Угледне фирме би се отимале за рудник "Љубија"

 У вријеме глобалне енергетске кризе када видимо колики је значај руда, власт Српске склапа полутајне „дилове“ са неким врло сумњивим купцима, иако би се озбиљне компаније отимале око предузећа какво су Рудници жељезне руде „Љубија“, кажу за ЦАПИТАЛ економски аналитичари коментаришући најављену докапитализацију рудника РЖР "Љубија".

Република Српска 22.07.2022 | 14:43
Угледне фирме би се отимале за рудник "Љубија"

Република Српска одлучила је да емисијом акција докапитализује РЖР „Љубија“, након чега ће остати без већинског удјела у овом предузећу.

Акције ће, по договору, бити продате америчко – канадској компанији, чији је један од акционара Евгениј Зотов, који је раније са својим предузећем Исраели Инвестмент Гроуп покушавао да купи РЖР.

Одлуку власти РС да на овај начин иде у продају стратешког предузећа, какав је РЖР „Љубија“, економски аналитичари оцјењују спорном из више разлога.

Економски аналитичар Игор Гавран каже да је ово школски примјер нетранспарентне продаје јавне имовине.

Нема основа за повјерење према инвеститору који на такав начин долази овдје

„Чак и да се као купац појављује нека свјетски позната корпорација, која је релевантна и угледна да у том смислу нема сумње у њене намјере, опет би тај начин продаје био проблематичан, јер зашто бјежати од конкуренције ако је ријеч о озбиљном инвеститору“, каже Гавран.

Додаје да се поставља питање и вриједности акција, како се она уопште може утврдити ако нема конкуренције.

„То значи да се мимо тржишта договара одређен аранжман и да ми не можемо никако знати да ли та цијена одговара реалној. Дефинитивно сматрам да то није модел на који би се једно такво стратешко предузеће требало продават“, казао је Гавран.

Наводи да нема основа за повјерење према инвеститору који на такав начин долази овдје

„Тек сада, у вријеме глобалне енергетске кризе, видимо колики је значај руда и свих стратешких производа те да би се томе. Озбиљни купци би се отимали око нечег таквог, а наша власт договара полутајне ’дилове’ са неким врло сумњивим купцима“, истакао је Гавран.

Ђого: Није транспарентно, али је законито

Професор Економског факултета у Источном Сарајеву Марко Ђого истиче да оваква продаја није у складу са неким високим правилима транспарентности, али да Влада, као већински власник, има право да са својом имовином уради шта год хоће.

„Са те тачке гледишта у продаји нема ништа спорно. Међутим, разлика између нас и западних земаља је управо то што су они развили механизме да се ствари учине транспарентнијим, а самим тим и ефикаснијим, док се код нас се ти неки процеси тек уходавају. Да смо тржишна економија западног типа такво нешто вјероватно не би било могуће, иако је законито“, каже Ђого.

Што се тиче саме продаје, каже да је он заговорник тезе да нема велике користи од тога да се природни ресурси дају неком страном инвеститору.

„Ја бих више волио да домаћи приватни капитал буде у прилици да ствара добит коју би задржавао у границама наше земље и то може бити основа за неке нове инвестиције. Када имате страни капитал, он ту добит сасвим природно износи“, рекао је он.

Директор Адвантис брокера Бранко Кецман каже да је Закон о приватизацији рекао да стратешка предузећа треба продавати путем тендера уз одређене услове за купца гдје постоји тендерска комисија која бира између купаца.

„Ако је нешто 1998. године стављено на листу стратешких предузећа, ваљда постоји разлог за то“, казао је он.

Покушали смо добити и коментар министра енергетике и рударства РС Петра Ђокића који је само кратко рекао да нема коментар.

Одлука о докапитализацији и повећању капитала биће разматрана на ванредној Скупштини акционара Рудника жељезне руде „Љубија“, која је заказана за 10. август.

