Četiri godine u Parlamentu BiH: Blokade, svađe, otkazivanje sjednica a plata 5.000 KM!

Bosanskohercegovački parlamentarci svoj su "nerad" debelo naplatili. Mandat parlamentaraca protekao je u znaku blokada, za šta se, očekivano, stranke vladajuće koalicije međusobno optužuju.

Bosna i Hercegovina 16.08.2022 | 13:00
Četiri godine u Parlamentu BiH: Blokade, svađe, otkazivanje sjednica a plata 5.000 KM!

Protekle četiri godine nagradili su sami sebe i povećanjem plata. Da li je aktuelni saziv Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine najgori do sada?

U prilog takvoj ocjeni analitičara, ali i samih parlamentaraca, idu zvanični podaci o broju održanih sjednica, materijalima koje su razmatrali i usvojenim zakonima. Kakvu su poruku poslali građanima Bosne i Hercegovine?

Od 2018. godine do danas održana je tek 31 sjednica Predstavničkog doma bh. Parlamenta. Čak tri puta manje u odnosu na prošle sazive. A na tim sjednicama, kao i na onim vanrednim, uglavnom beskorisne rasprave, sa tek ponekim predloženim zakonom koji bi u većini slučajeva u konačnici bio oboren.

Mandat parlamentaraca protekao je u znaku blokada, za šta se, očekivano, stranke vladajuće koalicije međusobno optužuju.

"Niti gori niti bolji od prethodnih, nego ovaj saziv su dočekala mnogobrojna politička nerješavanja ključnih problema. Dočekala nas je i kovid kriza, i ova situacija na istoku Evrope, gdje je jednostavno preočigledno bilo da se određene političke strukture, koje mi zovemo političko Sarajevo, žele da raspletu situaciju shodno svojim političkim ciljevima, na šta mi, naravno nismo niti možemo prihvatiti", kaže Snježana Novaković-Bursać,  šef Kluba SNSD-a u PD PSBiH.

"Mandatni period 2018/2022. će biti upamćen po blokadi, pokušaju opstrukcija i pokušaju da se što manje održi sjednica, pogotovo onih koji bi bile značajne po interes građana BiH i države. Mi smo imali na sceni blokadu od strane SNSD-a, vrlo često šutnja HDZ-a koji nije htio da reaguje na jedan adekvatniji način, da pokušamo prevazići tu blokadu", navodi Adil Osmanović, šef Kluba SDA u PD PSBiH.

Iz HDZ-a ćutnja na naše upite. A upravo trojstvo HDZ, SNSD i SDA u opozicionim redovima označavaju kao glavne krivce za katastrofalno stanje. Podsjećaju da je u većini slučajeva, ono što je Predstavnički dom i usvojio, na kraju oborio Dom naroda.

"Ne usuđujem se reći da je to najgori saziv, jer svaki put kad sam to rekao, došao je još gori. Sama činjenica da je nekoliko nas poslanika pojedinačno predložilo više zakona nego Vijeće ministara vam govori o kvalitetu rada i izvršne i zakonodavne vlasti", kaže Saša Magazinović, šef Kluba SDP-a u PD PSBiH.

Svjedočili smo burnim raspravama, ali ne i konačnim usvajanjem bitnih zakonskih rješenja. Poput onih koji su značajni za evropski put Bosne i Hercegovine.

Zakoni o sprečavanju sukoba interesa, javnim nabavkama i Visokom sudskom i tužilačkom savjetu sačekaće naredni mandat. Za nerad su sami sebe nagradili povećanim primanjima.

"Ono što je posebno zabrinjavajuće jesu izvjestaji o prekomjernom trošenju reprezentacije službenih automobila, skupim noćenjima parlamentaraca, naročito u inostranstvu su gotovo po pravilu uvijek najskuplji hoteli, najskuplji saloni, kada su u pitanju ručkovi, restorani, tu se takođe ne štedi.

Naravno, i nadležne revizije su na to upozoravale mnogo ranije, međutim ni preporuke onih nadležnih organa, ni civilnog društva nisu imale nikakvog uticaja na donosioce odluka koje sami kroje, u konačnici kako će se oni ponašati", naglašava Damjan Ožegović iz Transparency Internationala.

Prosječna plata bh. parlamentaraca je oko pet hiljada maraka. Dovoljno razloga za veliku borbu na poziciju za koju u našoj zemlji, pokazalo se, i nisu potrebne posebne kvalifikacije.

(BHRT)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Čudo na Balkanu !

16.08.2022 11:26

Najplaćeniji parlamentarni neradnici u jednoj od najsiromašnijih zemalja Balkana?

ODGOVORITE
Name

Lazar Prodanovic

16.08.2022 11:27

Predvodnik sektaskog smeca u poslanickim klupama, i najveci ljigavac medju njima... A nije da nema konkurenciju

ODGOVORITE
Name

RE LAZAR

16.08.2022 13:36

MISLIM DA SE LAZAR PLAŠI NABRUŠENE DUŠANKE A I SVOJE SJENKE

Name

055

16.08.2022 11:31

Pa ukinuti profesionslizam,uvesti dnevnice i putne troskove,kao nekada,i eto resenja,manja borba za ta mjesta,manji troskovi visestruko,i to uraditi nasvim nivoima i u entitetima....

