Месо све скупље: Регион ограничава цијене, БиХ чека

Месо је све скупље, а властима ни на крај памети није ограничење цијена. Узоре у региону имај, али се на њих не угледају. Док се државни буџети пуне и то на муци грађана, враћају им се само мрвице.

Босна и Херцеговина 23.07.2022 | 19:52
Месо све скупље: Регион ограничава цијене, БиХ чека

Ручак без меса некада је био тешко замислив. Ипак, данас смо се сви увјерили у то да се луксуз не огледа у скупим аутомобилима и некретнинама већ управо у свакодневним потребама. Месна индустрија приморана да подигне цијене – грађани све чешће гладни, а власти ни не помишљају да нешто промијене у овој ситуацији. 

“Када је ријеч о ограничавању цијене меса и месних прерађевина, прије него би Влада донијела уредбу о ограничењу раста цијена, мора се уредити производња, свињогојство и обезбједити стабилна цијена стоке", каже Миленко Зупур, власник компаније “Глобус тим”.

Друштвеним мрежама круже шале о томе како је 50 марака зачас постало 20, а инфлаторни удар на џеп грађана нико не спречава. Док се буџет убрзано пуни пред изборе, а државни врх спрема за тежак изборни посао, грађани се питају, је ли могуће преживјети у БИХ?

“Пензионер сам са страном пензијом, за мене није проблем, али за овај остали народ не би требало ништа да буде тако скупо", каже један од становника Бијељине.

"С обзиром на то какав је стандард што се тиче плата код нас, цијене су ненормално скочиле. Једна домаћица тешко може да издржи да је цијена меса 14 марака, не само меса, већ свега”, истичу грађани.

Велики проблем, кажу произвођачи, прави нелегална производња, па на власти апелују да проблем црног тржишта ријеше уколико им је стабилан стандад циљ.

"Може се лимитирати цијена меса које иде у легалну потрошњу, а нажалост у Босни И Херцеговини више се прода нелегалним него легалним путем”, истиче Зупур.

Економска струка упозоравала је на вријеме, власти ни да чују. Док су цијене високе, а буџет крцат, никога није брига за стравичну инфлацију.

“Упозоравали смо на то да се треба ограничити цијена меса како би се смањио инфлаторни удар на наше грађане. Уколико Влада жели да грађани на неки начин поднесу ову инфлацију, неопходно је ограничити марже на све животне намирнице. Како на месо, тако и на хљеб, али и све остале животне намирнице", каже економиста Мирјана Орашанин.

Док се кола ломе преко леђа оних који су заробљени у овој држави, Србија је макар мало обрадовала своје грађане, па ограничила раст цијена свињског и пилећег меса.

“Мислим да је ово добра мјера министарства пољопривреде јер са једне стране чувамо стандард грађана, а са друге стране нећемо утицати на цијене пољопривредних производа у смислу продаје пољопривредних произвођача ка прерађивачким капацитетима, а такође прерађивачки капацитети овдје неће имати проблеме", рекао је недавно Горан Ђаковић, савјетник министра пољопривреде Србије.

И док Влада Србије помаже својим грађанима да опстану, политичари у Српској још увијек нешто вагају. Док они вагају, грађани су принуђени да папрено плаћају месо или остају празног тањира.

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Борис М. Бања Лука

23.07.2022 19:48

Газде своју робу могу да продају како им воља, никога не нагоне да купује. Капитализам не зна за појефтињења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.07.2022 20:43

Овима трбушанима што поједу пола прасета одједном није скупо

Name

Месо

23.07.2022 20:05

Само здрава храна нетреба нам месо питајте додика

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕСО

23.07.2022 23:18

БИТНО ЈЕ ДА РУДОЊИ НИЈЕ СКУПО. ОБОЛИО БЕЗ ЛИЈЕКА ШТА РАДИШ ОД СИРОТИЊЕ. НА СЛАМКУ ТЕ ХРАНИЛИ КАСАПИНЕ.

Name

ПЕРО

23.07.2022 23:47

ДОСТА СМО ЈЕЛИ МЕСО САД МАЛО ДА ЈЕДЕМО ПАПРИКА НА ЗАРУУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

24.07.2022 00:01

То се каже упала им кашика у мед.Много им пара фали за све и свашта.Сјећате ли се кад је Додик увео ПДВ .А привредници неспремни стално нешто искаче у систему а стручњака нигдје ,инспекције на терену гуле бједу.А федерација уводи након 2-3 године.Додик се није могао начудити које паре добија у односу на прије а није се ни почешо на хиљаде пропалих малих привредника.Власт "великог водје".?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

24.07.2022 05:15

У овој земљи сиротиња поодавно не узима месо а онај ко то конзумира њега цијена и не занима и то наши властодршци добро знају и зато и не реагују. А и зашто би себи скакали у стомак?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

24.07.2022 15:16

Свим пензионерима са минималним пензијама власт би требала да препорући да пређу трајно у вегетаријанце! Пуно је јефтиније, а и здравије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

трагац

24.07.2022 17:19

Није јефтиније, али можда је здравије ако није затровано пестицидима