Додик у Израелу договарао продају рудника "Љубија"?!

Прича о продаји РЖР Љубија поново је актуелизована током посјете члан Предсједништва БиХ Милорада Додика Израелу и његовог састанка са израелским министром финансија Авигдором Либерманом. У покушају да овој посјети што више да на значају, Додик је отишао тако далеко да је фингирао сусрет са шефом израелске државе Исаком Херцогом што је објавио и на Твитеру. 

Република Српска 20.07.2022 | 20:04
Додик у Израелу договарао продају рудника "Љубија"?!

Састанак Милорада Додика са предсједником Израела није се догодио, већ је то било успутно сликање док је Исак Херцег пролазио, а Милорад Додик му се нашао на путу. У медијима под Додиковом контролом то је другачије приказано. Иако о Додиковој фамозној посјети Израелу званично ни слово није објављено из Владе, нити из кабинета израелског предсједника, за њих је то био званичан сусрет. 

Састанка на највишем нивоу није било, али је договора о продаји РЖР Љубија и те као било. Овај пут изабран је америчко – канадски конзорцијум чији су власници амерички држављани јеврејског поријекла.

За понуђене акције које ће Влада РС понудити кроз докапитализацију, конзорцијум је спреман да плати 50,7 милиона КМ. Мали акционари које нико ништа није питао, противе се продаји већинског државног капитала.

 “Став удружења малих акционара је да држава не продаје државни капитал него да држава ради на томе да 700 радника који раде у руднику Омарска у завршној фази експлоатације да тих 700 радника пребаце у рудник Љубију да се отвори нови коп Видењак и да се они запосле на експлоатацији у Видењаку а да с тим располаже држава односно да држава врши експлоатацију руде и да држава продаје руду за рачун грађана РС”, каже Мирко Шашић, Удружење малих акционара РЖР „Љубија“. 

Докапитализација и продаја акција државне фирме унапријед договореном инвеститору је законит, али најмање транспарентан и прихватљив начин јер се продаје државни капитал без могућности добијања веће цијене, истичу економисти.

 “То је нешто што је неуобичајено у поступку продаје јавних добара јер рудник Љубија је у власништву Републике Српске а о њима управља влада. Желите да добијете највише за оно што продајете онда распишете информацију јавну и позивате све заинтересоване стране да се упознају са вриједностима компаније имовином како би на основу тога се припремила најбоља понуда за продавца у овом случају за владу односно грађане РС”, каже Зоран Павловић, економиста.

Очито је да је изборна година навела Милорада Додика да убрза продају Љубије. Посљедњи покушај продаје акција на берзи пропао је 2019. године, а  ИРБ РС је тада државни капитал нудила по почетној цијени од 69 милиона КМ, што је за око 10 милиона више од цијене договорене са канадско-америчким конзорцијумом.

У отвореном писму за медије из ове компаније су потврдили да су понудили 50.7 милиона улагања и да је РЖР Љубија то прихватио.

"РЖР Љубија а.д. је подржало наш пројекат и сада припремамо прву фазу директног улагања у цапитал РЖР Љубија а.д. у износу од 50,7 милиона КМ поступком докапитализације. Инвестиције ц́е иц́и из дрзавне институције САД - Трезора САД преко златног еквивалента верификованог од стране државног секретара Флориде. Колико знамо, то је први примјер значајнијег америчког улагања у Републику Српску и дефинитивно је примјер економске сарадње САД и Републике Српске без икакве политичке позадине у Израелу или САД".

Конзорциј,чији је власник Евгеније Зотов и Арцелор Миттал, који са Љубијом има заједничко предузеће у Приједору и послује са милионском добити. 

За продају је тада била потребна сагласност Народне скупштине, али ДНС, који је био у владајућој коалицији, гласао је против. Љубија више није на листи стратешких предузећа и о њеној судбини не одлучује НСРС. 

Евгенију Зотову, који је један од акционара америчко-канадског конзорцијума, како стоје ствари, успјело је да коначно преузме Љубију и постане већински власник.

Одлука о докапитализацији и повећању капитала биће разматрана на ванредној Скупштини акционара Рудника жељезне руде Љубија која је заказана за 10.август.

(БН)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Ре

20.07.2022 18:14

Ћитав живот посветио шверцу. Само што се сад ради о народној имовини а не о бостану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.07.2022 05:53

Само то и зна, без сколе, без знања, без основног куцног одгоја, без куце. Пелцовао паприке, украо зајам за запосљавање, сверцовао цигарете, дезертер и тако све до данас. Сад јос и послови са паблом.

