Za MMF nije dobro ukidanja akciza na gorivo

Međunarodni monetarni fond je u svom izvještaju o stanju u ekonomije u BiH ocijenio da ukidanje akciza na gorivo i uvođenje diferencirane stope PDV-a nije dobro rješenje. Ekonomisti smatraju da MMF gleda isključivo svoje interese. 

Bosna i Hercegovina 26.07.2022 | 20:27
Za MMF nije dobro ukidanja akciza na gorivo

Kada daje kredite MMF voli da se obezbijedi da će krediti biti sigurno vraćeni, uz kamate, ističu ekonomisti. Prema tome MMF-u ne od govara mijenjanje ekonomske politike i nesigurnost. Zbog toga nije zagovornik smanjenja stope PDV-a i ukidanja akciza. 

„Odbor preporučuje da se izbjegava smanjenje ovih stopa bez rokova, i uopšteno savjetuje da ne bi trebalo mijenjati sistem indirektnih poreza.“ stoji u izvještaju MMF-a. 

Ovom međunarodnom kreditoru ne sviđa se ni ideja pokretanja javnih davanja u kontekstu dolazećih Opštih izbora u oktobru. Istakli su da bi generalno trebalo obuzdati potrošnju u javnom sektoru. 

"Umjesto toga, preporučujemo povećanje investicija u javni sektor kako bi se pospješio rast u srednjoročnom periodu, koje bi po mogućnosti bile finansirane jeftinijim kreditima od strane međunarodnih finansijskih institucija i praćene reformama koje bi ojačale implementaciju investicija i efikasnost" , navodi se u pregledu bh. ekonomije MMF-a.

U ocjeni izmjena akcizne politike i stope PDV-a MMF smatra da to ne treba da se mijenja, nego da se uvedu drugačiji socijalni programi za brigu o najsiromašnijim. Ekonomisti tvrde da u BiH 50 odsto stanovništva živi na granici siromaštva, a država se enormon bogati, što pokazuje podatak da je u budžet za šest mjeseci prikupljeno 836 miliona maraka više nego prošle godine.

"Naravno da međunarodnom monetarnom fondu koji je primarni kreditor za sanaciju deficita budžeta u Bosni i Hercegovini, savršeno odgovara zakon koji kaže – od PDV-a koji se prikupi, prvo se plate međunarodne obaveze, a ono što ostane podeli se entitetima, zato entiteti, odnosno opštine, odnosno kantoni imaju sve manje i manje novaca, jer visoko zaduživanje za infrastrukturne projekte, povlači sredstva koja su potrebna za revitalizaciju života u BiH, kad govorimo o građanima i firmama“, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

MMF je u više navrata izlazio u susret vlasti, tvrdi narodni poslanik Jelena Trivić. Ona ističe da ovog međunarodnog kreditora ne zanimaju potrebe stanovništva, nego plasiranje i vraćanje kredita, a o tome pregovaraju sa vladajućima. 

"MMF ima jednu politiku koju u principu ne zanimaju potrebe građana, ne zanima ih svakodnevni život zemalja. Ima mnogo zemalja u kojima je MMF intervenisao, koje su poslije toga upadala u velike finansijske krize, ali šta, MMF je mađunarodna finansijska institucija koja ne odgovara nikome za svoj rad, pogotovo ne odgovara stanovništvu zemalja u kojima intervenišu“, ističe narodni poslanik i potpredsjednica PDP-a  Jelena Trivić.

Mišljenje ove kreditne institucije ne treba da se uvažava ni u političkom, ni ekonomskom, niti u socijalnom smislu, kaže Trivićeva i dodaje da SNSD-ova četiri delegata  koji su blokirali ukidanje akciza i diferenciranu stopu PDV-a zaslužuju da budu na stubu strama.

(BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Maxo

26.07.2022 18:53

J..o Vas MMF

ODGOVORITE
Name

Mrgud

26.07.2022 19:29

Daj samo jos kredita..samo nek se krade nekoce da vrati..

Name

AD

26.07.2022 20:29

"Odbor PREPORUČUJE da se ne smanjuju ove stope BEZ ROKOVA" Dakle, nemojmo optuzivati MMF, smanjimo akcize na odredjeni rok i svi zadovoljni! U cemu je problem? A, da! Problem je u cetiri poslanika SNSD-a!

ODGOVORITE
Name

Jaffa

27.07.2022 04:44

Zna li se ko je vlasnik MMF-a?

Name

Normalan

27.07.2022 07:52

Sašti SNSD -a poslanici pa zar ne rekoše da oni rade za narod.

Name

Boki

26.07.2022 20:44

Otkrila ameriku..pa naravno da ih nije briga,zato imaju europski fondovi koji nemaju kamata i malo ih je briga,ne bas puno ali puno bolje od mmf.. Bosna je ionako pod strancima pa zašto više ne uđe u eu i koristi sredsta za prosperitet naroda kako srpskog, tako i ostalog..

ODGOVORITE
Name

DOKTOR

26.07.2022 21:06

Sve će te kredite Putin izbrisati, ako ga budu “čačkali” oko nuklearnog oružja. Heheheee

ODGOVORITE
Name

Zasto

27.07.2022 04:29

A sto su svi drugi u okruzenju ukinuli akcize i pomogli svojim gradjanima? Samo u BiH gradjani su izlozeni nemilosrdnoj vlasti.

ODGOVORITE
Name

Zvornik

27.07.2022 04:37

Bagro jedna ne znate vise kakk bi se vadili i sta bi dlagali da se kako operete za svoja kriminalna djela lrema o om narofu. Poceli ste i Crkvu skrnaviti, da vam 7 popova sauzuje otvaranje pumpe privatne koja se jos zove i Spid (droga). Alal vjera.

ODGOVORITE
Name

Gordon

27.07.2022 06:18

Ko to iz MMF pomaže Miloradu Dodiku..Da li je to Dodik naaručio..Meni izgleda kao da iz MMF govore Milorad Dodik i Dušanka Majkić ..Hajd da je MMF protiv akciza ali da je i protiv 100 km koje je Dodik obećao,NIJE .Daleki od toga da MMF žali Srpski narod.Rado bi oni pobili Srbe do zadnje bebe ..Znači da preko nekog Milorad Dodik ima uticaj da ,,zamoli" MMF da mu ,,pripomognu" u odbijanju da se snsd odrekne prihoda i novca u korist građana..Mnogo sliči na ono kad OHR oduzima opoziciji lična dokumenta da bi Dodik imao slobodne ruke da prenosi nadležnosti sa Rep Srpske na BiH .Znači da su i ovaj put u istoj kafanskoj ekipi samo drugi igrači ,,Dodik i MMF ..A vidimo da je Dodik već kupio dosta Srba mesom i pjesmom...

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

27.07.2022 06:59

Pa i nije dobro,država mora uzimati odnekle

ODGOVORITE