Do koga će Sky istraga stići i ko sve strahuje?

Sve krenulo od privođenja Bojana Cvijetića, bivšeg savjetnika Dragana Mektića, Keljmendijeva grupa ostvarivala kontakte s osobama u pravosuđu, kako su tajni podaci OSA-e završili kod kriminalaca.

Bosna i Hercegovina 16.08.2022 | 16:34
Do koga će Sky istraga stići i ko sve strahuje?

Hapšenje Roberta Radonjića, šefa ureda Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) u Banjaluci, ali i Nedeljka Lubure, glavnog inspektora MUP-a Republike Srpske, izazvalo je pravu paniku u policijsko-tužilačkim redovima, ali i članovima narkomafije koji su koristili Sky aplikaciju, imali policijsku zaštitu i pri tome dogovarali trgovinu narkoticima, tvrdi sarajevski list "Avaz".

U tekstu navode da Tužilaštvo BiH, koje je putem međunarodnih partnera, američkog FBI-ja i Europola dobilo podatke o članovima bh. narkomafije, ima ozbiljne dokaze, govori i podatak da su pohapšeni i pojedinci na rukovodećim pozicijama u policijskim agencijama, ali i njihovi pomagači.

No, ovo je, kako tvrde, tek vrh ledenog brijega. Pitanje je ko je sljedeći na redu i ko je od članova narkomafije još imao pomagače u policijskim, ali i pravosudnim krugovima.

Dalje podsjećaju da se klupko počelo odmotavati hapšenjem Bojana Cvijetića, savjetnika Dragana Mektića, bivšeg ministra bezbjednosti BiH.

Cvijetićeva grupa švercovala je, prema navodima Tužilaštva, kokain iz Srbije i Crne Gore u BiH, a zatim zemlje EU, na čemu je u posljednje dvije godine zaradila više od 11 miliona KM.

Cvijetiću i članovima njegove narkogrupe do sada je blokirana imovina u vrijednosti od 10 miliona KM.

Vjeruje se da je uhapšeni Radonjić bio član Cvijetićeve grupe, kojem je dao i povjerljive podatke OSA-e koji su pronađeni u Cvijetićevom sefu nakon hapšenja.

Zajedno s Cvijetićem, koji je u kućnom pritvoru mjesecima, uhapšeni su i Aleksandar Nikolić te Petar Dukić, ali i pripadnici MUP-a Republike Srpske. Do sada su zbog aplikacije Sky pala i dva granična policajca Vladan Kovačević i Miloš Lukajić. 

Ranije su uhapšena i dva pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, koji se dovode u vezu sa švercom narkotika Miloš Nikolić i Miloš Popovac. Prema nalogu Tužilaštva, uhapšen je i sudija iz Bijeljine Jovan Savić, koji je kriminalcima dojavljivao informacije.

Osim toga, raspisane su brojne potjernice, među kojima su i one za ubicama i mafijašima poput Milivoja Lovrenovića Čaruge i njegovog sina Dušana, koji su osumnjičeni u predmetu “Storage”. I oni se dovode u vezu s Cvijetićem i njegovom ekipom.

Prije mjesec su pohapšeni i Elvis Keljmendi, Anel Sejfović i Ajlin Ahmić, koji su, također, koristili aplikaciju Sky, a bavili su se uvozom heroina i kokaina, na kojem su zarađivali stotine hiljada eura. Svi su putem ove aplikacije dogovarali brojne nezakonitosti.

Tužilaštvo je prije nekoliko dana na ročištu za produženje pritvora saopćilo da je Keljmendijeva grupa imala kontakte i sa zaposlenima u pravosuđu i policiji, što je sada poseban dio istrage.

Indikativno je, takođe, da su se više od deceniju krili pravi zaštitnici Keljmendija, a da Osman Mehmedagić, kao direktor OSA-e, ni Nasera ni Elvisa nikada nije želio proglasiti prijetnjom po nacionalnu bezbjednost, što je isključiva nadležnost direktora.

Pripadnici SIPA-e nedavno su, takođe prema nalogu Tužilaštva BiH, uhapsili Milana Matkovića, jednog od najtraženijih narkodilera s Balkana koji je bio na potjernici, a uredno je živio u Trebinju i upravljao noćnim klubovima. I on je, vjeruje se, imao zaštitu u policiji.

