у државним институцијама и тужилаштвима такођер имали СКY и аном....шта је са УИО...Гдје је све прелазило преко границе....ко је покривао и ко је из УИО преносио и ишао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

реЗике

16.08.2022 15:54

Смањи доживљај друже. Ако све буде ишло како треба биће ухапшена тужитељица Дијана Кајмаковић, Осман Мехмедагић Осмица и још пар ситнијих риба.... Чекају се ИЗБОРИ.... До краја 2022 ако не буде ухапсен Осман Осмица и Кајмаковићка од овог неће бити ништа

Name

Истина

16.08.2022 16:31

Е вала си у праву, похапсише те наше поштењачине само што су Срби. Кад их пусте дочекаћемо их свечано испред Боске. Ај не сери.

Name

Србендо

16.08.2022 16:57

иди србуј негдје друго. Та прица о угрозености је пролазила деценијама. Неце висе.

Name

Кун'-фу Панда

16.08.2022 17:04

Е вала бас. Добро запазање. Нисмо ни ми сјајни, далеко од тога, али брате па гдје су остали. Хрвати сви постени, а код ових струцњака за све крив Кељеменди

Name

Ре

16.08.2022 17:05

Не хапсе србе. Него криминалце. Већина правих срба то није и не жели такве. Зашто Цвијетић није у притвору државном

Name

Ре зике

16.08.2022 19:39

То је доказ да многи срби воле љеп зивот без да раде, сем да се баве криминалом. Они су газде, са златним ланцима око врата и са најмање 10 цувара око себе. Имате аркана као примјер, "узор" из деведесетих, а сад бјеловука. У РС изгледа цјели врх полиције и правосудја се бави криминалом. Ето мали примјери за твој коментар! ПС, и ја сам србин, али цасни, поносни, без трунке криминала!

Name

ЦЗСР

16.08.2022 15:25

Тај исти велики нарко бос родјену дјецу је отео и нико му ниста не мозе… Центар за социјални рад поткупљен и потплаћен, сви ћуте и праве се луди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.08.2022 19:53

Треба све хапсити ко год је сарадивао са криминалцима без обзира на вјерску припадност ијер то зло унистава и српску и босњацку у хрватску и другу

Name

Ха Ха

16.08.2022 15:32

Када се све ово "дешифрује", предпостављам да ће нестати дроге на улицама, или ипак неће , тако да од овога нема ништа !

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

16.08.2022 20:45

Поента овдје уопсте није да ли има дроге на улици, вец ко је тамо доноси. Дроге има свуда, али осим у Мексику, Колумбији и слицним забитима, нигдје њоме не тргује врх агенција којима је посао да се боре против трговине наркотицима. Спали смо на то да нам се морају објаснити најоцигледније и најбуквалније ствари, то је горе од обиља дроге на продају...

Name

Мрки

16.08.2022 15:50

Само стегните ДИЈАНУ КАЈМАКОВИЋ и њеног мижа АРМИНА, не треба Скy ни Арон ни Маy

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколац

16.08.2022 16:03

Усрали се и поједини Сокоцани

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.08.2022 17:33

???? 100%

Name

борац

16.08.2022 16:09

И како ствари стоје главни криминалци су у полицији.Брука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Следећи

16.08.2022 16:29

Виктор Латиновић, он и Лубура ко прст и нокат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

16.08.2022 16:37

Колико су глупи ови који користе ту апликацијуПа зна се да се свака апликација може декодирати и да створитељ те апликације на захтјев правосудних органа мора дати шифру за отварање те апликације...Па у ww2 рату њемачку Енигму су декодирали...а на данас када имаш ИТ стручњака хејбет.Па само кас са сјетио чувене фруле и заклела се земља рају да се све тајне знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Дуско

16.08.2022 18:00

Па струцњак објасни нам како то Америцки струцњаци немо отворити иПхоне а Апле немогу натјерати

Name

ДА ДА ЦУПАТИ НОКТЕ

16.08.2022 17:28

Е ОНА МАЈКИЦКА ДОДИГОВА ОНА ЈЕ ЕXПЕТ ЗА ТЕ МОДЕРМЕ АПЛИКАЦИЈЕ ЕЛЕКЗРОНСКЕ.. МАЈКИЦКААААААААААААА ????????????????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

16.08.2022 19:58

Све хапсити, који трују нашу дијецу и зарађују милионе. Имају такву силници и милијарде. Ако се све може заташкати. Међутим увијек неко зна. Ништа се не може заувијек сакрити. Правда. Напријед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трн

16.08.2022 20:41

Чуј Бојан Цвијетић Милцо у кућном притвору..јест ал ако му је кућа нови Ламбо Урус од 700.000 КМ. И не крије се човјек

ОДГОВОРИТЕ