Нови ковид талас: Љекари и за четврту дозу вакцине

С обзиром на позитиван ефекат који су оствариле прва, друга и трећа доза вакцине против вируса корона, препорука љекара је да се прими четврта доза.

Република Српска 10.08.2022 | 07:17
Нови ковид талас: Љекари и за четврту дозу вакцине

Вакцинација првом, другом, као и трећом дозом није проузроковала никакву штету, казао је за "Независне новине" Ненад Стевандић, замјеник генералног  директора Универзитетског клиничког центра РС (УКЦ).

"Када смо имали највећи талас корона вируса вакцинација је спасила много живота. Сада с новим таласом је неизвјесно каква ће бити јесен, што је свакако препорука за вакцинацију и четвртом дозом", рекао је Стевандић.

Посебно је нагласио да се ова препорука односи на старије грађане који имају одређене здравствене коморбидитете.

Еднан Дрљевић, инфектолог из Опште болнице "Абдулах Накаш" Сарајево, рекао је за "Независне новине" да је у посљедње вријеме у Сарајеву повећан број грађана који желе да се вакцинишу трећом или четвртом дозом.

"Према нашим подацима, код оних пацијената који су вакцинисани десет одсто се смањује могућност за тежу клиничку слику", рекао је Дрљевић.

Како је додао, четврта доза је неопходна пацијентима који имају одређено оштећење имуносистема.

"Осим пацијената који имају одређене проблеме с имуносистемом, вакцинација је неопходна и за све старије особе чији је имуносистем потрошен", рекао је Дрљевић.

Како истиче, још нема упуте за вакцинацију за особе млађе од 60 година.

Сваким даном, додао је, имамо све већи број заражених па се чека да се види даљи развој ситуације.

"У сваком случају податак који иде у прилог самој вакцинацији четвртом дозом јесте тај да је лакша клиничка слика код пацијената који су вакцинисани", рекао је Дрљевић.

Према његовим ријечима, овај податак говори да сви треба да се вакцинишу са три дозе, а групе којима је дозвољено вакцинисање четвртом дозом не би требало да избјегавају вакцину.

Подсјећамо, како су "Независне" недавно писале, вакцинација четвртом дозом, односно другом бустер дозом, против вируса корона почела је у Дому здравља у Бањалуци.

Наиме, доступне су вакцине фајзер и синофарм.

Како су навели, према привременим препорукама Института за јавно здравство Републике Српске, вакцинација четвртом дозом се препоручује за приоритетне групе становништва, међу којима су здравствени радници, штићеници и особље у установама за дуготрајну његу, као и особе старије од 60 година, труднице и друге групе пацијената под високим ризиком од добијања тешког облика овог вируса.

"Друга бустер доза против ковида-19 може се примјењивати код особа код којих је од давања треће дозе прошло три до шест мјесеци", казали су из бањалучког Дома здравља.

Фото: ББЦ 

Независне новине

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

петра

10.08.2022 05:37

Не губите вријеме на објашњења, људи чују оно што желе да чују. Само обавезна имунизација и готово. Јер људима шта вриједи причати када влада опште незнање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

10.08.2022 06:41

Ето нек ти знас.Иди претплати се на све вакцине које се појаве.Иди прими и оне дјеције поново,јер нацуо сам да им временом слаби дејство.Гуско...

Name

Ре Петра

10.08.2022 07:22

Е бас ти знас. Па вакцинису се ти сваки Дан. Ја нецу а досад нисам ни једном нико у мојој породица. Али тјерати неког на несто гдје људи и са 2 до 3 инекције умиру е Па ти се вакциниси а онај ко неце неце. Ја сам преболово ковид имао а ти тјела и без инекције и зив и здрав сад и ниста ми нема. Тако немој да прицас глупости

Name

Ре Петра

10.08.2022 07:26

Свака част на коментару, коначно нешто паметно да прочитам! Данас се ријетко чује неко паметан!

Name

Ре

10.08.2022 07:48

Зашто не дате објашњење о размаку између друге и треће вакцине? Да ли трећа вакцина мора бити од истог произвођача?

Name

РЕ Петра

10.08.2022 08:00

Вакцина је можда и дјеловала против ПРВОГ СОЈА... А омикрон је НАУЧИО ДА ЗАОБИЂЕ ВАКЦИНУ, тако да свака додатна имунизација само збуњује имунитет, јер га враћа на фабричка подешавања за први сој

Name

ВЛК

10.08.2022 08:32

Имунизација крда... то...

Name

Ре петра

10.08.2022 17:56

Ко неце, има да се купи ?? јеси се пријавила петро за цетврту,пету треба резервисати ? ???

Name

Ево и ње!

11.08.2022 18:00

Помислих,ста ли је са Петром,дуго је није било.

Name

xxx

10.08.2022 06:26

удри аго коликоти драго

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГТИ

10.08.2022 07:22

Браво за Дјају у Владу РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

МК

10.08.2022 07:37

Каква четврта доза кад су све примљене вакцине досад излапиле.Кога ви више фолирате.Стоко дебела .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста казе на то

10.08.2022 07:46

директор Института за јавно здравље РС , сто нас Васиц не позива на вакцинације, компетентан је, зар не? Срам вас било, ко вам је све директор и како цијените знање и струцност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

10.08.2022 09:14

Ма ајте молим вас....иде јесен,љетос се истрошило а и све поскупило....

ОДГОВОРИТЕ