Снажан удар кризе: Како регулисати цијене материјала?

Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Здравко Маринковић изјавио је данас да је Закон о јавним набавкама неповољан по грађевински сектор и да се очекује усвајање закона којим ће бити промијењене одредбе о непромјењивости цијене.

Босна и Херцеговина 20.07.2022 | 14:46
Снажан удар кризе: Како регулисати цијене материјала?

Он је навео да је грађевински сектор у БиХ приликом пословања са органима власти, као уговорним органима који финансирају радове из јавних средстава, обавезан да примјењује Закон о јавним набавкама, који је у односу на тај сектор доста неповољан будући да је ријеч о законским одредбама које не дозвољавају промјењивост цијена.

– Све то наш грађевински сектор ставља у врло неповољан положај будући да се ради о дугом року од потписивања уговора до окончања његове реализације. Тренутно се налазимо и у врло неповољним економским условима када инфлација посебно на негативан начин утиче и на висину цијена материјала који се уграђују – истакао је Маринковић.

Он је прије округлог стола о проблемима грађевинских предузећа због поскупљења репроматеријала рекао да је добра околност то што је у парламентарној процедури измјена Закона о јавним набавкама.

– Очекујемо да ће закон бити усвојен и да ће омогућити да се промијени одредба која говори о непромјењивости цијене – истакао је Маринковић.

Предсједник Подручне привредне коморе Источно Сарајево Љубиша Танић захвалио је Спољнотрговинској комори БиХ за организацију састанка који је резултат вишемјесечног интензивног рада обје ентитетске привредне коморе како би се покушао истаћи проблем промјене цијена, инфлације, која је посљедњу годину присутна на овом подручју и да се предложе начини ријешавања тог проблема.

– Није само интерес извођача грађевинских радова да се тај проблем ријеши, можда је и већи интерес уговорних органа, јер они не могу да реализују предвиђене инвестиције. Постоје застоји на неким крупним инфраструктурним пројектима и крајње је вријеме да дође до примјене оних одредаба које већ имамо – истакао је Танић.

Према његовим ријечима, у Закону о јавним набавкама постоје могућности да се уведе одредба промјенљивости цијена, само је потребна формула која ће дефинисати начин те промјене цијена.

– Закон о јавним набавкама је процедурални закон и он дословно у члановима каже да његова примјена престаје да важи оног тренутка када се уговор потпише и да се упућује на Закон о облигационим односима. У БиХ се користи још југословенски Закон о облигационим односима са неким малим измјена и једно поглавље фантастично дефинише могућности када може да дође до промјене цијена у грађевинарству – истакао је Танић.

Он је додао да је, прије свега, потребна воља доносилаца одлука на било којем нивоу када је ријеч о овом проблему, иначе би грађевинарство, које је изложено разним негативним утицајима, могло да изгуби фирме које су препознате на овом подручју и шире.

Директор и власник фирме “Сета инжињеринг” Завидовићи Ернес Ђелмић рекао је да на округлом столу учествује као представник групе грађевинских фирми, њих 35, који су извођачи радова које раде за Министарство расељених лица и избјеглица БиХ, Секретаријат за избјеглице и расељена лица Републике Српске и Федерално министарство за расељена лица.

– Ми смо још прошле године покушали разним дописима да сугеришемо да енормни раст цијена грађевинског материјала, арматуре, столарије, односно свих материјала, а нормално и радне снаге и горива утиче на повећање трошкова при реализацији послова – истакао је Ђелмић.

Он је захвалио Спољнотрговинској комори БиХ што је увидјела проблем, те да се заједнички покуша доћи до рјешења који ће задовољити и инвеститоре, а и извођаче.

– Поједине фирме због енормног раста цијена материјала долазе у ситуацију да не могу да заврше послове. Одређене фирме су у ситуацији да добију посао који траје око 180 до 200 дана, али нема клизне скале, нема авансног плаћања и неки одустају од посла, а онда уговорни орган који је расписао тендере активира банкарску гаранцију – навео је Ђелмић.

Према његовим ријечима, кад се све узме у обзир у зависности од структуре пројекта, материјала који се користи, проценти се разликују, али су цијене минимално порасле за око 30 одсто, ако не и више.

– Надамо се данашњем договору и успјеху да се овај дио заврши што прије – додао је Ђелмић.

Савјетник предсједника Хрватске привредне коморе за грађевинарство Мирјана Чагаљ изјавила је да је хрватски грађевински сектор неколико мјесеци раније био суочен са истим проблемима као и овај сектор у БиХ.

– Проблеми су једнаки и Закон о облигационим односима је још стари закон из Југославије који је преписан у обје земље. Он јасно каже да се извођачима када дође до овако ненаданог догађаја треба платити разлика у цијени и треба платити повећање материјала. Сви знамо да је ово један од непредвиђених догађаја који се није десио у задњих 20 година. Закон о облигационим односима наводи да постоји индекси, клизна скала и да се извођачима мора платити – истакла је Чагаљева.

Наводећи да је Влада Хрватске донијела закључак на који начин би се та разлика у цијени требало признати, те је донијела методологију у којој је представила и клизну скалу и њене начине обрачуна, Чагаљева је изразила наду да ће и власти у БиХ имати разумијевања за грађевински сектор, који је носилац привреде.

Скуп о теми “Регулисање уговора у свјетлу поремећаја цијена грађевинског материјала и производа” организовала је Спољнотрговинска комора БиХ заједно са Привредном комором Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистриктом.

Циљ округлог стола је окупити представнике свих релевантних институција на нивоу БиХ и ентитета, представнике-предаваче коју су учествовали у изради смјерница у Хрватској као примјер добре праксе, представнике грађевинских компанија са територије БиХ, ради утврђивања одређених закључака који би били упућени надлежним институцијама.

(Срна/РОБЕРТ ГЕТЕЛ/РАС СРБИЈА)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Јаффа

20.07.2022 13:14

Кад ће радници почети добијати нормалне плате? Тако да у грађевини минимална буде 2.000КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

20.07.2022 15:33

@Јаффа Никада, нажалост!!

Name

ре Јаффа

21.07.2022 08:20

Ма 5.000 минимална. Превисе сте се ви сви подигли од короне и рата у Украјини. Доци це све свима на наплату. Полако...

Name

Фуј мафијо

20.07.2022 13:18

Толико сте се намлатитили и сад вам да је још и то? Квадрат скупљи него у Монацу Фуј !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Липсо Треци Спрат

20.07.2022 14:39

Нема раста цијена - ето сљунак копате по домацим ријекама, о каквом поскупљењу се ту ради?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

20.07.2022 15:07

Само немојте ви да кукате. Продате џипове и некретнине ваших швалерки, дјеце итд.. Колико сте само намлатили на којекаквим тендерима јавних предузећа, општина. И нешто кукате. Како вас није срамота. Багро.

ОДГОВОРИТЕ