147. Невесињска олимпијада изњедрила нове побједнике

147. по реду Невесињска олимпијада и ове године окупила је завидан број судионика у традиционалним и витешким дисциплинама. Ни овај пут није изостало огромно интересовање публике која је помно испратила натјецања у свим дициплинама.

Република Српска 14.08.2022 | 20:09
147. Невесињска олимпијада изњедрила нове побједнике

Радован Грозданић из Даниловграда већ шест година за редом осваја прво мјесто у дициплини скок у даљ. Овај пут опробао се и у дисциплини скок у вис. Грозданић каже да је јако важна добра кондиција, али и концетрација за квалитетне скокове, како би крајњи резултат био за медаљу.

"Ово ми је седма година за редом да узимам прво мјесто у дисциплини скок у даљ. Ово је јако битна манифестација, а за мене је Невесиње најљепше мјесто за одржавање олимпијаде. Код нас у Црној Гори нема пуно оваквих манифестација, тако да је ово сјајна прилика да се опробамо у свим овим дисциплинама", каже Радован Грозданић за <стронг>Херцеговина.инфо.

<имг срц="хттпс://днс2.ртвбн.цом/стораге/галлерy/2022-08-14/08142022081058.пнг" алт="" />

Радомир Андрић пуних 36 година судјелује на Невесињској олимпијади и увијек осваја медаље. Године искуства, пркосна и упорна херцеговачка нарав била је кључна у његовој побједи.

"Данас сам узео двије медаље. Једна у дисциплини утрка у врећи, а друга утрка са јајетом у жлици. Могу да се похвалим да имам преко 100 медеља. Имам 57 година и натјечем се у пет дисциплина. Старост врши притисак, али докле год буду медаље, ја ћу се натјецати", прича Радомир Андрић.

Централни догађај Невесињске олимпијаде, као и највише пажње привукле су три галоперске утрке, али и традиционалне и витешке дисциплине. Невесињска олимпијада је претеча олимпијским играма. Кандидирана је за УНЕСЦО листу културног насљеђа.

"Усмено предање говори да су коњске утрке на Братачком лугу почеле негдје средином 19. стољећа. Доласком Аустроугарске на ове просторе, ова олимпијска позорница постаје право олимпијско борилиште. Овде су уређени павиљони, у циљу се пресјецала побједничка врпца, исплаћивани су потицаји за узгајиваче коња и самим тим ова олимпијада добива шире размјере. Она постаје не само синоним за традицију него воља и борба свих натјецатеља да стекну титулу јунака", истиче новинар и публицист Драган Граховац.

Организатори истичу да свака олимпијада представља додатни мотив да буду још бољи, док је за судионике разлог да истрају са надметањима у старим дисциплинама. 

<ифраме срц="//www.yоутубе.цом/ембед/8цqЕсонбрвQ" wидтх="560" хеигхт="314" аллоwфуллсцреен="аллоwфуллсцреен">

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Борац

14.08.2022 19:31

Дал је уцествовао и дезертер таминдзија?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драско Станивуковиц

14.08.2022 23:50

Сто мене нисте звали

ОДГОВОРИТЕ