Овим градовима пријети еколошка катастрофа

Улице Бањалуке, Лакташа, Градишке, Србца, Прњавора, Кнежева, Челинца и Котор Вароши ускоро би могле бити затрпане смећем уколико хитно представници ових градова и општина не постигну споразум са бањалучком „Чистоћом“ око регионалне депоније у Рамићима.

Република Српска 05.08.2022 | 21:24
Овим градовима пријети еколошка катастрофа

Бањалучка “Чистоћа” затражила је од предузећа “ДЕПОТ” који управља регионалном депонијом у Рамићима да је без одлагања уведе у посјед на 280 дунума земљишта које им према важећем рјешењу Републичке управе за геодетске и имовинско правне послове припада.

У допису „Чистоће“ који су поред ДЕПОТ-а добили и предсједник скупштине града и градоначелник Бањалуке се наводи да “ДЕПОТ” бесправно и без сагласности у посједу држи имовину која припада њима.

„На основу захтјева о стварним правима захтјевамо да нам предметне непокретности предате у посјед без одлагања, а најкасније у року од 30 дана од дана пријема овог позива. У противном бићемо принуђени да судским путем тражимо заштиту својих власничких права”, наводи се у захтјеву “Чистоће”, у који је портал ЦАПИТАЛ имао увид.

Подсјећамо, “ДЕПОТ” од почетка овог мјесеца послује на земљи која према рјешењу РУГИП-а припада градској “Чистоћи”.

То рјешење из 2020. године су град Бањалука, ДЕПОТ и Правобранилаштво Републике Српске покушали да оспоре, али безуспјешно.

Из ДЕПОТ-а су се данас огласили саопштењем гдје оцјењују како је ријеч о отимању земљишта које је према њиховим тврдњама купљено од града 2005. године за 2,66 милиона марака.

Све се према њиховим тврдњама ради у договору РУГИП-а и “Чистоће”.

“Да је акција синхронизована најбоље показује чињеница да је десетак дана прије укњижбе, управа ДЕПОТ-а била обавијештена да “Чистоћа” обуставља плаћање одлагања комуналног отпада”, саопштили су они и навели како им “Чистоћа” по то основу дугује 590.000 КМ.

Да ствар по њих буде гора, кажу како се “Чистоћа” уписала и као власник грађевинских објеката и инфраструктуре које је “Депот” градио и плаћао из кредита Свјетске банке.

Додају како су од Врховног суда тражили ванредно преиспитивање пресуде те да РУГИП до тада није смио да врши промјене уписа права на земљишту.

Иначе, према сазнањима ЦАПИТАЛ–а управа ДЕПОТ-а не планира “Чистоћу” да уведе у посјед док се о томе не изјасни градоначелник Бањалуке и скупштина града.

Из Градске управе поручују како су на страни управе “ДЕПОТ-а”, те да неће удовољити захтјеву “Чистоће”.

“Наши правници су добили задатак да проуче које све правне лијекове можемо предузети. Ријеч је о великом предмету, а немамо сву документацију. У сваком случају, сигурно је да захтјев и рок од 30 дана нећемо испоштовати јер сматрамо да та имовина не припада “Чистоћи””, казао је градски менаџер Бојан Кресојевић.

Драган Милановић, шеф клуба одборника ПДП-а у градској скупштини сматра како би о овој теми требало да се разговара на скупштини.

“Свакако да би ово могла бити тема на једној од редовних или посебних сједница, јер је ријеч о великом потенцијалном проблему који се мора рјешавати, као и бројни други који су наслијеђени из претходног периода”, казао је он.

(Цапитал)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Титаниц

05.08.2022 19:33

Људи запослени у управи предузеца а смјестени у стамбеној згради званој Титаниц у Бањалуцком насељу Борик,никада или врло кратко долазе на посао,дзогирају,возе бицикл у току радног времена,навеце дрзе цасове и инструкције у просторијама фирме,тотални распад система,зивим у тој згради па сам упозната са ситуацијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владимир

06.08.2022 05:40

А све те гуликозе плаца народ који је изабрао хапацку власт да запосљавају своје сроднике и странацке мафијозе..Битно је да се узме плата а мемориа бити зарадјена све је ТО омогуцио Додик и његов СНСД.

Name

Патриотс

06.08.2022 05:57

Све ће то ријешити Миленко Јаћимовић Човјек са три лажне дипломе а именован за једног од директора Незнам због чега га је Демос предложио на ту функцију а сви знају да је велики папак само мјења странке

Name

Борис

06.08.2022 11:03

Нису без разлога горјеле разне архиве по БиХ, као ни ИРБ

Name

Нострадамус

06.08.2022 12:45

Засто Прњавор када има Додиковог градонацелника. Ако сам добро разумио Додик је само Бања луци пријетио.

Name

Саме мутљаже

05.08.2022 20:18

Колико има тих произвођача проблема,обичном човјеку је немогућа мисија разумјети ко је кривац,а ко праведник,ко је искрен,ко лаже.. Зато сам одлучила,не вјеровати ником...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лактаси

06.08.2022 10:19

Србац права депонија смећа,слијепо цријево,мртва варошица?

Name

Српкиња

06.08.2022 10:27

Средице то нас градонацелник кад уведе градску линију Цистоца депонија смеца

ОДГОВОРИТЕ