Name

СКY-мафија

21.07.2022 06:28

Ста ради тузиластво да заустави мафијаског сефа Додика?

Name

Ре

21.07.2022 19:12

Боље да им прода имање у Бакинцима...док Јос мозе...

Name

Милан Србац

20.07.2022 18:22

Фукаретина, што не продаје ћаћевина у лијевче пољу, а не имовину грађана Републике Српске!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Србац

21.07.2022 05:28

Почасни грађанин:Бисерка и Бурле у Приједору, Бурле у Градишки, Зорка у Сокоцу, још мало па ће постухмно одликовати:Туђмана, Артуковића ииии за Србе исти су непријатељи.

Name

Ре

21.07.2022 05:48

Па нема цацевине, цаца му гољо као и он, све сто је радио своди се на превару и пљацку. Гољо од гоље, има ли ста горе?

Name

ЗДЕНКО ЦЕРАЈ

20.07.2022 18:58

ПА НЕ МОЗЕ ТАКО. КО ЈЕ ИЗРАЦУНАО 50.7.МИЛИОНА И КАКО. ДА НИЈЕ СТАНКО ВУЈКОВИЦ ЦУВЕНИ КАДАР ИЗ ОМАРСКЕ, КОЈИ ВЕЗЕ НЕМА О ЗЕЉЕЗНОЈ РУДИ. Е КАД ЈЕ ТАКО АЈМО ДОПУНИТИ ВУЈКОВИЦА. ЗДЕНКО ЦЕРАЈ ЈЕ БИО ТЕХНИЦКИ ДИРЕКТОР РЗР ЉУБИЈА КОЈИ ЈЕ СВАКЕ ГОДИНЕ ОД НАСА ДОБИЈАО САТЕЛИТСКЕ СНИМКЕ ПОДЗЕМЉА ОКО ЉУБИЈЕ. САД ФИНО НЕКА ВУЈКОВИЦ И ДОДИК НАДЈУ ТЕ СЛИКЕ ОД НАСЕ И НЕКА НАМ ПОКАЗУ СТА СЕ КРИЈЕ ИЗПОД ЉУБИЈЕ И КО КАЗЕ ДА ТО ВРИЈЕДИ 50.7 МИЛИОНА. НЕ МОЗЕ СЕ ВИСЕ ОВАЈ НАРОД ЗАЈЕБАВАТИ ГОСПОДИНЕ ДОДИК. АКО ОНИ ИМАЈУ БУСИНЕСС ИНТЕЛИГЕНЦЕ ИМАМО И МИ. СИНДИКАТ ЈЕ У ПРАВУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

20.07.2022 20:57

А сто ти фино не написес ста то има, а не као онај бивси инспектор из Приједора који све зна, и писе све, а нигдје цињеница. Кази фино ста има на тим сликама

Name

РЕ МИСО

21.07.2022 06:15

О ГЛУПОСТИ ВЕЛИКА СИ. НИСУ СЛИКЕ МОЈЕ. ТО ЈЕ ИМОВИНА ФИРМЕ. ПИТАМ ГОСПОДИНЕ ГДЈЕ ЈЕ ИНТЕЛЕКТУАЛНА СВОЈИНА. ДА НИЈЕ НЕКО УКРАО. ПА ДАО ЗОТОВУ. ТО НЕ ЗНАМ. ПИТАМ. ИМАМ ПРАВО ДА ПИТАМ. ПИТАМ ТАКОДЈЕ. СТА ТО КОСТА 50.7 МИЛИОНА. ДА НИЈЕ ТО МОЗДА 250.7 МИЛИОНА. НЕ МОЗЕ ДОДИК ПРОДАВАТИ РУДЕ, ЕНЕРГИЈУ СУНЦА ЕНЕРГИЈУ ВОДЕ СЕЉАЦКИ И ПИЈАЦНО КАКО ЈЕ ОДГОЈЕН НА ПИЈАЦИ С ПАПРИКАМА. ТО ЈЕ ТО МИСКО. ДРУГАЦИЈЕ СЕ ТО РАДИ. А И НАРОДНО ЈЕ НИЈЕ ЊЕГОВО. СЕЉАК ЈЕ ЗАМИСЛИО ДА ЈЕ СВЕ ЊЕГОВА ПРЦИЈА, АКО ИМА ФОТЕЉУ. МА НИЈЕ БРЕ ТО ТВОЈЕ ТО ЈЕ БРЕ НАСЕ. А ЈЕЛ ТЕБИ СМЕТА АКО СЕ ЗНА СТА СЕ ПРОДАЈЕ, КО ПРОДАЈЕ, КОМЕ ПРОДАЈЕ И КОЛИКО ТО ВРИЈЕДИ. И ЈЕЛ ЗНАС ТИ И ДОДИК СТА ЈЕ ДУЕ ДИЛЛИГЕНЦЕ АНАЛИЗА.

