"Oluja" je zločin bez kazne koji i dalje traje

Oluja je zločin bez kazne u kojem su hrvatske snage ubile najmanje 1.800 Srba i protjerale njih oko 250.000. Za ovo klasično etničko čišćenje još niko nije odgovarao, a ćutnja hrvatske strane i međunarodne zajednice i danas nakon 27 godina je sramotna“, istakao je predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović.

Republika Srpska 04.08.2022 | 14:02
"Oluja" je zločin bez kazne koji i dalje traje

„Nevini narod koji je stradao u koloni imao je jednu jedinu krivicu, a to je bilo da se radilo o etničkim Srbima. Umjesto prihvatanja odgovornosti za smrt i protjerivanja nevinih ljudi, u Hrvatskoj danas imamo proslavu i slavljenje zločina, što je novo ubijanje nevinih srpskih žrtava“, poručio je Šarović.

Mirko Šarović, predsjednik SDS, zajedno sa Jelenom Trivić prisustvovaće večeras obilježavanju 27. godišnjice od srpskog stradanja u akciji „Oluja“ i najvećeg etničkog čišćenja u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Nakon čitavog niza zločina nad srpskoim narodom u Hrvatskoj, pogrom Srba zapečaćen je zločinačkom akcijom „Oluja“, najvećim etničkim čišćenjem u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Srbi, koji su vijekovima živjeli na tlu današnje Hrvatske, koji su svojevremeno bili brana Evrope od otomanske najezde, ubijani su i protjervani, svedeni na nacionalnu manjinu, čime je krajem 20. vijeka svoj epilog doživjela ideja koja je pokušana biti realizovana decenijama ranije, kroz ustašku, najmonstruozniju ideologiju koju je svijet vidio: nezavisna Hrvatska, bez Srba u njoj, saopšteno je iz PDP-a.

Zločinačkim umovima nije bilo dovoljno protjerati 250.000 Srba, hiljade pobiti, bombardovati izbjegličke kolone, nego su uništavali groblja, crkve, spomenike, muzeje, odnosno i svaki trag da su Srbi nekada postojali na tim krajevima. Кako niko nije osuđen za „Oluju“, a u Hrvatskoj se taj dan obilježava kao "Dan pobjede i domovinske zahvalnosti", sa pravom se ova akcija karakteriše kao zločin koji traje. 

Istorija je učiteljica života, a malo koji narod na svijetu je dobio toliko bolnih i teških lekcija kao srpski od hrvatskog. Ratova je bilo, nacije su se mirile, ali zločinačka akcija „Oluja“ je pokazala da mržnja prema Srbima od strane komšija Hrvata, sa kojima se gradilo „bratstvo i jedinstvo“, nikada nije utihnula.

Miru uvijek trebamo težiti. Razvoj odnosa među državama i narodima uvijek treba biti naš cilj. Ali nikada partnerom i bratom kojem dajemo svoje povjerenje ne smijemo nazivati one koji su to povjerenje mnogo puta, na najgnusnije načine, izigrali. Pomolimo se za duše ubijenih, dostojanstveno obilježavajmo ovaj dan tuge i sjećanja i nikada ne zaboravimo, saopšteno je iz PDP-a.

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

At

04.08.2022 11:29

Svaki zlocin treba osudit a zlocince kaznit bez obzira na ime i prezime .

ODGOVORITE
Name

RE At

04.08.2022 13:37

Dodikov jaran Čović slavi Oluju

Name

I Jasenovac

04.08.2022 11:49

I po Hercegovini, Podrinju itd i nekada a i devedesetih....

ODGOVORITE
Name

025

04.08.2022 13:36

ovoje lice savremene demokratije u evropskoj uniji gdese pod plastom demokratija gaze sva ljudska prava i medjunarodna prava ovoje savreneni pod zvanjem demokratija kolonijalizam gazenje prava malih zemalja pravljenja kolonija i robova

ODGOVORITE
Name

Miladin

04.08.2022 21:00

U kojoj skoli se to uci?Ugostiteljskoj ili ksc ,za el ipak visi stepen pismdnosti

Name

alal vera

04.08.2022 14:31

i na kraju ih dodo nagradi Peljeskim mostom

ODGOVORITE
Name

Istina

05.08.2022 04:29

Neka im je slava.Taj narod je prvo imao krivo rukovodstvo a drugo izdani su i ostavljeni na cjedilu,evakuacija im je naredjena 3 dana prije napada.Zasto to niko ne spominje,ko su ti ljudi i zasto,ko je to dogovorio.?

ODGOVORITE