Spriječiti režim da koristi javne resurse za izbore

"Javni resursi i novac svih građana režim iskorištava u trci za glasove i tome treba stati na kraj, kaže Trivić.

Republika Srpska 28.07.2022 | 20:00
Spriječiti režim da koristi javne resurse za izbore

Nakon što se predstavnici domaćih političkih partija u BiH nisu dogovorili, reagovala je međunarodna zajednica. Jedna od novina u Izbornom zakonu je i kažnjavanje onih koji u svrhe promovisanja stranke zloupotrebljavaju javna sredstva. Pa tako korištenje službenih automobila, helikoptera i ostalih resursa, više neće biti moguće.

„Zloupotreba javnih sredstava i resursa, u smislu ovog zakona, je bilo koje nezakonito korištenje sredstava i resursa države BiH, entiteta, kantona, Brčko distrikta BiH i drugih jedinica lokalne uprave i samouprave, kojim kandidati na izborima i izbornim listama, kao javni ili državni zvaničnici, ili neposredno izabrana lica, raspolažu za potrebe obavljanja službene dužnosti“ navedeno je u Odluci kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hecegovine.

Izmjene zakona podrazumijevaju i dodatna ovlašćenja Centralne izborne komisije koja sada može da izrekne sankcije zbog povreda izbornog zakona koje su utvrđene na osnovu prigovora i žalbi. CIK tako može da izrekne:

1. „novčanu kaznu koja ne prelazi iznos od 30.000 konvertibilnih maraka;

2. uklanjanje imena kandidata sa kandidatske liste ako se utvrdi da je kandidat lično odgovoran za povredu;

3. poništenje ovjere političke stranke, koalicije, liste nezavisnih kandidata ili nezavisnog kandidata“ piše u Odluci.

Nametnutee izmjene uvešće red u haotično ponašanje političkih struktura i omogućiće CIK-u da drži pod kontrolom izborni proces, ističu politički analitičari. Zbog toga ove odluke nikako ne odgovaraju onima koji su godinama okretali vodu na svoju vodenicu, koristeći sve dozvoljeno i nedozvoljeno da se dočepaju fotelje, kažu analitičari.

 „Mi znamo na koji način su bila upregnuta sva sredstva, javni resursi i ljudski i materijalni, da bi pojedine političke partije, naravno one koje su na vlasti, provodile izbornu kampanju i kupovale, da tako kažem, i glasove i pojedine odbornike, pojedine poslanike i slično. Mislim da to istovremeno naravno ne odgovara političkim partijama koje su na vlasti, jer im izmičete jednu vrlo vještu polugu koju su oni zloupotrebljavali. Međutim rekla bih da se upravo u tom dijelu nalazi veliki izazov za Centralnu izbornu komisiju koja do sada nije reagovala“, kaže politički analitičar Tanja Topić.

Zbog ovih odluka očekuje se bunt iz vladajućih struktura, a sve pod izgovorom da u BiH nije potrebno miješanje međunarodne zajednice i da su odluke nametnute. Svoje negodovanje oni prenose i na narod, tako da se stvara generalni otpor prema međunarodnoj zajednici, iako ovi potezi osiguravaju da će biti ispoštovana izborna volja građana, objašnjavaju analitičari. 

"To je korak napred ka normalnoj državi svakako, a korak nazad ka suverenitetu države. Te poteze su trebale lokalne vlasti odavno da donesu, a ne da čekamo da nam neki stranac donese, ko god da je da li visoki predstavnik, da li bilo koja druga forma međunarodne zajednice koja je prisutna u Bosni i Hercegovini. Tako s jedne strane uz pretpostavku da ne pude opstrukcija, za nadati se da će to unaprijediti uopšte demokratičnost u Bosni i Hercegovini“, pojašnjava politički analitičar Mladen Buboljić.

Narodn poslanik Jelena Trivić ističe da je protiv nametanja, ali postavlja pitanje zašto se domaći polički faktori nisu ranije dogovorili, pa ne bi bilo potrebe za nametanjem.

"Javni resursi i novac svih građana režim iskorištava u trci za glasove i tome treba stati na kraj, kaže Trivić.

