Započete kineske vojne operacije kod obale Tajvana

Narodnooslobodilačka armija Kine (PLA) započela je vojne operacije kod obala Tajvana, javila je Centralna televizija Kine, pozivajući se na zvaničnog predstavnika istočne zone borbene komande trupa Ši Jia.

Svijet 03.08.2022 | 00:10
Započete kineske vojne operacije kod obale Tajvana

- Uveče, 2. avgusta, Istočna borbena komanda kineske narodnooslobodilačke vojske započela je seriju zajedničkih vojnih operacija oko ostrva Tajvan, kao i zajedničke vazdušne i pomorske vežbe u moru i vazdušnom prostoru severno, jugozapadno i jugoistočno od Tajvan - navodi se u izveštaju kineske televizije, prenela je agencija RIA Novosti.

"Pozivamo Vašington da se suzdrži od delovanja koje potkopava regionalnu stabilnost i međunarodnu sigurnost te da prizna novu geopolitičku stvarnost u kojoj više nema mesta američkoj hegemoniji", reklo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Nešto ranije danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ta poseta podstiče "rast napetosti" u regiji i optužio Vašington da bira "put sukoba".

- Želimo još jednom da istaknemo da smo potpuno solidarni s Kinom, nezino ponašanje u odnosu na ovaj problem je razumljivo i sasvim opravdano - rekao je.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da Vašington unosi destabilizaciju u svet.

- Nijedan razrešen sukob poslednjih decenija, a mnoštvo podstaknutih sukoba.

PLA je ranije saopštila da će večeras vršiti vežbe konvencionalnim raketnim naoružanjem, a meta će biti postavljena istočno od Tajvana.

(Tanjug Foto: Tanjug/AP)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

DOKTOR

03.08.2022 00:26

Tresla se gora, rodio se miš ha haaaaaa

ODGOVORITE
Name

RS

03.08.2022 03:58

Nista od njih,pucaju u prazno,dobili su prst u oko od SAD....

ODGOVORITE
Name

Fenix

03.08.2022 04:06

Amerika kuha po cjelom svjetu,slabi EU,Rusiju,pa sad i Kinu.Na kinezima će zube polomiti.

ODGOVORITE
Name

Doktor

03.08.2022 06:24

A budala ko naš Đajić.

ODGOVORITE