ODGOVORITE
Name

brecalo

16.08.2022 11:33

Sta ces to je njihovo postenje jadni su oni sta kad pocrkaju dje ce sa tim Panama kucama vilama autima u grob nemoze a najgore je od svega toga da ih i dalje narod podrzava a ja za politicare kazem samo stora ostaje stoka, nadam se da ce uskoro oni da lipsuju

ODGOVORITE
Name

Re

16.08.2022 13:32

Pa cuj gdje ce sa parama. Zive do smrti zivotom kakav 95% ljudi ovdje ne moze ni da sanja, a istovremeno obezbjedi 3 koljena da nista ne rade, ili da rade razradjene poslove. Cetvrto koljeno vjerovatno ostane vec bez para, ali ko njega sisa. Dodje jedna generacija iz familije, bude 20 godina na vlasti, unisti drzavu i dosta, ostali ne moraju da rade.

Name

Чисто да кажем

16.08.2022 11:36

Алај волим овај режим, плата иде а ја лежим

ODGOVORITE
Name

Tatar

16.08.2022 11:44

To je sigurno do sada najgori saziv a i sastav.Svoj mandat su obilježili neznanjem nestrucnoscu ispadima aferama krađama skandaloznim izjavama i sve to debelo naplatili.A radnicima se ne može uvezati staž.Neka ste prokleti i neka vas djavo nosi što dalje

ODGOVORITE
Name

I u ratuu

16.08.2022 11:45

I u miru!! Korumpirani politicari u sprezi umrezeni su pljacksli rat priduzavalii da sto duzeee trajee da bi oni carovali na tudjoj djeci ratovali a svoje duboko i dalekooo od rata odmakli zastitili sa vrecama opljacksnog novca humanitarne banke firme gigante i tako postratnoo isto do danas mafija politickotajkunska prljava stvorena u ratu i postratno zato zakon o porijeklu imovine nece Evropu nece Evropski zakon nece sve pretvirili u privatnooo lopovskom privatizacijom izbiri farsa partije grupe lopova!!

ODGOVORITE
Name

Plan b

16.08.2022 12:23

Zatvor...

ODGOVORITE
Name

Eto Vidiš

16.08.2022 12:44

Ova tvorevina je svakako protektorat, sve raspustiti, jedan Guverner Stranac je sasvim dovoljan, svakako o važnim stvarima odlučuju Stranci !

ODGOVORITE
Name

+

16.08.2022 12:52

Što da rade. Lakše je glumiti svađu. Po NACIONALNOJ OSNOVI. Tako mogu viječno zarađivati velike plate. ZNAJU ONI DA IM JE VEĆINA NARODA GLUPA. PA I RAČUNALI SU OD TE VEĆINE GLUPIH I DOBITI GLASOVE. Međutim. Narod se informisao. Sreća ima BN Televizija. Sad znamo istinu. DODO. LAŽNI SRBENDA. I ŽELJKO A konobarica. RTRS SAMO KAŽI, a mi ih plaćamo. Sve je to za ĆORKU. U Oktobru zvanično. Sreća Naša , što su sve loše strane vlasti, negdje trajno sačuvane. KOSOVO JE NAŠ MIT U DOBROM SVIJETLI. SNSD biće viječno u CRNOJ HRONICI. Da POTOMCI SRBA SVE ZNAJU.

ODGOVORITE
Name

Nepristran

16.08.2022 13:19

Snjezana Bursacko Iz politicke Banja Luke. Bakir, drug od tvoga velicanstvenog vodje Dodika ne vlada odavno Sarajevom a Dodik vlada godinama RSom i pere mozgove pa i tebi. Sta mislis sad o velikom festivalu filma koji se odrzaje bas u tom politickom Sarajevu (Kako ga ti nazoves).Tu su dosle poznante zvijezde iz svijeta i iz regije. I vidis Li svojim ocima da su tu svi dobrodosli ne ovisno o politici vjeri boji koze. Mlada si a vec zadojena mrznjom prema drugom. Dodo isprao Mozak kao i mnogim.

ODGOVORITE
Name

Laki

16.08.2022 13:35

Za ovakvu komediju Branislav Nušić je mala maca . Pa zar je moguće da se tolika zloupotreba na štetu naroda trpi bez sankcija .

ODGOVORITE
Name

Mirkan

16.08.2022 15:37

Taj posao Visoki predstavnik,ako ga ima,treba da uvede Zakon da se taj posao radi volonterski tj.besplatno, pa da vidimo koliko će onda sjednica da imaju i koliko će tih ,,patriota"sa sve tri strane i četvrtim građanima da ga rade???

ODGOVORITE
Name

Šejtan

16.08.2022 15:54

Po dogovoru po kafanama naprave dogovor da se kobiva svađaju kako nebi ništa radili..Amerika im je obezbijedila ovakav raj..Amerika pomaže i da se pokradu izbori.Pa zar neko misli da će ovi izbori biti transparentni .Turistički po turisti

ODGOVORITE