"Principijelno ja sam uvijek protiv tog nametanja, dakle nije dobro to što je Šmit donio takvu odluku, ali se postavlja pitanje zašto je sve to što je trebalo da poboljša sam izborni proces, da bi on odrazio stvarnu volju građana , zašto je to tapkalo u mjestu, zašto se oni koji su se trebali dogovarati, to sami nisu donijeli, zašto mi imamo zarobljen izborni proces, zašto smo mi u prošloj kampanji gledali kandidate za najviše funkcije kako prijete zaposlenima, kako prijete radnicima. Oni koji su navikli da uzmu državi, odnosno helikopter Republike Srpske i odu na stranački skup, naravno da su ogorčeni“,istakla je Trivić.

Kako su izgledale prijetnje na izborima 2018. godine pogledajte:

Da li će ove izmjene doprinijeti većem stepenu regularnosti izbornog procesa i smanjenju izbornih malverzacija, vidjeće se u kampanji. Na potezu je CIK čija su izvršna ovlašćenja Šmitovim izmjenama Zakona povećana i koja sada može da djeluje mnogo brže i efikasnije.

(BN)

Komentari / 38

Ostavite komentar
Name

Nema

28.07.2022 18:05

Nista ni od vase djelatnosti ...Politicari najslabija ste karika, kolektivno zbogom ...

ODGOVORITE
Name

JUDA I SEDAM SREBRENJAKA

28.07.2022 19:58

A ŠTA SA ONIH SEDAM NESRETNIKA ŠTO OSVEŠTAVAJU BENZINSKU PUMPU? DNO DNA. TO BI PATRIJARH TREBALO DA SANKCIONIŠE.

Name

zloba

29.07.2022 07:02

Ne moze patrijarh to vise ni osvjestati,sve je je to katolicka ezoterija ,utemrljena i zvanicno sa ovom koronom ,odradila!Pa ne bi narod srljo u ovoliki nemoral da crni dim ne izlazi iz usiju nasih politicara i polozajnika!Ako je istina da je Dodik u hrvatskim obavjestajnim krugovima,onda je normalno sto "hrvatske obavjestajke" proganjaju srpske patriote i sds i sve koji iskreno brane svoju Banjaluku

Name

Re

29.07.2022 07:03

Pa taj lik je dio te krimianalne grupe. Fukara fukaru stize.

Name

Re

29.07.2022 10:39

Pa popovi su u ratu i nakon rata blagosiljali i osveštavali sve aktivnosti,lopova,dezertera i profitera,uprvco su i pumpe bile aktuelne,a ovamo naplaćuju sahrane majčinih sinova i prekadnju od sirotinje!

Name

Drago

28.07.2022 18:10

Nikad

ODGOVORITE
Name

Re

28.07.2022 19:32

Treba opozicija i nevladin sektor da stručno i argumentovano prijavljuje svako kršenje zakona. Dostavljati dokaze. Mobilisati članatvo. To je sada prioritetna aktivnost. To je sada najslabija karika onih koji zloupotrebljavaju narodne resurse. Bez toga CIK ne može procesuirati nikoga.

Name

Iz

28.07.2022 18:10

Iz koje je ovo godine kada Burle prijeti radnicima?

ODGOVORITE
Name

Patriota

28.07.2022 18:20

Ilija Tamindžija koristi kamione HETa ima mjesec dana nasipaju po Nevesinju samo za glasove snsd a

ODGOVORITE
Name

Re

29.07.2022 05:39

Jel to onaj dezerter?

Name

Marko- Njemačka

28.07.2022 18:25

Što ne spriječite,zašto samo laprdate!? Zasto ne pokrenete gradjansku neposlusnost ili ne povjerenje vladi, kao u normanim zemljama. Koji ste vi farizeri. Narod da je imalo pametan, ne treba glasati ni za vlast a ni za vas, nego za nove partije.

ODGOVORITE
Name

Boba

28.07.2022 18:46

Narod kupi za par gajbi vruće pive, tu doda 7 sveštenika da to bude ubjedljivo i stvar je završena....4 godine mogu da nastave da harče..

