"Олуја" је злочин без казне који и даље траје

Олуја је злочин без казне у којем су хрватске снаге убиле најмање 1.800 Срба и протјерале њих око 250.000. За ово класично етничко чишћење још нико није одговарао, а ћутња хрватске стране и међународне заједнице и данас након 27 година је срамотна“, истакао је предсједник Српске демократске странке Мирко Шаровић.

Република Српска 04.08.2022 | 14:02
"Олуја" је злочин без казне који и даље траје

„Невини народ који је страдао у колони имао је једну једину кривицу, а то је било да се радило о етничким Србима. Умјесто прихватања одговорности за смрт и протјеривања невиних људи, у Хрватској данас имамо прославу и слављење злочина, што је ново убијање невиних српских жртава“, поручио је Шаровић.

Мирко Шаровић, предсједник СДС, заједно са Јеленом Тривић присуствоваће вечерас обиљежавању 27. годишњице од српског страдања у акцији „Олуја“ и највећег етничког чишћења у Европи након Другог свјетског рата.

Након читавог низа злочина над српскоим народом у Хрватској, погром Срба запечаћен је злочиначком акцијом „Олуја“, највећим етничким чишћењем у Европи након Другог свјетског рата. Срби, који су вијековима живјели на тлу данашње Хрватске, који су својевремено били брана Европе од отоманске најезде, убијани су и протјервани, сведени на националну мањину, чиме је крајем 20. вијека свој епилог доживјела идеја која је покушана бити реализована деценијама раније, кроз усташку, најмонструознију идеологију коју је свијет видио: независна Хрватска, без Срба у њој, саопштено је из ПДП-а.

Злочиначким умовима није било довољно протјерати 250.000 Срба, хиљаде побити, бомбардовати избјегличке колоне, него су уништавали гробља, цркве, споменике, музеје, односно и сваки траг да су Срби некада постојали на тим крајевима. Како нико није осуђен за „Олују“, а у Хрватској се тај дан обиљежава као "Дан побједе и домовинске захвалности", са правом се ова акција карактерише као злочин који траје. 

Историја је учитељица живота, а мало који народ на свијету је добио толико болних и тешких лекција као српски од хрватског. Ратова је било, нације су се мириле, али злочиначка акција „Олуја“ је показала да мржња према Србима од стране комшија Хрвата, са којима се градило „братство и јединство“, никада није утихнула.

Миру увијек требамо тежити. Развој односа међу државама и народима увијек треба бити наш циљ. Али никада партнером и братом којем дајемо своје повјерење не смијемо називати оне који су то повјерење много пута, на најгнусније начине, изиграли. Помолимо се за душе убијених, достојанствено обиљежавајмо овај дан туге и сјећања и никада не заборавимо, саопштено је из ПДП-а.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ат

04.08.2022 11:29

Сваки злоцин треба осудит а злоцинце казнит без обзира на име и презиме .

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Ат

04.08.2022 13:37

Додиков јаран Човић слави Олују

Name

И Јасеновац

04.08.2022 11:49

И по Херцеговини, Подрињу итд и некада а и деведесетих....

ОДГОВОРИТЕ
Name

025

04.08.2022 13:36

овоје лице савремене демократије у европској унији гдесе под пластом демократија газе сва људска права и медјународна права овоје савренени под звањем демократија колонијализам газење права малих земаља прављења колонија и робова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миладин

04.08.2022 21:00

У којој сколи се то уци?Угоститељској или ксц ,за ел ипак виси степен писмдности

Name

алал вера

04.08.2022 14:31

и на крају их додо награди Пељеским мостом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

05.08.2022 04:29

Нека им је слава.Тај народ је прво имао криво руководство а друго издани су и остављени на цједилу,евакуација им је наредјена 3 дана прије напада.Засто то нико не спомиње,ко су ти људи и засто,ко је то договорио.?

ОДГОВОРИТЕ