Забрињавајуће: Све више насиља у школским клупама

Све је више насиља међу основцима и средњошколцима у Републици Српској.

Република Српска 19.07.2022 | 13:01
Забрињавајуће: Све више насиља у школским клупама

У прилог томе говоре подаци Министарства унутрашњих послова Републике Српске, према којима је у току школске 2021/2022. године у школама у Српској, евидентирано 35 случајева вршњачког насиља, што је више у односу на школску 2020/2021, када су припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске забиљежили 29 случајева малољетничке делинквенције.

Поједини случајеви пријављени су тужилаштву, а због почињених кривичних дјела покренути су и прекршајни поступци.

"Полицијски службеници надлежним тужилаштвима поднијели су 14 извјештаја о почињеним кривичним дјелима, шест извјештаја о предузетим мјерама и радњама, у 12 случајева је покренут прекршајни поступак, док је у три случаја покренут поступак унутар школе", речено је за "Независне новине" из МУП-а Српске.

У току недавно завршене школске године, вршњачко насиље починило је 57 малољетника, од којих су 51 мушког и шест женског пола. Оно што посебно забрињава јесте податак да је број малољетних делинквената међу основцима и средњошколцима скоро идентичан.

"Међу малољетним починиоцима, 26 су ученици основне и 31 средње школе", саопштено је из МУП-а Републике Српске.

Социолог Владимир Васић за "Независне новине" поручује да је малољетничка делинквенција типична за неуређена друштва.

"То је упаљен аларм да у овом друштву једноставно нешто није у реду. Дјеца само тиме показују да нешто није добро у породици или социјалној средини. Ови подаци су у стварности и гори, јер имамо дјеце која никоме не говоре да су била жртве вршњачког насиља. Као продукт свега тога, нажалост, имамо честа самоубиства међу малољетницима или посезање за психоактивним супстанцама", истиче Васић.

Он сматра да је систем вриједности урушен и да то директно утиче на појаву вршњачког насиља међу школарцима.

"Музика, филм, пласирање других ствари, промовише искривљене вриједности, прије свих насиље. Ти неки, условно речено, лоши момци, приказују се као добри и хероји. Морамо дјеци да нађемо алтернативу за улицу, да нађемо алтернативу за коцкарницу, за друштвене мреже итд. Дијете је само ту колатерална штета читавог овог система, а највећи терет, поред породице, носи школа", каже Васић, који подсјећа да се управо из школских клупа развија идентитет дјеце, што се одражава на њихово одрастање.

Психолог Александар Милић у разговору за "Независне новине" истиче да су у овом случају заказали сви, од школе до родитеља.

"И школе су затајиле, оне само евидентирају, па позову родитеље. Тамо су педагог, психолог и наставници. А ако је епилог да само буду кажњена дјеца, онда се појачава отпор међу дјецом да се то ријеши. Ми имамо погрешан приступ, уочавамо проблем и онда тражимо од родитеља да то ријеше, а то у ствари школе треба да ријеше. Јер има и случајева психичког злостављања у школама", јасан је Милић.

Наводи да се, у складу са узрастом, шири поглед на свијет и однос према другима. "Код дјеце се лако ствара та социјална нетрпељивост према вршњацима. Очито да нема довољно активности у школама, а питам - па гдје би требало да буде, ако не тамо? Не можемо дјеци само изрицати дисциплинске мјере, па није то суд", категоричан је Милић.

Из Министарства просвјете и културе РС поручују да ће у наредном периоду предузети додатне активности на јачању васпитне улоге школе како би појаве насиља смањили на минимум те ојачали превентивно дјеловање.

(Независне/ фото: Илустрација)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

објективно

19.07.2022 11:08

Шта могу да гледају на ТВ или по интернету је само насиље које подстиче его и потребу за обарчунавањем...људска врста и ум су одавно погазили и угрозили све. Ко то није схватио до сада не знам чему се нада...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

19.07.2022 12:30

Све више насиља на послу. Страдају старији радници од стране шефова и млађих колега и страначких мајмуна.

Name

Илија

19.07.2022 11:20

Све то треба добро кажњавати виновнике у поправни дом на присилан рад а родитеље виновника дебело оп џепу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

19.07.2022 11:33

Још колико не пријаве..... Има тога пуно више

ОДГОВОРИТЕ
Name

19.07.2022 11:38

Какви родитељи и наставници таква и дјеца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.07.2022 12:15

Није баш тако друже, форсирају се неки лоши момци који имају пуно пара и пуне џепове пиштоља, такви добро котирају у друштву, ту су родитељи често пута немоћни

Name

трагац

19.07.2022 11:39

Ја није лако: дјеци која малтретирају ни дхеци која су малтретирана. Није лако ни њиховим родитељима (иако су у њиховим очима њихова дјеца у праву и да је то грешка других). Није лако ни оросвјетним радницима нити средини у којој живе. Али, увјек има то "али". Нико ништа не ради избиљно сви се надају проћиће то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

