Meso sve skuplje: Region ograničava cijene, BiH čeka

Meso je sve skuplje, a vlastima ni na kraj pameti nije ograničenje cijena. Uzore u regionu imaj, ali se na njih ne ugledaju. Dok se državni budžeti pune i to na muci građana, vraćaju im se samo mrvice.

Bosna i Hercegovina 23.07.2022 | 19:52
Meso sve skuplje: Region ograničava cijene, BiH čeka

Ručak bez mesa nekada je bio teško zamisliv. Ipak, danas smo se svi uvjerili u to da se luksuz ne ogleda u skupim automobilima i nekretninama već upravo u svakodnevnim potrebama. Mesna industrija primorana da podigne cijene – građani sve češće gladni, a vlasti ni ne pomišljaju da nešto promijene u ovoj situaciji. 

“Kada je riječ o ograničavanju cijene mesa i mesnih prerađevina, prije nego bi Vlada donijela uredbu o ograničenju rasta cijena, mora se urediti proizvodnja, svinjogojstvo i obezbjediti stabilna cijena stoke", kaže Milenko Zupur, vlasnik kompanije “Globus tim”.

Društvenim mrežama kruže šale o tome kako je 50 maraka začas postalo 20, a inflatorni udar na džep građana niko ne sprečava. Dok se budžet ubrzano puni pred izbore, a državni vrh sprema za težak izborni posao, građani se pitaju, je li moguće preživjeti u BIH?

“Penzioner sam sa stranom penzijom, za mene nije problem, ali za ovaj ostali narod ne bi trebalo ništa da bude tako skupo", kaže jedan od stanovnika Bijeljine.

"S obzirom na to kakav je standard što se tiče plata kod nas, cijene su nenormalno skočile. Jedna domaćica teško može da izdrži da je cijena mesa 14 maraka, ne samo mesa, već svega”, ističu građani.

Veliki problem, kažu proizvođači, pravi nelegalna proizvodnja, pa na vlasti apeluju da problem crnog tržišta riješe ukoliko im je stabilan standad cilj.

"Može se limitirati cijena mesa koje ide u legalnu potrošnju, a nažalost u Bosni I Hercegovini više se proda nelegalnim nego legalnim putem”, ističe Zupur.

Ekonomska struka upozoravala je na vrijeme, vlasti ni da čuju. Dok su cijene visoke, a budžet krcat, nikoga nije briga za stravičnu inflaciju.

“Upozoravali smo na to da se treba ograničiti cijena mesa kako bi se smanjio inflatorni udar na naše građane. Ukoliko Vlada želi da građani na neki način podnesu ovu inflaciju, neophodno je ograničiti marže na sve životne namirnice. Kako na meso, tako i na hljeb, ali i sve ostale životne namirnice", kaže ekonomista Mirjana Orašanin.

Dok se kola lome preko leđa onih koji su zarobljeni u ovoj državi, Srbija je makar malo obradovala svoje građane, pa ograničila rast cijena svinjskog i pilećeg mesa.

“Mislim da je ovo dobra mjera ministarstva poljoprivrede jer sa jedne strane čuvamo standard građana, a sa druge strane nećemo uticati na cijene poljoprivrednih proizvoda u smislu prodaje poljoprivrednih proizvođača ka prerađivačkim kapacitetima, a takođe prerađivački kapaciteti ovdje neće imati probleme", rekao je nedavno Goran Đaković, savjetnik ministra poljoprivrede Srbije.

I dok Vlada Srbije pomaže svojim građanima da opstanu, političari u Srpskoj još uvijek nešto vagaju. Dok oni vagaju, građani su prinuđeni da papreno plaćaju meso ili ostaju praznog tanjira.

(BN)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Борис М. Бања Лука

23.07.2022 19:48

Газде своју робу могу да продају како им воља, никога не нагоне да купује. Капитализам не зна за појефтињења.

ODGOVORITE
Name

Re

23.07.2022 20:43

Ovima trbušanima što pojedu pola praseta odjednom nije skupo

Name

Meso

23.07.2022 20:05

Samo zdrava hrana netreba nam meso pitajte dodika

ODGOVORITE
Name

MESO

23.07.2022 23:18

BITNO JE DA RUDONJI NIJE SKUPO. OBOLIO BEZ LIJEKA ŠTA RADIŠ OD SIROTINJE. NA SLAMKU TE HRANILI KASAPINE.

Name

PERO

23.07.2022 23:47

DOSTA SMO JELI MESO SAD MALO DA JEDEMO PAPRIKA NA ZARUU

ODGOVORITE
Name

Fenix

24.07.2022 00:01

To se kaže upala im kašika u med.Mnogo im para fali za sve i svašta.Sjećate li se kad je Dodik uveo PDV .A privrednici nespremni stalno nešto iskače u sistemu a stručnjaka nigdje ,inspekcije na terenu gule bjedu.A federacija uvodi nakon 2-3 godine.Dodik se nije mogao načuditi koje pare dobija u odnosu na prije a nije se ni počešo na hiljade propalih malih privrednika.Vlast "velikog vodje".?

ODGOVORITE
Name

Mirkan

24.07.2022 05:15

U ovoj zemlji sirotinja poodavno ne uzima meso a onaj ko to konzumira njega cijena i ne zanima i to naši vlastodršci dobro znaju i zato i ne reaguju. A i zašto bi sebi skakali u stomak?

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

24.07.2022 15:16

Svim penzionerima sa minimalnim penzijama vlast bi trebala da preporući da pređu trajno u vegetarijance! Puno je jeftinije, a i zdravije!

ODGOVORITE
Name

tragac

24.07.2022 17:19

Nije jeftinije, ali možda je zdravije ako nije zatrovano pesticidima