Крај злоупотребе радника из БиХ у Словенији

Уколико буду усвојене измјене Споразума о запошљавању радника из БиХ у Словенији, а за шта су већ почели преговори, бх. запослене у Дежели очекују већа права.

Босна и Херцеговина 28.07.2022 | 08:46
Крај злоупотребе радника из БиХ у Словенији

На првом мјесту ће, како су за "Независне новине" потврдили из Агенције за рад и запошљавање БиХ, уговор о раду убудуће бити двојезичан, док је приједлог са словеначке стране омогућавање да радници из БиХ промијене послодавца у првој години рада, уколико тај послодавац крши одредбе уговора о раду или злоупотребљава раднике, што до сада није било могуће.

Од 1. марта 2013. године, од када је Споразум између Савјета министара БиХ и Владе Републике Словеније о запошљавању држављана БиХ у Словенији ступио на снагу, словеначки Завод за запошљавање издао је 91.196 радних дозвола за грађане БиХ, а само у првих пет мјесеци ове године издато је 8.458 радних дозвола, показују подаци Агенције за рад и запошљавање БиХ.

Током претходних осам година, бројни радници, чак и јавно, говорили су о злоупотребама од стране послодаваца у Словенији. Тврдили су да су тјерани на прековремени рад или рад у нељудским условима, па до тога да је послодавац тражио "рекет" уколико радник жели да промијени радно мјесто. Томе би се новим договором требало стати на крај.

"Ми смо још 2020. године иницирали измјене споразума у смислу да уговори о раду буду двојезични умјесто једнојезични, јер се највећи број притужби односи на те уговоре гдје долази до неразумијевања дефинисаних одредаба о раду. Имплементација двојезичног уговора о раду ће олакшати радницима из БиХ да разумију услове, права и обавезе како послодавца тако и радника, а све у циљу омогућавања боље и праведније заштите права радника из Босне и Херцеговине", навели су за "Независне новине" из Агенције за рад и запошљавање БиХ.

На посљедњем састанку Међудржавне комисије за праћење спровођења споразума покренут је и приједлог да се измијени и спорна тачка која се тиче захтјева радника за промјену послодавца.

"Колеге из Словеније су предложиле да се иде у измјену и дијела споразума који налаже да радник из БиХ мора бити везан за једног послодавца прву годину рада у Словенији. Ова измјена би резултирала већом сигурности наших радника, јер би радници били у могућности одмах промијенити послодавца уколико уоче да се неке одредбе уговора о раду крше или не испуњавају", казали су из Агенције за рад и запошљавање, додајући да је ситуација са бх. радницима у Словенији тренутно задовољавајућа и да се редовно контролишу услови рада.

Званични подаци говоре да се у Словенији највише траже КВ и радници са ССС, а прије свих возачи, вариоци, армирачи, тесари, зидари, електроинсталатери, кувари. Када су у питању бх. радници са високом стручном спремом, којих је у Словенији око три одсто, углавном су то машински и грађевински инжењери.

Само у посљедње четири године, због одласка у Словенију, БиХ је напустило преко 5.500 професионалних возача, а пререгистровало се више од 1.300 превозничких фирми, тврди Никола Грбић, предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт Републике Српске, а управо је он један од њих.

"И ја сам један од тих који је отишао одавде, имам регистровану фирму у Словенији, у Кршком. Подаци о којима говорите значе наставак тренда одласка професионалних радника, возача и свих кадрова одавде, првенствено у Словенију, па из Словеније даље у земље ЕУ. Очекивати је да ће у наредном периоду бити још већи одлив и да ће се погоршати услови за рад у БиХ, те да ћемо остати без многих кадрова, поготово возача", поручио је Грбић за "Независне новине".

Драгана Врабичић, предсједница Синдиката грађевинарства и комуналних дјелатности РС, каже да ће бољи услови које нуди Словенија свакако утицати на одлуку да радници напусте БиХ.

"Чињеница је да су овдје услови све гори и гори, а нашим радницима у иностранству се дају све бољи", поручује за "Независне" Врабичићева, која је увјерена да се услови рада и те како могу промијенити и у БиХ, али да за то, како истиче, не постоји воља.

"То може свака држава, али је код нас некакав такав ментални склоп да желимо да израбљујемо људе за сопствену корист, за најнижу плату, а наше послодавце не занима да ли ти људи могу од тога да преживе. Али, нажалост, људи одавде иду и због политике и нарушених међуљудских односа, јер једноставно желе да својој дјеци омогуће бољи и сигурнији живот", закључила је Врабичићева.

(Независне/ фото: Схуттерстоцк)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Конкурс

28.07.2022 07:05

Тарзим искусног пекац-мајстора за припрему волова на разњу за рад у БиХ. Плата висока, смјестеј за боравак обезбједјени..