Do sada su MUP-ovi RS i KS, ali i SIPA i FUP, prema nalogu Tužilaštva BiH, uhapsili više od 40 osoba koje se dovode u vezu s aplikacijom Sky.

Međutim, hapšenjem Radonjića i Lubure, koji su pritvoreni, počeo se stezati obruč oko nalogodavaca ovih krivičnih djela i onih koji su znali za ove nezakonite radnje, a nisu ih prijavili.

Na čelu tužilačkog tima koji radi na predmetima Sky aplikacije imenovana je nedavno tužiteljica Bojana Jolović. Ona je na ovoj poziciji zamijenila Dianu Kajmaković, koja je sklonjena iz tužilačkog tima i pod istragom je.

Jolović sada vodi tim od sedam tužilaca koji uspješno raskrinkava kriminalne grupe koje su putem Skya dogovarale šverc narkotika, oružja, ali i pripremale likvidacije.

Dešifriranje aplikacije Sky dovelo je i do hapšenja u Srbiji i Crnoj Gori. Još lani je pohapšena grupa Velje Nevolje Belivuka, protiv kojeg je podignuta optužnica. Zbog veza s njim i Darkom Elezom mjesecima je bila pritvorena i bivša sekretarka MUP-a Srbije Dijana Hrkalović. Uhapšen je ponovo i Darko Šarić. U Crnoj Gori su pohapšene na desetine policajaca. U pritvoru je zbog Sky aplikacije i bivša predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, piše Avaz.

(BN Foto: Avaz)

Komentari / 28

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

16.08.2022 14:47

Istraga ce otici do samog vrha i niko ne strahuje. Samo je narod u strahu i on ce sve da plati.

ODGOVORITE
Name

Laktaši

16.08.2022 14:49

Kad će Dodik doći na red ??

ODGOVORITE
Name

Re Laktasi

16.08.2022 16:57

Odmah posle mektica i osmice!

Name

Ehee

16.08.2022 16:59

Ako dobroooo potkujee nece nikad na red dici!! Milioniii potkivajuuu!!! Milijarde ostajuu ojjj haa Rusijaaa!

Name

ziran

16.08.2022 19:18

DAVNO JE TREBAO DODIK DOĆI NA RED. TREBAO JE PRVI DA BUDE

Name

Projedor

17.08.2022 05:20

Nikad jer radi za interese zapada.

Name

Laki

17.08.2022 11:50

Sve dok vrh piramide ne bude otkriven, a to su Vico Zeljković, Marinko Tomić i Nevenko Brkljač preko kojih i ide uvoz droge u BiH putem brze pošte u vlasništvu Marinka i security firme Brkjača, a koji zajedno drže Bizzare Diverse Bar i Kafanu kao paravan za pranje novca od droge od toga nema ništa. Kako običan radnik obezbjeđenja u tržnom centru za 10-15 godina postane multimilioner, a da se niko ne zapita.

Name

Zike

16.08.2022 14:52

Ima'l koji osim srba iz institucija da će biti uhapšen....malo čudno...zar ne....zna se da su bošnjački i hrvatski rukovodioci i službenici u državnim institucijama i tužilaštvima također imali SKY i anom....šta je sa UIO...Gdje je sve prelazilo preko granice....ko je pokrivao i ko je iz UIO prenosio i išao...

ODGOVORITE
Name

reZike

16.08.2022 15:54

Smanji doživljaj druže. Ako sve bude išlo kako treba biće uhapšena tužiteljica Dijana Kajmaković, Osman Mehmedagić Osmica i još par sitnijih riba.... Čekaju se IZBORI.... Do kraja 2022 ako ne bude uhapsen Osman Osmica i Kajmakovićka od ovog neće biti ništa

Name

Istina

16.08.2022 16:31

E vala si u pravu, pohapsiše te naše poštenjačine samo što su Srbi. Kad ih puste dočekaćemo ih svečano ispred Boske. Aj ne seri.

Name

Srbendo

16.08.2022 16:57

idi srbuj negdje drugo. Ta prica o ugrozenosti je prolazila decenijama. Nece vise.