19.07.2022 12:19

И то је један сегмената опсте рефлексије стања у држави где на улици нема ни саобраћајној нити било каквих других правила где влада закон силе и јачега и где успева криминал сваке врсте.С друге стране имамо тако арогантне и безобразне фаце које нам говоре и кажу нас да је безбедносна ситуација најбоља у окрузењу

Name

разумио

19.07.2022 12:00

Није то никакво цудо! Водеце лицности културног и политицког зивота немају никакве референце, у моди је бити криминалац имун на судове.. Друство без икаквих референци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фоцак

19.07.2022 13:38

Има тога свугдје не само у РС дјеца познатих родитеља могу све а од непознатих ниста.дјеца познатих родитеља су застицена као медвједи и то је залосно сто се и наставници и професори улизују познатим родитељима и говоре дјеције је то процице то њих мало се заиграла дјеца а моје додје разбијене главе из сколе фуј какви су наставници неби им дао ни 100 км плату јер нису заслузили висе није сколско васпитање сад је незнам ни како да га назовем уцитељи посаљу дјецу куци и нека им родитељи показу како се ради и вецину тога родитељи одраде код куце умјесто дјеце неције дјете немора на контролном ниста да написе доби це дибру оцјену а неко све да уради наци це му неку греску да му смањи оцјену грозно

Name

Ре фоцак

19.07.2022 16:33

Па то и осликава ово друштво, кад казес познатих родитеља, а по цему познатих?? Вероватно само по кесу, а не познатих по интелекту

Name

Србољуб Влаховић Цигановић

19.07.2022 12:04

Сарајево је криво и за ово. Бошњаци као народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

основна скола

19.07.2022 12:05

насиље углавном долази од дјеце цији су маме и тате 'неко и несто'. Самим тим родитељи их уце да су они битнији од друге 'обицне', дјеца су тако науцена у куци, да су они дивни, златни, саврсени и непогресиви и не дао Вам Бог да се једно од те дјеце острви на Васе обицно дијете - нецете се имати коме позалити, говорим то из искуства! Ни наставници (вецина) нису ниста бољи, петице се поклањају тој 'битној' дјеци да се не би замјерили битним родитељима или добили неки ситан поен или поклонциц од њих, док це обицном дјетету за најмању ситницу спустити оцјену и изивљавати се дреком, вриском и вредјањем дјетета! Ако мислите да се имате коме позалити или тразити помоц од некога - немате!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т

19.07.2022 14:26

Наставници се изивљавају на дјеци пристојних и коректних родитеља, без обзира да ли су ти родитељи "битни" или "небитни". Постројавају их итекако и они који нису "јаки".

Name

Ре

19.07.2022 19:47

Све ово потписујем! Свака цаст за коментар!

Name

Није него

19.07.2022 12:07

Какво стање у друштву, таква и дјеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неда

19.07.2022 12:37

И ста цемо сад? Сви несто изјављују а конкретних мјера нигдје! Сви само паметују ста се пласира на ТВ-у, ста на интернету. Нико вас не тјера да то гледате, поготово мозете своју дјецу тога постедити али је лаксе дјеци телефон у руке нека само цуте па кад настане проблем онда "јао куку, није моје дијете"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.07.2022 14:28

Волим такве који суде, а немају у кући клинца, јер да имате видјели бисте да то није само проблем у куци, већ проблем у друштву..

Name

Ре ре

19.07.2022 19:45

Ко је рекао да немам клинца или висе њих? То се из куце и понесе и пренесе у друство које је посрнуло тотално. Управо због тога сто имам своју дјецу и коментарисем. Родитељ максимално мора да је укљуцен у одгој свог дјетета како не би трпило и цутало о злостављању а поготово ако је оно злостављац. Друство не моземо промијенити али моземо утицати на себе и своју дјецу а не испразно прицати без икаквих конкретних рјесења

Name

Ре Неда

20.07.2022 19:54

Сра ћемо ми који имамо проблема са дјецом око које су родитељи "максимално ангазовани". Само не знају шта им дјеца раде кад им нису на оку..

Name

Реалиста

19.07.2022 13:17

Све креће из куће још кад се дода неадекватно учење понашања одмалена у школама и вртићима долазимо до овог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соња

19.07.2022 14:31

Браво професоре Милиц! Како ће педагог или психолог помоћи родитељу (мислим на оне који се баве својом дјецом) кад су разним комбинацијама и лобирањима сјели на тако битна радна мјеста. А проблем решавају гарантно, дијете које има проблеме у понашању само пребаце у другу школу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наша стварност

19.07.2022 14:33

Дјеца се понашају као у кафани.Тако организује министарка -конобарица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

19.07.2022 21:19

Старо је правило да је школа огледало друштва. Друштво чинимо сви ми, па када себе промијенимо биће боље и у школи и друштву и мање насиља.