Dodik u Izraelu dogovarao prodaju rudnika "Ljubija"?!

Priča o prodaji RŽR Ljubija ponovo je aktuelizovana tokom posjete član Predsjedništva BiH Milorada Dodika Izraelu i njegovog sastanka sa izraelskim ministrom finansija Avigdorom Libermanom. U pokušaju da ovoj posjeti što više da na značaju, Dodik je otišao tako daleko da je fingirao susret sa šefom izraelske države Isakom Hercogom što je objavio i na Tviteru. 

Republika Srpska 20.07.2022 | 20:04
Dodik u Izraelu dogovarao prodaju rudnika "Ljubija"?!

Sastanak Milorada Dodika sa predsjednikom Izraela nije se dogodio, već je to bilo usputno slikanje dok je Isak Herceg prolazio, a Milorad Dodik mu se našao na putu. U medijima pod Dodikovom kontrolom to je drugačije prikazano. Iako o Dodikovoj famoznoj posjeti Izraelu zvanično ni slovo nije objavljeno iz Vlade, niti iz kabineta izraelskog predsjednika, za njih je to bio zvaničan susret. 

Sastanka na najvišem nivou nije bilo, ali je dogovora o prodaji RŽR Ljubija i te kao bilo. Ovaj put izabran je američko – kanadski konzorcijum čiji su vlasnici američki državljani jevrejskog porijekla.

Za ponuđene akcije koje će Vlada RS ponuditi kroz dokapitalizaciju, konzorcijum je spreman da plati 50,7 miliona KM. Mali akcionari koje niko ništa nije pitao, protive se prodaji većinskog državnog kapitala.

 “Stav udruženja malih akcionara je da država ne prodaje državni kapital nego da država radi na tome da 700 radnika koji rade u rudniku Omarska u završnoj fazi eksploatacije da tih 700 radnika prebace u rudnik Ljubiju da se otvori novi kop Videnjak i da se oni zaposle na eksploataciji u Videnjaku a da s tim raspolaže država odnosno da država vrši eksploataciju rude i da država prodaje rudu za račun građana RS”, kaže Mirko Šašić, Udruženje malih akcionara RŽR „Ljubija“. 

Dokapitalizacija i prodaja akcija državne firme unaprijed dogovorenom investitoru je zakonit, ali najmanje transparentan i prihvatljiv način jer se prodaje državni kapital bez mogućnosti dobijanja veće cijene, ističu ekonomisti.

 “To je nešto što je neuobičajeno u postupku prodaje javnih dobara jer rudnik Ljubija je u vlasništvu Republike Srpske a o njima upravlja vlada. Želite da dobijete najviše za ono što prodajete onda raspišete informaciju javnu i pozivate sve zainteresovane strane da se upoznaju sa vrijednostima kompanije imovinom kako bi na osnovu toga se pripremila najbolja ponuda za prodavca u ovom slučaju za vladu odnosno građane RS”, kaže Zoran Pavlović, ekonomista.

Očito je da je izborna godina navela Milorada Dodika da ubrza prodaju Ljubije. Posljednji pokušaj prodaje akcija na berzi propao je 2019. godine, a  IRB RS je tada državni kapital nudila po početnoj cijeni od 69 miliona KM, što je za oko 10 miliona više od cijene dogovorene sa kanadsko-američkim konzorcijumom.

U otvorenom pismu za medije iz ove kompanije su potvrdili da su ponudili 50.7 miliona ulaganja i da je RŽR Ljubija to prihvatio.

"RŽR Ljubija a.d. je podržalo naš projekat i sada pripremamo prvu fazu direktnog ulaganja u capital RŽR Ljubija a.d. u iznosu od 50,7 miliona KM postupkom dokapitalizacije. Investicije će ići iz drzavne institucije SAD - Trezora SAD preko zlatnog ekvivalenta verifikovanog od strane državnog sekretara Floride. Koliko znamo, to je prvi primjer značajnijeg američkog ulaganja u Republiku Srpsku i definitivno je primjer ekonomske saradnje SAD i Republike Srpske bez ikakve političke pozadine u Izraelu ili SAD".

Konzorcij,čiji je vlasnik Evgenije Zotov i Arcelor Mittal, koji sa Ljubijom ima zajedničko preduzeće u Prijedoru i posluje sa milionskom dobiti. 

Za prodaju je tada bila potrebna saglasnost Narodne skupštine, ali DNS, koji je bio u vladajućoj koaliciji, glasao je protiv. Ljubija više nije na listi strateških preduzeća i o njenoj sudbini ne odlučuje NSRS. 

