Спријечити режим да користи јавне ресурсе за изборе

"Јавни ресурси и новац свих грађана режим искориштава у трци за гласове и томе треба стати на крај, каже Тривић.

Република Српска 28.07.2022 | 20:00
Спријечити режим да користи јавне ресурсе за изборе

Након што се представници домаћих политичких партија у БиХ нису договорили, реаговала је међународна заједница. Једна од новина у Изборном закону је и кажњавање оних који у сврхе промовисања странке злоупотребљавају јавна средства. Па тако кориштење службених аутомобила, хеликоптера и осталих ресурса, више неће бити могуће.

„Злоупотреба јавних средстава и ресурса, у смислу овог закона, је било које незаконито кориштење средстава и ресурса државе БиХ, ентитета, кантона, Брчко дистрикта БиХ и других јединица локалне управе и самоуправе, којим кандидати на изборима и изборним листама, као јавни или државни званичници, или непосредно изабрана лица, располажу за потребе обављања службене дужности“ наведено је у Одлуци којом се доноси Закон о измјенама и допунама Изборног закона Босне и Хецеговине.

Измјене закона подразумијевају и додатна овлашћења Централне изборне комисије која сада може да изрекне санкције због повреда изборног закона које су утврђене на основу приговора и жалби. ЦИК тако може да изрекне:

1. „новчану казну која не прелази износ од 30.000 конвертибилних марака;

2. уклањање имена кандидата са кандидатске листе ако се утврди да је кандидат лично одговоран за повреду;

3. поништење овјере политичке странке, коалиције, листе независних кандидата или независног кандидата“ пише у Одлуци.

Наметнутее измјене увешће ред у хаотично понашање политичких структура и омогућиће ЦИК-у да држи под контролом изборни процес, истичу политички аналитичари. Због тога ове одлуке никако не одговарају онима који су годинама окретали воду на своју воденицу, користећи све дозвољено и недозвољено да се дочепају фотеље, кажу аналитичари.

 „Ми знамо на који начин су била упрегнута сва средства, јавни ресурси и људски и материјални, да би поједине политичке партије, наравно оне које су на власти, проводиле изборну кампању и куповале, да тако кажем, и гласове и поједине одборнике, поједине посланике и слично. Мислим да то истовремено наравно не одговара политичким партијама које су на власти, јер им измичете једну врло вјешту полугу коју су они злоупотребљавали. Међутим рекла бих да се управо у том дијелу налази велики изазов за Централну изборну комисију која до сада није реаговала“, каже политички аналитичар Тања Топић.

Због ових одлука очекује се бунт из владајућих структура, а све под изговором да у БиХ није потребно мијешање међународне заједнице и да су одлуке наметнуте. Своје негодовање они преносе и на народ, тако да се ствара генерални отпор према међународној заједници, иако ови потези осигуравају да ће бити испоштована изборна воља грађана, објашњавају аналитичари. 

"То је корак напред ка нормалној држави свакако, а корак назад ка суверенитету државе. Те потезе су требале локалне власти одавно да донесу, а не да чекамо да нам неки странац донесе, ко год да је да ли високи представник, да ли било која друга форма међународне заједнице која је присутна у Босни и Херцеговини. Тако с једне стране уз претпоставку да не пуде опструкција, за надати се да ће то унаприједити уопште демократичност у Босни и Херцеговини“, појашњава политички аналитичар Младен Бубољић.

Народн посланик Јелена Тривић истиче да је против наметања, али поставља питање зашто се домаћи полички фактори нису раније договорили, па не би било потребе за наметањем.

"Јавни ресурси и новац свих грађана режим искориштава у трци за гласове и томе треба стати на крај, каже Тривић.

"Принципијелно ја сам увијек против тог наметања, дакле није добро то што је Шмит донио такву одлуку, али се поставља питање зашто је све то што је требало да побољша сам изборни процес, да би он одразио стварну вољу грађана , зашто је то тапкало у мјесту, зашто се они који су се требали договарати, то сами нису донијели, зашто ми имамо заробљен изборни процес, зашто смо ми у прошлој кампањи гледали кандидате за највише функције како пријете запосленима, како пријете радницима. Они који су навикли да узму држави, односно хеликоптер Републике Српске и оду на страначки скуп, наравно да су огорчени“,истакла је Тривић.

Како су изгледале пријетње на изборима 2018. године погледајте:

Да ли ће ове измјене допринијети већем степену регуларности изборног процеса и смањењу изборних малверзација, видјеће се у кампањи. На потезу је ЦИК чија су извршна овлашћења Шмитовим измјенама Закона повећана и која сада може да дјелује много брже и ефикасније.

