Srbija glavni trgovinski partner Republike Srpske

Srbija je glavni trgovinski partner Republike Srpske a Njemačka Federacije BiH, pokazuju podaci entitetskih statističkih zavoda, izvještava Indikator.ba.

Bosna i Hercegovina 28.07.2022 | 07:47
Srbija glavni trgovinski partner Republike Srpske

Od ukupnog obima vanjskotrgovinske razmjene Republike Srpske koji je u periodu januar-juni iznosio 6,19 milijardi KM, nešto manje od petine 1,11 mlrd KM ili 17,9 posto otpada na trgovinsku razmjenu sa Srbijom.

Izvoz Republike Srpske u Srbiju bio je 502,6 miliona KM, a uvoz iz susjedne zemlje 608,5 miliona KM. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 82,6 posto.

Nakon Srbije Republika Srpska najbolje trgovinske odnose ima sa Italijom, a nakon tog slijede Hrvatska, Njemačka i Slovenija.

Njemačka je prvi trgovinski partner Federacije BiH sa vrijednošću ukupne razmjene od 2,08 milijardi KM, a što čini 13 posto ukupne razmjene ovog entiteta.

Njemačka je vodeća izvozna destinacija za proizvode iz Federacije BiH sa vrijednošću izvoza od 1,06 milijardi KM za šest mjeseci ove goidne, a ovaj enttiet je u suficitu sa ovom zemljom, budući da je uvoz bio za nijansu manji 1,02 mlrd KM.

Drugi najveći trgovinski partner Federacije BiH je Hrvatska sa vrijednošću obima razmjene za šest mjeseci od 1,89 mlrd KM, a slijedi Italija sa vrijednošću 1,75 mlrd KM.

Federacija BiH je najviše uvozila iz Hrvatske, a vrijednost uvezene robe u periodu januar-juni bio je 1,04 mlrd KM.

Izvoz iz Federacije BiH za Hrvatsku je nešto skromniji i iznosio je 852,9 miliona KM, pa je porkivenost uvoza izvozom FBiH sa ovom zemljom oko 85 posto.

(Indikator/foto: Pixabay)

Komentari / 0

Ostavite komentar