Name

Kun'-fu Panda

16.08.2022 17:04

E vala bas. Dobro zapazanje. Nismo ni mi sjajni, daleko od toga, ali brate pa gdje su ostali. Hrvati svi posteni, a kod ovih strucnjaka za sve kriv Keljemendi

Name

Re

16.08.2022 17:05

Ne hapse srbe. Nego kriminalce. Većina pravih srba to nije i ne želi takve. Zašto Cvijetić nije u pritvoru državnom

Name

Re zike

16.08.2022 19:39

To je dokaz da mnogi srbi vole ljep zivot bez da rade, sem da se bave kriminalom. Oni su gazde, sa zlatnim lancima oko vrata i sa najmanje 10 cuvara oko sebe. Imate arkana kao primjer, "uzor" iz devedesetih, a sad bjelovuka. U RS izgleda cjeli vrh policije i pravosudja se bavi kriminalom. Eto mali primjeri za tvoj komentar! PS, i ja sam srbin, ali casni, ponosni, bez trunke kriminala!

Name

CZSR

16.08.2022 15:25

Taj isti veliki narko bos rodjenu djecu je oteo i niko mu nista ne moze… Centar za socijalni rad potkupljen i potplaćen, svi ćute i prave se ludi.

ODGOVORITE
Name

Re

16.08.2022 19:53

Treba sve hapsiti ko god je saradivao sa kriminalcima bez obzira na vjersku pripadnost ijer to zlo unistava i srpsku i bosnjacku u hrvatsku i drugu

Name

Ha Ha

16.08.2022 15:32

Kada se sve ovo "dešifruje", predpostavljam da će nestati droge na ulicama, ili ipak neće , tako da od ovoga nema ništa !

ODGOVORITE
Name

???

16.08.2022 20:45

Poenta ovdje uopste nije da li ima droge na ulici, vec ko je tamo donosi. Droge ima svuda, ali osim u Meksiku, Kolumbiji i slicnim zabitima, nigdje njome ne trguje vrh agencija kojima je posao da se bore protiv trgovine narkoticima. Spali smo na to da nam se moraju objasniti najociglednije i najbukvalnije stvari, to je gore od obilja droge na prodaju...

Name

Mrki

16.08.2022 15:50

Samo stegnite DIJANU KAJMAKOVIĆ i njenog miža ARMINA, ne treba Sky ni Aron ni May

ODGOVORITE
Name

Sokolac

16.08.2022 16:03

Usrali se i pojedini Sokocani

ODGOVORITE
Name

Re

16.08.2022 17:33

???? 100%

Name

borac

16.08.2022 16:09

I kako stvari stoje glavni kriminalci su u policiji.Bruka.

ODGOVORITE
Name

Sledeći

16.08.2022 16:29

Viktor Latinović, on i Lubura ko prst i nokat.

ODGOVORITE
Name

Dušan

16.08.2022 16:37

Koliko su glupi ovi koji koriste tu aplikacijuPa zna se da se svaka aplikacija može dekodirati i da stvoritelj te aplikacije na zahtjev pravosudnih organa mora dati šifru za otvaranje te aplikacije...Pa u ww2 ratu njemačku Enigmu su dekodirali...a na danas kada imaš IT stručnjaka hejbet.Pa samo kas sa sjetio čuvene frule i zaklela se zemlja raju da se sve tajne znaju.

ODGOVORITE
Name

Re Dusko

16.08.2022 18:00

Pa strucnjak objasni nam kako to Americki strucnjaci nemo otvoriti iPhone a Aple nemogu natjerati

Name

DA DA CUPATI NOKTE

16.08.2022 17:28

E ONA MAJKICKA DODIGOVA ONA JE EXPET ZA TE MODERME APLIKACIJE ELEKZRONSKE.. MAJKICKAAAAAAAAAAAAA ????????????????????

ODGOVORITE
Name

+

16.08.2022 19:58

Sve hapsiti, koji truju našu dijecu i zarađuju milione. Imaju takvu silnici i milijarde. Ako se sve može zataškati. Međutim uvijek neko zna. Ništa se ne može zauvijek sakriti. Pravda. Naprijed.

ODGOVORITE
Name

Trn

16.08.2022 20:41

Čuj Bojan Cvijetić Milco u kućnom pritvoru..jest al ako mu je kuća novi Lambo Urus od 700.000 KM. I ne krije se čovjek

ODGOVORITE