(БН)

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

Нема

28.07.2022 18:05

Ниста ни од васе дјелатности ...Политицари најслабија сте карика, колективно збогом ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈУДА И СЕДАМ СРЕБРЕЊАКА

28.07.2022 19:58

А ШТА СА ОНИХ СЕДАМ НЕСРЕТНИКА ШТО ОСВЕШТАВАЈУ БЕНЗИНСКУ ПУМПУ? ДНО ДНА. ТО БИ ПАТРИЈАРХ ТРЕБАЛО ДА САНКЦИОНИШЕ.

Name

злоба

29.07.2022 07:02

Не мозе патријарх то висе ни освјестати,све је је то католицка езотерија ,утемрљена и званицно са овом короном ,одрадила!Па не би народ срљо у оволики неморал да црни дим не излази из усију насих политицара и полозајника!Ако је истина да је Додик у хрватским обавјестајним круговима,онда је нормално сто "хрватске обавјестајке" прогањају српске патриоте и сдс и све који искрено бране своју Бањалуку

Name

Ре

29.07.2022 07:03

Па тај лик је дио те кримианалне групе. Фукара фукару стизе.

Name

Ре

29.07.2022 10:39

Па попови су у рату и након рата благосиљали и освештавали све активности,лопова,дезертера и профитера,упрвцо су и пумпе биле актуелне,а овамо наплаћују сахране мајчиних синова и прекадњу од сиротиње!

Name

Драго

28.07.2022 18:10

Никад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.07.2022 19:32

Треба опозиција и невладин сектор да стручно и аргументовано пријављује свако кршење закона. Достављати доказе. Мобилисати чланатво. То је сада приоритетна активност. То је сада најслабија карика оних који злоупотребљавају народне ресурсе. Без тога ЦИК не може процесуирати никога.

Name

Из

28.07.2022 18:10

Из које је ово године када Бурле пријети радницима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

28.07.2022 18:20

Илија Таминџија користи камионе ХЕТа има мјесец дана насипају по Невесињу само за гласове снсд а

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.07.2022 05:39

Јел то онај дезертер?

Name

Марко- Њемачка

28.07.2022 18:25

Што не спријечите,зашто само лапрдате!? Засто не покренете градјанску непослусност или не повјерење влади, као у норманим земљама. Који сте ви фаризери. Народ да је имало паметан, не треба гласати ни за власт а ни за вас, него за нове партије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боба

28.07.2022 18:46

Народ купи за пар гајби вруће пиве, ту дода 7 свештеника да то буде убједљиво и ствар је завршена....4 године могу да наставе да харче..

Name

Бјеж

29.07.2022 05:40

Шта се ти из Њемачке јављаш. Отишо си и сад уживај у ринтању за газду Курта. Нас пусти да се патимо и сами одлучујемо како ће нам бити. Што не могу памети ових побјегуља које нису у стању да се боре за боље сутра у својој земљи него однесу гузицу на лакше.

Name

МеНАГЕР

28.07.2022 18:33

Када су вец све то користили цијело ово вријеме пустите их нека исцеифе ово јос мало Севап је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

29.07.2022 06:16

Гдје се попови умијесају у политику ту дрзаве нема поцеце јос и дасе кандидују за каквог предсједника

Name

Попић

28.07.2022 18:42

Први вам је, одмах,онај директор за запошљавање.Дели подстицаје и помоћ подобним.Нека загребе ЦИК и Швабо и пао први велики ћуран.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ду

28.07.2022 18:44

Слепи поред оцију па иду путевима без бога, на крају их не цека ниста добро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кнежево 2

28.07.2022 19:14

У кнежеву неможеш у шумарији купит дрва за огрев ако ниси снсд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.07.2022 21:04

Бас је Кнезево перспективна заједница, као уосталом и све заједнице гдје снсд влада. Доста је људи моји владавине снсд-а и њихових сателита и папака. Предуго су на власти, превисе су крали, пробахатили се, урусавали институције, …. , углавном крајње је вријеме да мало иду у опозицију.

Name

БАЊА ЛУКА

28.07.2022 19:16

Треба под хитно пријавити Ненада дезертера Стевандића ,Наталију конобарицу Тривић , Констадина робијаша Васића масовно запошљавају ухљебе у клиничком центру министарству просвјете институту за заститу здравља постама српске забранити багри изборе а послије октобра све редом на робију за примјер другима .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.07.2022 19:56

Дом здравља Бјељина.

Name

Дрекавац!!

28.07.2022 19:20

Колико год изгледало "смијешно," неформално ....истинито је,већина оних који су уз њега у оваквим срединама, је зато што су противници локалних суграђана,због зависти ,сујете,локалног провинцијализама....јер у "својој" средини само " с њим" ,можеш бити ; "паметнији,умнији,интелигентнији,надаренији, посебно ако те загрли,потапше,слика с тобом и будеш његов избор ,јер слушаш што ти нареди"...много,веома много таквих, јер опозициони и немају неку "дрску идеју , агресивност, и одатле су...." Јер власт је ипак код њега у БЛ! А ту се дешава све!!!!!!?????? Пакује магла,чувају паре и пишу одлуке! Он то добро зна и ту је кључ.....народа нема!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема висе користења..