(Цапитал/ фото: Цапитал/Агенције)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Лакташи

22.07.2022 13:04

ЧИСТА ПЉАЧКА У ЉУБИЈИ , зато је Милокрад бурле ишао код жидова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма и треба

22.07.2022 21:09

Приједорчани знању како су гласали,сада кофере па преко

Name

ПРОФЕСОРЕ КАКО ТО

22.07.2022 13:15

АМАН ПРОФЕСОРЕ ПА НАЈМАЊЕ ЕТИЦКИ ВЛАДА НЕ МОЗЕ С ТИМ ДА РАДИ СТА ХОЦЕ. ПА НИЈЕ ТО ВЛАДИНО ТО ЈЕ НАСЕ. И НЕ МОЗЕ. ВЛАДА САМО УПРАВЉА НАСОМ ИМОВИНОМ, НИСТА ВИСЕ. КО ЈЕ ЊИМА РЕКАО ДА ЈЕ ТО ЊИХОВО, ПОБОГУ СТЕ. ДРУГО. МОРА СЕ РАСПИСАТИ МЕДЈУНАРОДНИ ТЕНДЕР. И ФИНО НЕКА ПОДРЗУМЈЕВА БАС КАНАДСКА ПРАВИЛА СУСТАИНАБЛЕ МИНИНГ, ЗЕРО ЕМИССИОН И ЕСГ РЕПОРТИНГ. ТО НАСА ВЛАДА НЕ ЗНА. ПА НЕК ПЛАТЕ СТРАНЕ СТРУЦЊАКЕ ИМА ИХ, ДА ТО УРАДЕ. ЗАСТО. ЗАТО СТО ЉУБИЈА ИМА СИДЕРИТ ПА НИЈЕ ВАЉДА ДА НЕКО КУПУЈЕ РУДУ КОЈА СЕ ВИСЕ НЕ КОРИСТИ. НЕСТО СЕ ДРУГО ТУ КУПУЈЕ. МАЛО ЗЕЉЕЗА ИМА У ЊОЈ. ЈЕЛ ЗНАТЕ ВИ СТА ЈЕ СИДЕРИТ КАД РАСПРАВЉАТЕ О ТОМЕ. А ГОРЊИ УСЛОВИ ТОГ ТЕНДЕРА СУ ОБАВЕЗА ДА РАДЕ, АЛИ НЕ ДА НАС ОПЉАЦКАЈУ, ИСКОПАЈУ РУПЕ И ОСТАВЕ СРПСКОЈ БИЈЕДИ НЕГО ДА СЕ НАС СРПСКИ НАРОД САЦУВА. ДА МУ СЕ ОБЕЗБЈЕДИ ПОСАО И МОДЕРНА ЗНАЊА. ПА ИЗВОЛИТЕ. А ДИРЕКТНЕ ПОГОДБЕ, ПРОДАЈА ПО СВЈЕТСКИМ БИРТИЈАМА ПА НИЈЕ ВАЉДА ТО ВАС ПРОФЕСОРСКИ НИВО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

22.07.2022 13:40

Мој Дјого ако је по закону да влада назове рудник својом имовином онда ја везе немам шта је закон.То може бити само народна имовина као што је и цела држава а влада може чинити; дредјене радње у циљу унапређења и побољсања стања одређене имовине а да је без икаква релевантнога разлога прода и то на овакав курвањски начин па и будала зна чему то води

Name

Приједорцанин М.

22.07.2022 14:07

Лопови и сицардзије другације и незнају трговати.краду и лијевом и десном.иза њих само пустос...

Name

Тукови

22.07.2022 13:27

То је јос једа доказ да српска власт је нехумана да је могла продала би српску у комаду а српски народ мозе да се сели у Србију гдије је матица.ТАКО опасну звијер пустити да користи ресусурсе у недоглед је доказ да срби нису своји на свом него гледају корист на стету свих.Ста ако неман еволуира у еколоску катастрофу ста послије.Срби су стетоцине које треба искоријенити на вријеме прије еколоске катастрофе. Иза цигана цергаса остаје и усрана и прљава земља .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каролина Петровиц

22.07.2022 13:27

Засто "дилови" - па мафијаска власт трази проценат у послу. То је уосталом стил БиХ-пословања: сјецате ли се крилатице "пола мени- пола теби" насег Марка Пола (Марко Павиц, некада ДНС)?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искра