ОДГОВОРИТЕ
Name

трагац

28.07.2022 07:08

Овај преседан има само у БиХ. Недавно је у фирму у којој радим стигао возач из БиХ с возилом регистрираним у Хр. Момак вози за послодавца из Сл. Брода. Због слабог познавања енглеског позвали су ме да помогнем при комуникацији. Кад сам објасно да ће чекати на терминалу 3 сата до утовсра,замолио ме да му то напишемо и потврдимо због правдања код посодавца. Зовнем га на ручак и момак прича: није нама Србима лако добит посо у Хр. Али то ми је само преко Саве, имам жену и двоје мале дјеце пуница их чува, жена ради у некој кладионици, пријављена је на 550км али кад добије плату врати газди 150 км јер он плаћа само 400 км плату. Он има 1200€ на руке. Каже да га је послодавац пријавио у МИО након 5 год пробног рада. Ех, Босно..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре трагац

28.07.2022 07:56

Сљедећи пут му реци дакле том возачу у Славонском Броду да стави на фејсбук страници Црна листа послодаваца Републике Српске име те кладионице и име власника инакоји износ је пријавио супругу.

Name

МИЛОРАД

28.07.2022 07:11

КАД БИ СВИЈЕТ ДОЗВОЛИО НАШИ ВЛАСТОДРШЦИ ЉДУИМА НЕ БИ ДАЛИ НИ ПАСОША, КАКО БИ МОРАЛИ ОСТАТИ ОВДЈЕ И БИТИ ЊИХОВО ДОЖИВОТНО РОБЉЕ !!! НАЈЦРЊИ ФАШИЗАМ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

И

28.07.2022 07:37

И шта ради наша Влада Републике Српске предлаже такав закон који секташка већина усваја у Народној скупштини да могу у РС да раде радници из Турске,Бангладеша,Индије итд.На тај начин се још више обезврјеђују права наших радника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МБ

28.07.2022 07:49

Шта савјет министара има да каже о правима радника у БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

28.07.2022 08:22

Све знамо како су права насих радника угрозена у Словенији и другим колико толико уредјеним дрзавана .А каква су права радника у Републици Српској и Федерацији то не знамо,а ја мислим да сно задњи обицни робови, а у Словенији и другим дрзавама ЕУ смо ипак Модерни Робови .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

28.07.2022 08:55

Не чудим се послодавцу из Словеније што не Мари за права наших радника али се не могу помирити с тим да овдашњи послодавац да раднику неки бедни минималац и још га поткрада не уплати си му социјално и пензионо осигурање

Name

Идеално

28.07.2022 09:01

Па видиш да се они боре за нас, да нас пошаљу у иностранство..

Name

Јаков Р.

28.07.2022 10:01

О Боже , какву су "државу" направили ! Да ли смо ми прије њихове власти били нормални !? Ма да, то је тај шверцерски-лоповски менталитет,рођеног оца би преварили. Само је додик на "нивоу"... упорно пјева и свију рекетира ! Нема везе што је све у распаду...нереду !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јанез

28.07.2022 12:04

Морају босанци имат права кад их има висе него словенаца цеље велење све наси људи нико словенски не прица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маре

28.07.2022 13:30

Права у словенији???!!! Ха ха Преговарања са словенцима???!!! Ха ха Словенци су најгори народ балкана. Дефиниција словенца је: љубазна хијена!! Љубазан са твоје предње стране, кад обрнес ледза, лети ноз!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

28.07.2022 16:15

Најсмешније ми је кад слушам те јаднике,који раде у Словенији.Каже,радим у иностранству..где?,па каже:у словенији..ја би умро од смеха..јако иностранство..словенија еx yу република..то није никакво иностранство..раде за 1200-1500еура,док плате стан,храну остане им 600-700еура..долико да ишта знају могу да зараде и код своје куће..и сваки дан си у својој кући,са својом породицом.Да у Словенији ваља,неби читаво Цеље,Марибор,Мурска Собота била овде у Гразу,Аустрија.И онда,са словеначким папирима,и бедном платом,словенац их шаље да му згрћу паре по Аустрији,Њемачкој..путем аташмана.Овде живе ко керови,по њих 10 у малом контејнеру или подруму,једу псеће конзерве,а кад иду кући траже од шефа да им да комби од фирме..дођу нани у Босну.,и чујеш их како тамо се хвале..успели у животу..раде у иностранству..имају 5 000 евра плату,даве се чевапима и печењем..и онда се чудимо сто они који су остали доле кажу како смо ми"бауштелци"ко стока,паркирамо аута по тротоарима и где стигнемо,неможе се ни на ћевапе,ни код зубара,нит фризера од нас..наравно да ми се несвиђа што тако мисле и говоре о нама,ал кад видим ове босанце сто по словенији раде,како се понашају и причаји,а ниочем појма немају..у потпуности их разумем.Ал..има нас и нормалних..који стварно радимо у иностранству,неспавамо по контејнерима на баустели ни кабини камиона,имамо свој стан,свој ауто,неједемо храну за псе,већ сто и сви људи,и нехвалимо се доле да смо"успели у животу"..радимо вани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

29.07.2022 21:32

Хоће ли се похапсит они што у Словенији врбују раднике из БиХ преко Словачких папира или је то нормално за поједине??

ОДГОВОРИТЕ