28.07.2022 19:41

Знаци Додо неце моци ици са хеликоптерн ни слузбено аутом на родјендан Цовицу нити це ико од политицара долазити Цовицу Додиковом другу на родјендан. Стета одакле це они лицно моци платити све фесте /славља. А Мозда и немају своје лицно ауто јер им није требао дрзава плаца. Нека Ипак Смита. Ни по баби ни по стрицевима .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пилот

28.07.2022 20:03

Ове пилоте после избора на градјевину послати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wwww

28.07.2022 20:03

И ово се зове власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миха

28.07.2022 20:33

Сутра цу сво троје дјеце исписати из сколе у Зворнику и одосмо. Ово је крај. Покрали су све, нема ниста висе. СРАМ ВАС БИЛО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЈЕМЕЦ

28.07.2022 20:42

Јагодићу и Лакићу, уразимите се, престантеи користити грађевинску механизацију Шумског газдинства СЈЕМЕЋ и подјелу огревног дрвета за прикупљање гласова. Овога пута вам ни то неће помоћи. Готови сте. Сита вас ке Рогатица, зар ви то не видите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мурија

28.07.2022 21:11

Ови на слици су се тотално одметнули од народа !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јела Бијелић

28.07.2022 21:28

Ученик,радник сви градјани морају платити јавни превоз а ова багра на феште,зборове приватне забаве и које куда могу бесплатно па и авионима и хеликоптерима .Да би транспортовали пацијента морате које каквих одобрења а они само један позив.ПРИЦАЈТЕ О ПАТРИОТИЗМУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

28.07.2022 21:29

Република Српска има висе ухљеба него у америци са триста милиона становника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

29.07.2022 06:06

У праву си Милане

Name

Истина

29.07.2022 06:20

Овоме изгледа нема краја.Хвала дијаспори сто са својим донацијама,дрзи овај народ на зивоту,инаце би било пуно висе гладних а умирали би људи без љекова. Ко зели зивот у таквој дрзави?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.07.2022 06:24

Само смит нек направи подједнако изборни закон као у парламенту бих тако у републици српској смит зна да треба забранити кандидатуру овима који су на властима небраним ни једну партију ни по бабу ни по стрицевима несмије се пријетити или уцјенивати градјани за гласање њихова је градјанско право коме це дати глас а и одање од куце до куце подмицивање то мора да се прати и пријава нек робија поздрав бн тв

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрац

29.07.2022 06:47

Гори су ови сто аплаудирају бурли. Купили дипломе, немају они сцим размисљати, говоре, раде и мисле како им резим наређује. Јадни они....стиде ли се свог аплауза?

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

29.07.2022 09:02

ТИМ ОЛОШУ НИКАД НИСАМ АПЛАУЗ УПУТИО. ПРОЧИТАО САМ ГА ЈОШ КАД ЈЕ БИО ПОСЛАНИК У СКУПШТИНИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ У П Р В О О М С А З И В У. У 1.992 ГОДИНИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

29.07.2022 09:07

БРАВО ПОСМАТРАЧ. ПОСЛАО САМ СВОЈ КОМЕНТАР ДА НИ АПЛАУЗ НИСАМ ОВОМ УПУТИО, КАМО ЛИ НЕШТО ВРИЈЕДНИЈЕ. А ТЕК ОНДА ЛИСТАМ И ПРОЧИТА, ДА ВИ ПОМИЊЕТЕ АПЛАУЗ. НЕМАМ ВРЕМЕНА ЗА КОМЕНТАРЕ. САМО ПРЕЛЕТИМ НАСЛОВЕ, А ТЕКСТ НЕМАМ КАДА. ВОЛИМ ЧИТАТИ КОМЕНТАРЕ НОРМАЛНИХ ЉУДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

40 Британских обавештајаца

29.07.2022 09:57

Снсд термити репрезентација,гробари су Републике Српске!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

30.07.2022 04:16

Готови сте мафијооо,што сте се возали возали,доста вас је више,можете обилазити и летати куд хоцете у октобру вам је заврсено,уздигли сте се превише и пишате по народу само,ово је чист доказ да сте криминална власт и да се борите за лоповске фотеље а не за свој народ,сад кукајте и молите за глас ал тешко да вас народ више и чује,одлазите заувијек а робија вам не гине,више од пола ваших црвених ће вас издати на изборима у октобру тако да и они једва чекају да вас се ријеше,крај лоповско секташко хоштаплерској политици СНСД-а заувијек.

ОДГОВОРИТЕ