За ММФ није добро укидања акциза на гориво

Међународни монетарни фонд је у свом извјештају о стању у економије у БиХ оцијенио да укидање акциза на гориво и увођење диференциране стопе ПДВ-а није добро рјешење. Економисти сматрају да ММФ гледа искључиво своје интересе. 

Босна и Херцеговина 26.07.2022 | 20:27
За ММФ није добро укидања акциза на гориво

Када даје кредите ММФ воли да се обезбиједи да ће кредити бити сигурно враћени, уз камате, истичу економисти. Према томе ММФ-у не од говара мијењање економске политике и несигурност. Због тога није заговорник смањења стопе ПДВ-а и укидања акциза. 

„Одбор препоручује да се избјегава смањење ових стопа без рокова, и уопштено савјетује да не би требало мијењати систем индиректних пореза.“ стоји у извјештају ММФ-а. 

Овом међународном кредитору не свиђа се ни идеја покретања јавних давања у контексту долазећих Општих избора у октобру. Истакли су да би генерално требало обуздати потрошњу у јавном сектору. 

"Умјесто тога, препоручујемо повећање инвестиција у јавни сектор како би се поспјешио раст у средњорочном периоду, које би по могућности биле финансиране јефтинијим кредитима од стране међународних финансијских институција и праћене реформама које би ојачале имплементацију инвестиција и ефикасност" , наводи се у прегледу бх. економије ММФ-а.

У оцјени измјена акцизне политике и стопе ПДВ-а ММФ сматра да то не треба да се мијења, него да се уведу другачији социјални програми за бригу о најсиромашнијим. Економисти тврде да у БиХ 50 одсто становништва живи на граници сиромаштва, а држава се енормон богати, што показује податак да је у буџет за шест мјесеци прикупљено 836 милиона марака више него прошле године.

"Наравно да међународном монетарном фонду који је примарни кредитор за санацију дефицита буџета у Босни и Херцеговини, савршено одговара закон који каже – од ПДВ-а који се прикупи, прво се плате међународне обавезе, а оно што остане подели се ентитетима, зато ентитети, односно општине, односно кантони имају све мање и мање новаца, јер високо задуживање за инфраструктурне пројекте, повлачи средства која су потребна за ревитализацију живота у БиХ, кад говоримо о грађанима и фирмама“, каже економиста Зоран Павловић.

ММФ је у више наврата излазио у сусрет власти, тврди народни посланик Јелена Тривић. Она истиче да овог међународног кредитора не занимају потребе становништва, него пласирање и враћање кредита, а о томе преговарају са владајућима. 

"ММФ има једну политику коју у принципу не занимају потребе грађана, не занима их свакодневни живот земаља. Има много земаља у којима је ММФ интервенисао, које су послије тога упадала у велике финансијске кризе, али шта, ММФ је мађународна финансијска институција која не одговара никоме за свој рад, поготово не одговара становништву земаља у којима интервенишу“, истиче народни посланик и потпредсједница ПДП-а  Јелена Тривић.

Мишљење ове кредитне институције не треба да се уважава ни у политичком, ни економском, нити у социјалном смислу, каже Тривићева и додаје да СНСД-ова четири делегата  који су блокирали укидање акциза и диференцирану стопу ПДВ-а заслужују да буду на стубу страма.

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Маxо

26.07.2022 18:53

Ј..о Вас ММФ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мргуд

26.07.2022 19:29

Дај само јос кредита..само нек се краде некоце да врати..

Name

АД

26.07.2022 20:29

"Одбор ПРЕПОРУЧУЈЕ да се не смањују ове стопе БЕЗ РОКОВА" Дакле, немојмо оптузивати ММФ, смањимо акцизе на одредјени рок и сви задовољни! У цему је проблем? А, да! Проблем је у цетири посланика СНСД-а!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

27.07.2022 04:44

Зна ли се ко је власник ММФ-а?

Name

Нормалан

27.07.2022 07:52

Сашти СНСД -а посланици па зар не рекоше да они раде за народ.

Name

Боки

26.07.2022 20:44

Открила америку..па наравно да их није брига,зато имају еуропски фондови који немају камата и мало их је брига,не бас пуно али пуно боље од ммф.. Босна је ионако под странцима па зашто више не уђе у еу и користи средста за просперитет народа како српског, тако и осталог..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОКТОР

26.07.2022 21:06

Све ће те кредите Путин избрисати, ако га буду “чачкали” око нуклеарног оружја. Хехехеее

ОДГОВОРИТЕ
Name

Засто

27.07.2022 04:29

А сто су сви други у окрузењу укинули акцизе и помогли својим градјанима? Само у БиХ градјани су излозени немилосрдној власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

27.07.2022 04:37

Багро једна не знате висе какк би се вадили и ста би длагали да се како оперете за своја криминална дјела лрема о ом нарофу. Поцели сте и Цркву скрнавити, да вам 7 попова саузује отварање пумпе приватне која се јос зове и Спид (дрога). Алал вјера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гордон

27.07.2022 06:18

Ко то из ММФ помаже Милораду Додику..Да ли је то Додик нааручио..Мени изгледа као да из ММФ говоре Милорад Додик и Душанка Мајкић ..Хајд да је ММФ против акциза али да је и против 100 км које је Додик обећао,НИЈЕ .Далеки од тога да ММФ жали Српски народ.Радо би они побили Србе до задње бебе ..Значи да преко неког Милорад Додик има утицај да ,,замоли" ММФ да му ,,припомогну" у одбијању да се снсд одрекне прихода и новца у корист грађана..Много сличи на оно кад ОХР одузима опозицији лична документа да би Додик имао слободне руке да преноси надлежности са Реп Српске на БиХ .Значи да су и овај пут у истој кафанској екипи само други играчи ,,Додик и ММФ ..А видимо да је Додик већ купио доста Срба месом и пјесмом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

27.07.2022 06:59

Па и није добро,држава мора узимати однекле

ОДГОВОРИТЕ