Name

Bjež

29.07.2022 05:40

Šta se ti iz Njemačke javljaš. Otišo si i sad uživaj u rintanju za gazdu Kurta. Nas pusti da se patimo i sami odlučujemo kako će nam biti. Što ne mogu pameti ovih pobjegulja koje nisu u stanju da se bore za bolje sutra u svojoj zemlji nego odnesu guzicu na lakše.

Name

MeNAGER

28.07.2022 18:33

Kada su vec sve to koristili cijelo ovo vrijeme pustite ih neka isceife ovo jos malo Sevap je

ODGOVORITE
Name

Realno

29.07.2022 06:16

Gdje se popovi umijesaju u politiku tu drzave nema pocece jos i dase kandiduju za kakvog predsjednika

Name

Попић

28.07.2022 18:42

Први вам је, одмах,онај директор за запошљавање.Дели подстицаје и помоћ подобним.Нека загребе ЦИК и Швабо и пао први велики ћуран.

ODGOVORITE
Name

Du

28.07.2022 18:44

Slepi pored ociju pa idu putevima bez boga, na kraju ih ne ceka nista dobro

ODGOVORITE
Name

Kneževo 2

28.07.2022 19:14

U kneževu nemožeš u šumariji kupit drva za ogrev ako nisi snsd.

ODGOVORITE
Name

Re

28.07.2022 21:04

Bas je Knezevo perspektivna zajednica, kao uostalom i sve zajednice gdje snsd vlada. Dosta je ljudi moji vladavine snsd-a i njihovih satelita i papaka. Predugo su na vlasti, previse su krali, probahatili se, urusavali institucije, …. , uglavnom krajnje je vrijeme da malo idu u opoziciju.

Name

BANJA LUKA

28.07.2022 19:16

Treba pod hitno prijaviti Nenada dezertera Stevandića ,Nataliju konobaricu Trivić , Konstadina robijaša Vasića masovno zapošljavaju uhljebe u kliničkom centru ministarstvu prosvjete institutu za zastitu zdravlja postama srpske zabraniti bagri izbore a poslije oktobra sve redom na robiju za primjer drugima .

ODGOVORITE
Name

Re

28.07.2022 19:56

Dom zdravlja Bjeljina.

Name

Drekavac!!

28.07.2022 19:20

Koliko god izgledalo "smiješno," neformalno ....istinito je,većina onih koji su uz njega u ovakvim sredinama, je zato što su protivnici lokalnih sugrađana,zbog zavisti ,sujete,lokalnog provincijalizama....jer u "svojoj" sredini samo " s njim" ,možeš biti ; "pametniji,umniji,inteligentniji,nadareniji, posebno ako te zagrli,potapše,slika s tobom i budeš njegov izbor ,jer slušaš što ti naredi"...mnogo,veoma mnogo takvih, jer opozicioni i nemaju neku "drsku ideju , agresivnost, i odatle su...." Jer vlast je ipak kod njega u BL! A tu se dešava sve!!!!!!?????? Pakuje magla,čuvaju pare i pišu odluke! On to dobro zna i tu je ključ.....naroda nema!

ODGOVORITE
Name

Nema vise koristenja..

28.07.2022 19:41

Znaci Dodo nece moci ici sa helikoptern ni sluzbeno autom na rodjendan Covicu niti ce iko od politicara dolaziti Covicu Dodikovom drugu na rodjendan. Steta odakle ce oni licno moci platiti sve feste /slavlja. A Mozda i nemaju svoje licno auto jer im nije trebao drzava placa. Neka Ipak Smita. Ni po babi ni po stricevima .

ODGOVORITE
Name

Pilot

28.07.2022 20:03

Ove pilote posle izbora na gradjevinu poslati.

ODGOVORITE
Name

Wwww

28.07.2022 20:03

I ovo se zove vlast.

ODGOVORITE
Name

Miha

28.07.2022 20:33

Sutra cu svo troje djece ispisati iz skole u Zvorniku i odosmo. Ovo je kraj. Pokrali su sve, nema nista vise. SRAM VAS BILO.