22.07.2022 13:46

Ако Петар Ђокић нема коментар, нека поднесе оставку. Његова обавеза је да да коментар, за то га НАРОД плаћа и да се бори да сачува имовину, а не да је заједно са Додиком продаје у бесцјење и за личну корист. Ситне душе, биједници једни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

22.07.2022 13:49

Мени се цини да је добро да било ко купи тај рудник. Био је напустен, јер је колицина за експоатацију мала, или су нас лагали? Отворена је Омарска, која као има велике залихе? Политицари "знају" ста раде, где имају лицни интетес и колико им је доста или мало. Ови са запада, обицно договоре куповину са политицарима, прескоце струку, јер се са политицарима могу договорити, колико коме. А да це се неко отимати око Љубије, то је само нереална зеља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.07.2022 13:50

Злоцин од власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјокицу лоповцино

22.07.2022 14:09

Доста је и тебе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

22.07.2022 14:14

Незнам засто се толико буните око ове продаје па јел мислите да је Митал несто бољи велика компанија која воли да послује у дрзавама гдје се мозе муљати.Годинама су муљали са цијеном руде вадеци се како је то руда лосег квалитета па кад је тако сто је копате,варали са колицинама приказу 2 милијона тона а извуку 3,5 или 4,раднике лосе плацали тако да и сад неки конобари а и продавацице бутика имају веце плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

22.07.2022 14:18

Познавајуци насег премијера који је изјавио да за РС неби било добро да гориво појефтини јер би онда на бензинским станицама настале гузве због великог броја аутомобила који би долазили из других дрзава из насег окрузења тако је и са Љубијом па када би се расписао јавни медјународни тендер за продају јавио би се велики број заинтересовани који би онда направили велику гузву и са разним приговорима о условима продаје одгодили би продају Љубије на дузи период сто би у многоме настетило народу и РСу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гергелy

22.07.2022 15:29

Неце угледна фирма инвестират свој новац гдје не влада правна сигурност.Какво црно отимање,овдје се закони мијењају како на ум падне било којем главоњи из СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арм

22.07.2022 17:26

И ти предајеш студентима.Па зато нам и јесте оваква држава.По твом учењу влада може да ради и са народом шта хоће,што је нажалост тачно,али ми је жао што јој и ти дајеш вјетар у ледја.

Name

+

22.07.2022 15:33

ВИ ПРИЈЕДОРЧАНИ. НЕМОЈТЕ НАМ ОДУЗИМАТИ ВРИЈЕМЕ. УВИЈЕ МИСЛИМ НЕШТО ЋУ ДОБРО ПРОЧИТАТИ, АЛИ САМО ЗЛО СНСД. ИМАТЕ ИЗБОРЕ, ИМАМЕ ОЛОВКЕ И ТАЈ ДАН СКИНИТЕ СНСД СА ТРОНА. А НЕЗНАМ КО ЈЕ ТАМО. НИСАМ ИЗ ПРИЈЕДОРА. РИЈЕШАВАЈТЕ ЛОКАЛНЕ ПРОБЛЕМЕ. УЧИТЕ ГРАЂАНЕ ГЛАСАЊУ. ОД КУЋЕ ДО КУЋЕ. НЕЋЕ МОЋИ ДРГАЧИЈЕ. ОВИ СУ Г У Б А. СВУДА СУ СВЕ УПРОПАСТИЛИ. ШТА СЕ БОЈИТЕ. КАКО СУ БИРЦИ ИШЛИ ПРЕД МЕТАК. ПРАЗНЕ ОРИЧЕ ЗА ПОПУЛАРНОСТ. САМО КОНКРЕТАН РАД. МЕНЕ САДА ИНТЕРЕСУЈУ ИЗБОРИ НА НИВОУ РС. ШАРОВИЋ, ЈЕЛЕНА, ВУКАН, РАДОВИЋ И СВА ОПОЗИЦИЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професоре

22.07.2022 20:00

О професоре, професоре!!!! Високе температуре!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