Србија главни трговински партнер Републике Српске

Србија је главни трговински партнер Републике Српске а Њемачка Федерације БиХ, показују подаци ентитетских статистичких завода, извјештава Индикатор.ба.

Босна и Херцеговина 28.07.2022 | 07:47
Србија главни трговински партнер Републике Српске

Од укупног обима вањскотрговинске размјене Републике Српске који је у периоду јануар-јуни износио 6,19 милијарди КМ, нешто мање од петине 1,11 млрд КМ или 17,9 посто отпада на трговинску размјену са Србијом.

Извоз Републике Српске у Србију био је 502,6 милиона КМ, а увоз из сусједне земље 608,5 милиона КМ. Покривеност увоза извозом износила је 82,6 посто.

Након Србије Република Српска најбоље трговинске односе има са Италијом, а након тог слиједе Хрватска, Њемачка и Словенија.

Њемачка је први трговински партнер Федерације БиХ са вриједношћу укупне размјене од 2,08 милијарди КМ, а што чини 13 посто укупне размјене овог ентитета.

Њемачка је водећа извозна дестинација за производе из Федерације БиХ са вриједношћу извоза од 1,06 милијарди КМ за шест мјесеци ове гоидне, а овај енттиет је у суфициту са овом земљом, будући да је увоз био за нијансу мањи 1,02 млрд КМ.

Други највећи трговински партнер Федерације БиХ је Хрватска са вриједношћу обима размјене за шест мјесеци од 1,89 млрд КМ, а слиједи Италија са вриједношћу 1,75 млрд КМ.

Федерација БиХ је највише увозила из Хрватске, а вриједност увезене робе у периоду јануар-јуни био је 1,04 млрд КМ.

Извоз из Федерације БиХ за Хрватску је нешто скромнији и износио је 852,9 милиона КМ, па је поркивеност увоза извозом ФБиХ са овом земљом око 85 посто.

(Индикатор/фото: Пиxабаy)

Коментари / 0

Оставите коментар