Name

Лаки

20.07.2022 18:58

Такву продају под хитно треба спријечити и ангажовати паметњакивиће да се ако имају имало способности ангажује да такве ресурсе користимо у властитом интересу . Изгледа да ће послије свеопште продаје десити велика сеоба или егзодус народа а да нико није крив . Нико од народа а који чине државу ни прстом да мрдне док нам срушише све што нам је некад чинило добар живот . Тешко нама !!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

20.07.2022 19:40

Ко кад је његово власништво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФАТАМОРГАНА

20.07.2022 19:44

ОД "ЗМАЈА ОД ЛАКТАСА"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

20.07.2022 20:09

Овај човек је већ одавно сазрео да се замјени а ако се то не деси он ће нас заменити

Name

Татар

20.07.2022 20:16

Продај оно у Бакинцима

Name

Тешко држави

20.07.2022 21:07

С оваквим народом,власт може све да распрода,па и грађане,ако би нас неко хтио купити.Не треба тражити кривце за било шта,мимо нас,јер смо једини криви за све што нам се догађа!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

21.07.2022 00:36

Овај ће у наредна два мјесеца, прије избора, које осјећа да губи, продати све што је још преостало (сљедећа је "Алумина", а помиње се и "Електропривреда РС"), тако да новој власти, а и нама грађанима, неће остати ништа осим дугова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

21.07.2022 04:23

Па шта, има право са својом имовином да ради шта хоће

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс

21.07.2022 04:59

Питали се иста народ РС или само Додик

Name

Хесус

21.07.2022 05:52

Распикуће и лоле продају а вриједан купује...Цуо сам за некох лолу што је крадом продао очево жито и сав новац попио.А отац се убио јер није имао пензије,од тога живио мукотрпно..

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

21.07.2022 06:07

ШТА СВИ САМО ПРИЧАТЕ. ПОДУЗМИТЕ НЕШТО. ЊЕМУ ТРЕБА ОДУЗЕТИ ШТО ЈЕ ПОКРАО. ШВЕРЦА СА ИМОВИНОМ НАРОДНОМ, УМИЈЕСТО ДА СУ ЗА 30 ГОДИНА ОБЕЗБИЈЕДИЛИ РАДНА МИЈЕСТА, ОНИ РАСЕЛИЛИ НАРОД. ТО ЈЕ ДОМАЋИ НЕПРИЈАТЕЉ. ОПОЗИЦИО, ПА СУСТАВИТЕ ОВО ЗЛО. СВА РС ТУЂА. ОД ТЕЛЕКОМА ПА НАДАЉЕ ДО САД. ШТА ОД РС ОСТА. САМО ЊИХИВА ПРАЗНА ПРИЧА СА РТРС И АТВ. ЗАР СМО ТОЛИКО ГЛУПИ. ШТА ПОЈЕДИНАЦ РАДИ, А КОЛИКО ИНСТИТУЦИЈЕ КОШТАЈУ. ОВО ЈЕ ЗА РЕВОЛУЦИЈУ. НА УЛИЦЕ. БАР ПИШТАЉКЕ СЕБИ МОЖЕМО КУПИТИ. ОВАЈ ЈЕ ХАМАН. СВЕ ЈЕ БИО, ЂИЛКОШ, А САД ЈЕ И ЛУД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wwww

21.07.2022 06:23

Табогда и твоје. Распродавали. Ка ти народско. Шта. У теби има. Добро. Додику. Брате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маринко

21.07.2022 06:28

Па јели му то ћаћевина кад може продавати има ли закона да то санкционише

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

21.07.2022 06:29

А ста сте оцекивали да купи несто.Пијацар је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

21.07.2022 06:47

Како само тузно изгледа милино залијетање према Херцогу да му се у тренутку непазње забије дубоко у пакшу, али га цовијек отпили вијероватно поуцен претходним информацијама! Срамотно стварно ко нас представља.

Name

Миркан

21.07.2022 07:04

Ситна боранија од тих пара вајде нема било то да је продано за 50,100 или 200 милиона км. И овај наш напаћени народ живи у великој заблуди да је нешто наше. Не,све је његово и може да прода,не само руднике већ и нас и РС. Ми смо ту да му дамо још покоји мандат и ни за шта друго.

ОДГОВОРИТЕ