Snažan udar krize: Kako regulisati cijene materijala?

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković izjavio je danas da je Zakon o javnim nabavkama nepovoljan po građevinski sektor i da se očekuje usvajanje zakona kojim će biti promijenjene odredbe o nepromjenjivosti cijene.

Bosna i Hercegovina 20.07.2022 | 14:46
Snažan udar krize: Kako regulisati cijene materijala?

On je naveo da je građevinski sektor u BiH prilikom poslovanja sa organima vlasti, kao ugovornim organima koji finansiraju radove iz javnih sredstava, obavezan da primjenjuje Zakon o javnim nabavkama, koji je u odnosu na taj sektor dosta nepovoljan budući da je riječ o zakonskim odredbama koje ne dozvoljavaju promjenjivost cijena.

– Sve to naš građevinski sektor stavlja u vrlo nepovoljan položaj budući da se radi o dugom roku od potpisivanja ugovora do okončanja njegove realizacije. Trenutno se nalazimo i u vrlo nepovoljnim ekonomskim uslovima kada inflacija posebno na negativan način utiče i na visinu cijena materijala koji se ugrađuju – istakao je Marinković.

On je prije okruglog stola o problemima građevinskih preduzeća zbog poskupljenja repromaterijala rekao da je dobra okolnost to što je u parlamentarnoj proceduri izmjena Zakona o javnim nabavkama.

– Očekujemo da će zakon biti usvojen i da će omogućiti da se promijeni odredba koja govori o nepromjenjivosti cijene – istakao je Marinković.

Predsjednik Područne privredne komore Istočno Sarajevo Ljubiša Tanić zahvalio je Spoljnotrgovinskoj komori BiH za organizaciju sastanka koji je rezultat višemjesečnog intenzivnog rada obje entitetske privredne komore kako bi se pokušao istaći problem promjene cijena, inflacije, koja je posljednju godinu prisutna na ovom području i da se predlože načini riješavanja tog problema.

– Nije samo interes izvođača građevinskih radova da se taj problem riješi, možda je i veći interes ugovornih organa, jer oni ne mogu da realizuju predviđene investicije. Postoje zastoji na nekim krupnim infrastrukturnim projektima i krajnje je vrijeme da dođe do primjene onih odredaba koje već imamo – istakao je Tanić.

Prema njegovim riječima, u Zakonu o javnim nabavkama postoje mogućnosti da se uvede odredba promjenljivosti cijena, samo je potrebna formula koja će definisati način te promjene cijena.

– Zakon o javnim nabavkama je proceduralni zakon i on doslovno u članovima kaže da njegova primjena prestaje da važi onog trenutka kada se ugovor potpiše i da se upućuje na Zakon o obligacionim odnosima. U BiH se koristi još jugoslovenski Zakon o obligacionim odnosima sa nekim malim izmjena i jedno poglavlje fantastično definiše mogućnosti kada može da dođe do promjene cijena u građevinarstvu – istakao je Tanić.

On je dodao da je, prije svega, potrebna volja donosilaca odluka na bilo kojem nivou kada je riječ o ovom problemu, inače bi građevinarstvo, koje je izloženo raznim negativnim uticajima, moglo da izgubi firme koje su prepoznate na ovom području i šire.

Direktor i vlasnik firme “Seta inžinjering” Zavidovići Ernes Đelmić rekao je da na okruglom stolu učestvuje kao predstavnik grupe građevinskih firmi, njih 35, koji su izvođači radova koje rade za Ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica BiH, Sekretarijat za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske i Federalno ministarstvo za raseljena lica.

– Mi smo još prošle godine pokušali raznim dopisima da sugerišemo da enormni rast cijena građevinskog materijala, armature, stolarije, odnosno svih materijala, a normalno i radne snage i goriva utiče na povećanje troškova pri realizaciji poslova – istakao je Đelmić.