Evgeniju Zotovu, koji je jedan od akcionara američko-kanadskog konzorcijuma, kako stoje stvari, uspjelo je da konačno preuzme Ljubiju i postane većinski vlasnik.

Odluka o dokapitalizaciji i povećanju kapitala biće razmatrana na vanrednoj Skupštini akcionara Rudnika željezne rude Ljubija koja je zakazana za 10.avgust.

(BN)

Komentari / 26

Ostavite komentar
Name

Re

20.07.2022 18:14

Ćitav život posvetio švercu. Samo što se sad radi o narodnoj imovini a ne o bostanu.

ODGOVORITE
Name

Re

21.07.2022 05:53

Samo to i zna, bez skole, bez znanja, bez osnovnog kucnog odgoja, bez kuce. Pelcovao paprike, ukrao zajam za zaposljavanje, svercovao cigarete, dezerter i tako sve do danas. Sad jos i poslovi sa pablom.

Name

SKY-mafija

21.07.2022 06:28

Sta radi tuzilastvo da zaustavi mafijaskog sefa Dodika?

Name

Re

21.07.2022 19:12

Bolje da im proda imanje u Bakincima...dok Jos moze...

Name

Milan Srbac

20.07.2022 18:22

Fukaretina, što ne prodaje ćaćevina u lijevče polju, a ne imovinu građana Republike Srpske!

ODGOVORITE
Name

Ре Србац

21.07.2022 05:28

Почасни грађанин:Бисерка и Бурле у Приједору, Бурле у Градишки, Зорка у Сокоцу, још мало па ће постухмно одликовати:Туђмана, Артуковића ииии за Србе исти су непријатељи.

Name

Re

21.07.2022 05:48

Pa nema cacevine, caca mu goljo kao i on, sve sto je radio svodi se na prevaru i pljacku. Goljo od golje, ima li sta gore?

Name

ZDENKO CERAJ

20.07.2022 18:58

PA NE MOZE TAKO. KO JE IZRACUNAO 50.7.MILIONA I KAKO. DA NIJE STANKO VUJKOVIC CUVENI KADAR IZ OMARSKE, KOJI VEZE NEMA O ZELJEZNOJ RUDI. E KAD JE TAKO AJMO DOPUNITI VUJKOVICA. ZDENKO CERAJ JE BIO TEHNICKI DIREKTOR RZR LJUBIJA KOJI JE SVAKE GODINE OD NASA DOBIJAO SATELITSKE SNIMKE PODZEMLJA OKO LJUBIJE. SAD FINO NEKA VUJKOVIC I DODIK NADJU TE SLIKE OD NASE I NEKA NAM POKAZU STA SE KRIJE IZPOD LJUBIJE I KO KAZE DA TO VRIJEDI 50.7 MILIONA. NE MOZE SE VISE OVAJ NAROD ZAJEBAVATI GOSPODINE DODIK. AKO ONI IMAJU BUSINESS INTELIGENCE IMAMO I MI. SINDIKAT JE U PRAVU.

ODGOVORITE
Name

Miso

20.07.2022 20:57

A sto ti fino ne napises sta to ima, a ne kao onaj bivsi inspektor iz Prijedora koji sve zna, i pise sve, a nigdje cinjenica. Kazi fino sta ima na tim slikama

Name

RE MISO

21.07.2022 06:15

O GLUPOSTI VELIKA SI. NISU SLIKE MOJE. TO JE IMOVINA FIRME. PITAM GOSPODINE GDJE JE INTELEKTUALNA SVOJINA. DA NIJE NEKO UKRAO. PA DAO ZOTOVU. TO NE ZNAM. PITAM. IMAM PRAVO DA PITAM. PITAM TAKODJE. STA TO KOSTA 50.7 MILIONA. DA NIJE TO MOZDA 250.7 MILIONA. NE MOZE DODIK PRODAVATI RUDE, ENERGIJU SUNCA ENERGIJU VODE SELJACKI I PIJACNO KAKO JE ODGOJEN NA PIJACI S PAPRIKAMA. TO JE TO MISKO. DRUGACIJE SE TO RADI. A I NARODNO JE NIJE NJEGOVO. SELJAK JE ZAMISLIO DA JE SVE NJEGOVA PRCIJA, AKO IMA FOTELJU. MA NIJE BRE TO TVOJE TO JE BRE NASE. A JEL TEBI SMETA AKO SE ZNA STA SE PRODAJE, KO PRODAJE, KOME PRODAJE I KOLIKO TO VRIJEDI. I JEL ZNAS TI I DODIK STA JE DUE DILLIGENCE ANALIZA.

