Четири године у Парламенту БиХ: Блокаде, свађе, отказивање сједница а плата 5.000 КМ!

Босанскохерцеговачки парламентарци свој су "нерад" дебело наплатили. Мандат парламентараца протекао је у знаку блокада, за шта се, очекивано, странке владајуће коалиције међусобно оптужују.

Босна и Херцеговина 16.08.2022 | 13:00
Четири године у Парламенту БиХ: Блокаде, свађе, отказивање сједница а плата 5.000 КМ!

Протекле четири године наградили су сами себе и повећањем плата. Да ли је актуелни сазив Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине најгори до сада?

У прилог таквој оцјени аналитичара, али и самих парламентараца, иду званични подаци о броју одржаних сједница, материјалима које су разматрали и усвојеним законима. Какву су поруку послали грађанима Босне и Херцеговине?

Од 2018. године до данас одржана је тек 31 сједница Представничког дома бх. Парламента. Чак три пута мање у односу на прошле сазиве. А на тим сједницама, као и на оним ванредним, углавном бескорисне расправе, са тек понеким предложеним законом који би у већини случајева у коначници био оборен.

Мандат парламентараца протекао је у знаку блокада, за шта се, очекивано, странке владајуће коалиције међусобно оптужују.

"Нити гори нити бољи од претходних, него овај сазив су дочекала многобројна политичка нерјешавања кључних проблема. Дочекала нас је и ковид криза, и ова ситуација на истоку Европе, гдје је једноставно преочигледно било да се одређене политичке структуре, које ми зовемо политичко Сарајево, желе да расплету ситуацију сходно својим политичким циљевима, на шта ми, наравно нисмо нити можемо прихватити", каже Сњежана Новаковић-Бурсаћ,  шеф Клуба СНСД-а у ПД ПСБиХ.

"Мандатни период 2018/2022. ће бити упамћен по блокади, покушају опструкција и покушају да се што мање одржи сједница, поготово оних који би биле значајне по интерес грађана БиХ и државе. Ми смо имали на сцени блокаду од стране СНСД-а, врло често шутња ХДЗ-а који није хтио да реагује на један адекватнији начин, да покушамо превазићи ту блокаду", наводи Адил Османовић, шеф Клуба СДА у ПД ПСБиХ.

Из ХДЗ-а ћутња на наше упите. А управо тројство ХДЗ, СНСД и СДА у опозиционим редовима означавају као главне кривце за катастрофално стање. Подсјећају да је у већини случајева, оно што је Представнички дом и усвојио, на крају оборио Дом народа.

"Не усуђујем се рећи да је то најгори сазив, јер сваки пут кад сам то рекао, дошао је још гори. Сама чињеница да је неколико нас посланика појединачно предложило више закона него Вијеће министара вам говори о квалитету рада и извршне и законодавне власти", каже Саша Магазиновић, шеф Клуба СДП-а у ПД ПСБиХ.

Свједочили смо бурним расправама, али не и коначним усвајањем битних законских рјешења. Попут оних који су значајни за европски пут Босне и Херцеговине.

Закони о спречавању сукоба интереса, јавним набавкама и Високом судском и тужилачком савјету сачекаће наредни мандат. За нерад су сами себе наградили повећаним примањима.

"Оно што је посебно забрињавајуће јесу извјестаји о прекомјерном трошењу репрезентације службених аутомобила, скупим ноћењима парламентараца, нарочито у иностранству су готово по правилу увијек најскупљи хотели, најскупљи салони, када су у питању ручкови, ресторани, ту се такође не штеди.

Наравно, и надлежне ревизије су на то упозоравале много раније, међутим ни препоруке оних надлежних органа, ни цивилног друштва нису имале никаквог утицаја на доносиоце одлука које сами кроје, у коначници како ће се они понашати", наглашава Дамјан Ожеговић из Транспаренцy Интернатионала.

Просјечна плата бх. парламентараца је око пет хиљада марака. Довољно разлога за велику борбу на позицију за коју у нашој земљи, показало се, и нису потребне посебне квалификације.

(БХРТ)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Чудо на Балкану !

16.08.2022 11:26

Најплаћенији парламентарни нерадници у једној од најсиромашнијих земаља Балкана?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазар Продановиц

16.08.2022 11:27

Предводник сектаског смеца у посланицким клупама, и највеци љигавац медју њима... А није да нема конкуренцију

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ЛАЗАР

16.08.2022 13:36

МИСЛИМ ДА СЕ ЛАЗАР ПЛАШИ НАБРУШЕНЕ ДУШАНКЕ А И СВОЈЕ СЈЕНКЕ

Name

055

16.08.2022 11:31

Па укинути професионслизам,увести дневнице и путне троскове,као некада,и ето ресења,мања борба за та мјеста,мањи троскови висеструко,и то урадити насвим нивоима и у ентитетима....