On je zahvalio Spoljnotrgovinskoj komori BiH što je uvidjela problem, te da se zajednički pokuša doći do rješenja koji će zadovoljiti i investitore, a i izvođače.

– Pojedine firme zbog enormnog rasta cijena materijala dolaze u situaciju da ne mogu da završe poslove. Određene firme su u situaciji da dobiju posao koji traje oko 180 do 200 dana, ali nema klizne skale, nema avansnog plaćanja i neki odustaju od posla, a onda ugovorni organ koji je raspisao tendere aktivira bankarsku garanciju – naveo je Đelmić.

Prema njegovim riječima, kad se sve uzme u obzir u zavisnosti od strukture projekta, materijala koji se koristi, procenti se razlikuju, ali su cijene minimalno porasle za oko 30 odsto, ako ne i više.

– Nadamo se današnjem dogovoru i uspjehu da se ovaj dio završi što prije – dodao je Đelmić.

Savjetnik predsjednika Hrvatske privredne komore za građevinarstvo Mirjana Čagalj izjavila je da je hrvatski građevinski sektor nekoliko mjeseci ranije bio suočen sa istim problemima kao i ovaj sektor u BiH.

– Problemi su jednaki i Zakon o obligacionim odnosima je još stari zakon iz Jugoslavije koji je prepisan u obje zemlje. On jasno kaže da se izvođačima kada dođe do ovako nenadanog događaja treba platiti razlika u cijeni i treba platiti povećanje materijala. Svi znamo da je ovo jedan od nepredviđenih događaja koji se nije desio u zadnjih 20 godina. Zakon o obligacionim odnosima navodi da postoji indeksi, klizna skala i da se izvođačima mora platiti – istakla je Čagaljeva.

Navodeći da je Vlada Hrvatske donijela zaključak na koji način bi se ta razlika u cijeni trebalo priznati, te je donijela metodologiju u kojoj je predstavila i kliznu skalu i njene načine obračuna, Čagaljeva je izrazila nadu da će i vlasti u BiH imati razumijevanja za građevinski sektor, koji je nosilac privrede.

Skup o temi “Regulisanje ugovora u svjetlu poremećaja cijena građevinskog materijala i proizvoda” organizovala je Spoljnotrgovinska komora BiH zajedno sa Privrednom komorom Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distriktom.

Cilj okruglog stola je okupiti predstavnike svih relevantnih institucija na nivou BiH i entiteta, predstavnike-predavače koju su učestvovali u izradi smjernica u Hrvatskoj kao primjer dobre prakse, predstavnike građevinskih kompanija sa teritorije BiH, radi utvrđivanja određenih zaključaka koji bi bili upućeni nadležnim institucijama.

(Srna/ROBERT GETEL/RAS SRBIJA)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Jaffa

20.07.2022 13:14

Kad će radnici početi dobijati normalne plate? Tako da u građevini minimalna bude 2.000KM.

ODGOVORITE
Name

075

20.07.2022 15:33

@Jaffa Nikada, nažalost!!

Name

re Jaffa

21.07.2022 08:20

Ma 5.000 minimalna. Previse ste se vi svi podigli od korone i rata u Ukrajini. Doci ce sve svima na naplatu. Polako...

Name

Fuj mafijo

20.07.2022 13:18

Toliko ste se namlatitili i sad vam da je još i to? Kvadrat skuplji nego u Monacu Fuj !!

ODGOVORITE
Name

Lipso Treci Sprat

20.07.2022 14:39

Nema rasta cijena - eto sljunak kopate po domacim rijekama, o kakvom poskupljenju se tu radi?

ODGOVORITE
Name

Istina

20.07.2022 15:07

Samo nemojte vi da kukate. Prodate džipove i nekretnine vaših švalerki, djece itd.. Koliko ste samo namlatili na kojekakvim tenderima javnih preduzeća, opština. I nešto kukate. Kako vas nije sramota. Bagro.

ODGOVORITE