Name

Laki

20.07.2022 18:58

Takvu prodaju pod hitno treba spriječiti i angažovati pametnjakiviće da se ako imaju imalo sposobnosti angažuje da takve resurse koristimo u vlastitom interesu . Izgleda da će poslije sveopšte prodaje desiti velika seoba ili egzodus naroda a da niko nije kriv . Niko od naroda a koji čine državu ni prstom da mrdne dok nam srušiše sve što nam je nekad činilo dobar život . Teško nama !!!!!!

ODGOVORITE
Name

Ilija

20.07.2022 19:40

Ko kad je njegovo vlasništvo.

ODGOVORITE
Name

FATAMORGANA

20.07.2022 19:44

OD "ZMAJA OD LAKTASA"

ODGOVORITE
Name

Tatar

20.07.2022 20:09

Ovaj čovek je već odavno sazreo da se zamjeni a ako se to ne desi on će nas zameniti

Name

Tatar

20.07.2022 20:16

Prodaj ono u Bakincima

Name

Teško državi

20.07.2022 21:07

S ovakvim narodom,vlast može sve da rasproda,pa i građane,ako bi nas neko htio kupiti.Ne treba tražiti krivce za bilo šta,mimo nas,jer smo jedini krivi za sve što nam se događa!!!

ODGOVORITE
Name

Komentar

21.07.2022 00:36

Ovaj će u naredna dva mjeseca, prije izbora, koje osjeća da gubi, prodati sve što je još preostalo (sljedeća je "Alumina", a pominje se i "Elektroprivreda RS"), tako da novoj vlasti, a i nama građanima, neće ostati ništa osim dugova.

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

21.07.2022 04:23

Pa šta, ima pravo sa svojom imovinom da radi šta hoće

ODGOVORITE
Name

Rs

21.07.2022 04:59

Pitali se ista narod RS ili samo Dodik

Name

Hesus

21.07.2022 05:52

Raspikuće i lole prodaju a vrijedan kupuje...Cuo sam za nekoh lolu što je kradom prodao očevo žito i sav novac popio.A otac se ubio jer nije imao penzije,od toga živio mukotrpno..

ODGOVORITE
Name

+

21.07.2022 06:07

ŠTA SVI SAMO PRIČATE. PODUZMITE NEŠTO. NJEMU TREBA ODUZETI ŠTO JE POKRAO. ŠVERCA SA IMOVINOM NARODNOM, UMIJESTO DA SU ZA 30 GODINA OBEZBIJEDILI RADNA MIJESTA, ONI RASELILI NAROD. TO JE DOMAĆI NEPRIJATELJ. OPOZICIO, PA SUSTAVITE OVO ZLO. SVA RS TUĐA. OD TELEKOMA PA NADALJE DO SAD. ŠTA OD RS OSTA. SAMO NJIHIVA PRAZNA PRIČA SA RTRS I ATV. ZAR SMO TOLIKO GLUPI. ŠTA POJEDINAC RADI, A KOLIKO INSTITUCIJE KOŠTAJU. OVO JE ZA REVOLUCIJU. NA ULICE. BAR PIŠTALJKE SEBI MOŽEMO KUPITI. OVAJ JE HAMAN. SVE JE BIO, ĐILKOŠ, A SAD JE I LUD.

ODGOVORITE
Name

Wwww

21.07.2022 06:23

Tabogda i tvoje. Rasprodavali. Ka ti narodsko. Šta. U tebi ima. Dobro. Dodiku. Brate.

ODGOVORITE
Name

Marinko

21.07.2022 06:28

Pa jeli mu to ćaćevina kad može prodavati ima li zakona da to sankcioniše

ODGOVORITE
Name

neznam

21.07.2022 06:29

A sta ste ocekivali da kupi nesto.Pijacar je to.

ODGOVORITE
Name

sale

21.07.2022 06:47

Kako samo tuzno izgleda milino zalijetanje prema Hercogu da mu se u trenutku nepaznje zabije duboko u pakšu, ali ga covijek otpili vijerovatno poucen prethodnim informacijama! Sramotno stvarno ko nas predstavlja.

Name

Mirkan

21.07.2022 07:04

Sitna boranija od tih para vajde nema bilo to da je prodano za 50,100 ili 200 miliona km. I ovaj naš napaćeni narod živi u velikoj zabludi da je nešto naše. Ne,sve je njegovo i može da proda,ne samo rudnike već i nas i RS. Mi smo tu da mu damo još pokoji mandat i ni za šta drugo.

ODGOVORITE