ОДГОВОРИТЕ
Name

брецало

16.08.2022 11:33

Ста цес то је њихово постење јадни су они ста кад поцркају дје це са тим Панама куцама вилама аутима у гроб немозе а најгоре је од свега тога да их и даље народ подрзава а ја за политицаре казем само стора остаје стока, надам се да це ускоро они да липсују

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.08.2022 13:32

Па цуј гдје це са парама. Зиве до смрти зивотом какав 95% људи овдје не мозе ни да сања, а истовремено обезбједи 3 кољена да ниста не раде, или да раде разрадјене послове. Цетврто кољено вјероватно остане вец без пара, али ко њега сиса. Додје једна генерација из фамилије, буде 20 година на власти, унисти дрзаву и доста, остали не морају да раде.

Name

Чисто да кажем

16.08.2022 11:36

Алај волим овај режим, плата иде а ја лежим

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

16.08.2022 11:44

То је сигурно до сада најгори сазив а и састав.Свој мандат су обиљежили незнањем неструцносцу испадима аферама крађама скандалозним изјавама и све то дебело наплатили.А радницима се не може увезати стаж.Нека сте проклети и нека вас дјаво носи што даље

ОДГОВОРИТЕ
Name

И у ратуу

16.08.2022 11:45

И у миру!! Корумпирани политицари у спрези умрезени су пљацксли рат придузавалии да сто дузеее трајее да би они царовали на тудјој дјеци ратовали а своје дубоко и далекооо од рата одмакли заститили са врецама опљацксног новца хуманитарне банке фирме гиганте и тако постратноо исто до данас мафија политицкотајкунска прљава створена у рату и постратно зато закон о поријеклу имовине неце Европу неце Европски закон неце све претвирили у приватнооо лоповском приватизацијом избири фарса партије групе лопова!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

План б

16.08.2022 12:23

Затвор...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето Видиш

16.08.2022 12:44

Ова творевина је свакако протекторат, све распустити, један Гувернер Странац је сасвим довољан, свакако о важним стварима одлучују Странци !

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

16.08.2022 12:52

Што да раде. Лакше је глумити свађу. По НАЦИОНАЛНОЈ ОСНОВИ. Тако могу вијечно зарађивати велике плате. ЗНАЈУ ОНИ ДА ИМ ЈЕ ВЕЋИНА НАРОДА ГЛУПА. ПА И РАЧУНАЛИ СУ ОД ТЕ ВЕЋИНЕ ГЛУПИХ И ДОБИТИ ГЛАСОВЕ. Међутим. Народ се информисао. Срећа има БН Телевизија. Сад знамо истину. ДОДО. ЛАЖНИ СРБЕНДА. И ЖЕЉКО А конобарица. РТРС САМО КАЖИ, а ми их плаћамо. Све је то за ЋОРКУ. У Октобру званично. Срећа Наша , што су све лоше стране власти, негдје трајно сачуване. КОСОВО ЈЕ НАШ МИТ У ДОБРОМ СВИЈЕТЛИ. СНСД биће вијечно у ЦРНОЈ ХРОНИЦИ. Да ПОТОМЦИ СРБА СВЕ ЗНАЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Непристран

16.08.2022 13:19

Сњезана Бурсацко Из политицке Бања Луке. Бакир, друг од твога велицанственог водје Додика не влада одавно Сарајевом а Додик влада годинама РСом и пере мозгове па и теби. Ста мислис сад о великом фестивалу филма који се одрзаје бас у том политицком Сарајеву (Како га ти назовес).Ту су досле познанте звијезде из свијета и из регије. И видис Ли својим оцима да су ту сви добродосли не овисно о политици вјери боји козе. Млада си а вец задојена мрзњом према другом. Додо испрао Мозак као и многим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

16.08.2022 13:35

За овакву комедију Бранислав Нушић је мала маца . Па зар је могуће да се толика злоупотреба на штету народа трпи без санкција .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

16.08.2022 15:37

Тај посао Високи представник,ако га има,треба да уведе Закон да се тај посао ради волонтерски тј.бесплатно, па да видимо колико ће онда сједница да имају и колико ће тих ,,патриота"са све три стране и четвртим грађанима да га раде???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шејтан

16.08.2022 15:54

По договору по кафанама направе договор да се кобива свађају како неби ништа радили..Америка им је обезбиједила овакав рај..Америка помаже и да се покраду избори.Па зар неко мисли да ће ови избори бити транспарентни .Туристички по туристи

ОДГОВОРИТЕ