ODGOVORITE
Name

SJEMEC

28.07.2022 20:42

Jagodiću i Lakiću, urazimite se, prestantei koristiti građevinsku mehanizaciju Šumskog gazdinstva SJEMEĆ i podjelu ogrevnog drveta za prikupljanje glasova. Ovoga puta vam ni to neće pomoći. Gotovi ste. Sita vas ke Rogatica, zar vi to ne vidite.

ODGOVORITE
Name

Murija

28.07.2022 21:11

Ovi na slici su se totalno odmetnuli od naroda !!!

ODGOVORITE
Name

Jela Bijelić

28.07.2022 21:28

Učenik,radnik svi gradjani moraju platiti javni prevoz a ova bagra na fešte,zborove privatne zabave i koje kuda mogu besplatno pa i avionima i helikopterima .Da bi transportovali pacijenta morate koje kakvih odobrenja a oni samo jedan poziv.PRICAJTE O PATRIOTIZMU.

ODGOVORITE
Name

Milan

28.07.2022 21:29

Republika Srpska ima vise uhljeba nego u americi sa trista miliona stanovnika.

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

29.07.2022 06:06

U pravu si Milane

Name

Istina

29.07.2022 06:20

Ovome izgleda nema kraja.Hvala dijaspori sto sa svojim donacijama,drzi ovaj narod na zivotu,inace bi bilo puno vise gladnih a umirali bi ljudi bez ljekova. Ko zeli zivot u takvoj drzavi?

ODGOVORITE
Name

Re

29.07.2022 06:24

Samo smit nek napravi podjednako izborni zakon kao u parlamentu bih tako u republici srpskoj smit zna da treba zabraniti kandidaturu ovima koji su na vlastima nebranim ni jednu partiju ni po babu ni po stricevima nesmije se prijetiti ili ucjenivati gradjani za glasanje njihova je gradjansko pravo kome ce dati glas a i odanje od kuce do kuce podmicivanje to mora da se prati i prijava nek robija pozdrav bn tv

ODGOVORITE
Name

Posmatrac

29.07.2022 06:47

Gori su ovi sto aplaudiraju burli. Kupili diplome, nemaju oni scim razmisljati, govore, rade i misle kako im rezim naređuje. Jadni oni....stide li se svog aplauza?

ODGOVORITE
Name

+

29.07.2022 09:02

TIM OLOŠU NIKAD NISAM APLAUZ UPUTIO. PROČITAO SAM GA JOŠ KAD JE BIO POSLANIK U SKUPŠTINI REPUBLIKE SRPSKE U P R V O O M S A Z I V U. U 1.992 GODINI.

ODGOVORITE
Name

+

29.07.2022 09:07

BRAVO POSMATRAČ. POSLAO SAM SVOJ KOMENTAR DA NI APLAUZ NISAM OVOM UPUTIO, KAMO LI NEŠTO VRIJEDNIJE. A TEK ONDA LISTAM I PROČITA, DA VI POMINJETE APLAUZ. NEMAM VREMENA ZA KOMENTARE. SAMO PRELETIM NASLOVE, A TEKST NEMAM KADA. VOLIM ČITATI KOMENTARE NORMALNIH LJUDI.

ODGOVORITE
Name

40 Britanskih obaveštajaca

29.07.2022 09:57

Snsd termiti reprezentacija,grobari su Republike Srpske!

ODGOVORITE
Name

jaaaaa

30.07.2022 04:16

Gotovi ste mafijooo,što ste se vozali vozali,dosta vas je više,možete obilaziti i letati kud hocete u oktobru vam je zavrseno,uzdigli ste se previše i pišate po narodu samo,ovo je čist dokaz da ste kriminalna vlast i da se borite za lopovske fotelje a ne za svoj narod,sad kukajte i molite za glas al teško da vas narod više i čuje,odlazite zauvijek a robija vam ne gine,više od pola vaših crvenih će vas izdati na izborima u oktobru tako da i oni jedva čekaju da vas se riješe,kraj lopovsko sektaško hoštaplerskoj politici SNSD-a zauvijek.

ODGOVORITE