Започете кинеске војне операције код обале Тајвана

Народноослободилачка армија Кине (ПЛА) започела је војне операције код обала Тајвана, јавила је Централна телевизија Кине, позивајући се на званичног представника источне зоне борбене команде трупа Ши Јиа.

Свијет 03.08.2022 | 00:10
Започете кинеске војне операције код обале Тајвана

- Увече, 2. августа, Источна борбена команда кинеске народноослободилачке војске започела је серију заједничких војних операција око острва Тајван, као и заједничке ваздушне и поморске вежбе у мору и ваздушном простору северно, југозападно и југоисточно од Тајван - наводи се у извештају кинеске телевизије, пренела је агенција РИА Новости.

"Позивамо Вашингтон да се суздржи од деловања које поткопава регионалну стабилност и међународну сигурност те да призна нову геополитичку стварност у којој више нема места америчкој хегемонији", рекло је руско министарство вањских послова.

Нешто раније данас портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да та посета подстиче "раст напетости" у регији и оптужио Вашингтон да бира "пут сукоба".

- Желимо још једном да истакнемо да смо потпуно солидарни с Кином, незино понашање у односу на овај проблем је разумљиво и сасвим оправдано - рекао је.

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да Вашингтон уноси дестабилизацију у свет.

- Ниједан разрешен сукоб последњих деценија, а мноштво подстакнутих сукоба.

ПЛА је раније саопштила да ће вечерас вршити вежбе конвенционалним ракетним наоружањем, а мета ће бити постављена источно од Тајвана.

(Тањуг Фото: Тањуг/АП)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ДОКТОР

03.08.2022 00:26

Тресла се гора, родио се миш ха хаааааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

03.08.2022 03:58

Ниста од њих,пуцају у празно,добили су прст у око од САД....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

03.08.2022 04:06

Америка куха по цјелом свјету,слаби ЕУ,Русију,па сад и Кину.На кинезима ће зубе поломити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктор

03.08.2022 06:24

А будала ко наш Ђајић.

ОДГОВОРИТЕ