Zabrinjavajuće: Sve više nasilja u školskim klupama

Sve je više nasilja među osnovcima i srednjoškolcima u Republici Srpskoj.

Republika Srpska 19.07.2022 | 13:01
Zabrinjavajuće: Sve više nasilja u školskim klupama

U prilog tome govore podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, prema kojima je u toku školske 2021/2022. godine u školama u Srpskoj, evidentirano 35 slučajeva vršnjačkog nasilja, što je više u odnosu na školsku 2020/2021, kada su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske zabilježili 29 slučajeva maloljetničke delinkvencije.

Pojedini slučajevi prijavljeni su tužilaštvu, a zbog počinjenih krivičnih djela pokrenuti su i prekršajni postupci.

"Policijski službenici nadležnim tužilaštvima podnijeli su 14 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima, šest izvještaja o preduzetim mjerama i radnjama, u 12 slučajeva je pokrenut prekršajni postupak, dok je u tri slučaja pokrenut postupak unutar škole", rečeno je za "Nezavisne novine" iz MUP-a Srpske.

U toku nedavno završene školske godine, vršnjačko nasilje počinilo je 57 maloljetnika, od kojih su 51 muškog i šest ženskog pola. Ono što posebno zabrinjava jeste podatak da je broj maloljetnih delinkvenata među osnovcima i srednjoškolcima skoro identičan.

"Među maloljetnim počiniocima, 26 su učenici osnovne i 31 srednje škole", saopšteno je iz MUP-a Republike Srpske.

Sociolog Vladimir Vasić za "Nezavisne novine" poručuje da je maloljetnička delinkvencija tipična za neuređena društva.

"To je upaljen alarm da u ovom društvu jednostavno nešto nije u redu. Djeca samo time pokazuju da nešto nije dobro u porodici ili socijalnoj sredini. Ovi podaci su u stvarnosti i gori, jer imamo djece koja nikome ne govore da su bila žrtve vršnjačkog nasilja. Kao produkt svega toga, nažalost, imamo česta samoubistva među maloljetnicima ili posezanje za psihoaktivnim supstancama", ističe Vasić.

On smatra da je sistem vrijednosti urušen i da to direktno utiče na pojavu vršnjačkog nasilja među školarcima.

"Muzika, film, plasiranje drugih stvari, promoviše iskrivljene vrijednosti, prije svih nasilje. Ti neki, uslovno rečeno, loši momci, prikazuju se kao dobri i heroji. Moramo djeci da nađemo alternativu za ulicu, da nađemo alternativu za kockarnicu, za društvene mreže itd. Dijete je samo tu kolateralna šteta čitavog ovog sistema, a najveći teret, pored porodice, nosi škola", kaže Vasić, koji podsjeća da se upravo iz školskih klupa razvija identitet djece, što se odražava na njihovo odrastanje.

Psiholog Aleksandar Milić u razgovoru za "Nezavisne novine" ističe da su u ovom slučaju zakazali svi, od škole do roditelja.

"I škole su zatajile, one samo evidentiraju, pa pozovu roditelje. Tamo su pedagog, psiholog i nastavnici. A ako je epilog da samo budu kažnjena djeca, onda se pojačava otpor među djecom da se to riješi. Mi imamo pogrešan pristup, uočavamo problem i onda tražimo od roditelja da to riješe, a to u stvari škole treba da riješe. Jer ima i slučajeva psihičkog zlostavljanja u školama", jasan je Milić.

Navodi da se, u skladu sa uzrastom, širi pogled na svijet i odnos prema drugima. "Kod djece se lako stvara ta socijalna netrpeljivost prema vršnjacima. Očito da nema dovoljno aktivnosti u školama, a pitam - pa gdje bi trebalo da bude, ako ne tamo? Ne možemo djeci samo izricati disciplinske mjere, pa nije to sud", kategoričan je Milić.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS poručuju da će u narednom periodu preduzeti dodatne aktivnosti na jačanju vaspitne uloge škole kako bi pojave nasilja smanjili na minimum te ojačali preventivno djelovanje.

(Nezavisne/ foto: Ilustracija)

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

objektivno

19.07.2022 11:08

Šta mogu da gledaju na TV ili po internetu je samo nasilje koje podstiče ego i potrebu za obarčunavanjem...ljudska vrsta i um su odavno pogazili i ugrozili sve. Ko to nije shvatio do sada ne znam čemu se nada...

ODGOVORITE
Name

Prijedor

19.07.2022 12:30

Sve više nasilja na poslu. Stradaju stariji radnici od strane šefova i mlađih kolega i stranačkih majmuna.

Name

Ilija

19.07.2022 11:20

Sve to treba dobro kažnjavati vinovnike u popravni dom na prisilan rad a roditelje vinovnika debelo op džepu.

ODGOVORITE
Name

Xxx

19.07.2022 11:33

Još koliko ne prijave..... Ima toga puno više

ODGOVORITE
Name

yu

19.07.2022 11:38

Kakvi roditelji i nastavnici takva i djeca

ODGOVORITE
Name

Re

19.07.2022 12:15

Nije baš tako druže, forsiraju se neki loši momci koji imaju puno para i pune džepove pištolja, takvi dobro kotiraju u društvu, tu su roditelji često puta nemoćni

Name

tragac

19.07.2022 11:39

Ja nije lako: djeci koja maltretiraju ni dheci koja su maltretirana. Nije lako ni njihovim roditeljima (iako su u njihovim očima njihova djeca u pravu i da je to greška drugih). Nije lako ni orosvjetnim radnicima niti sredini u kojoj žive. Ali, uvjek ima to "ali". Niko ništa ne radi izbiljno svi se nadaju proćiće to.

ODGOVORITE
Name

Tatar

19.07.2022 12:19

I to je jedan segmenata opste refleksije stanja u državi gde na ulici nema ni saobraćajnoj niti bilo kakvih drugih pravila gde vlada zakon sile i jačega i gde uspeva kriminal svake vrste.S druge strane imamo tako arogantne i bezobrazne face koje nam govore i kažu nas da je bezbednosna situacija najbolja u okruzenju

Name

razumio

19.07.2022 12:00

Nije to nikakvo cudo! Vodece licnosti kulturnog i politickog zivota nemaju nikakve reference, u modi je biti kriminalac imun na sudove.. Drustvo bez ikakvih referenci!

ODGOVORITE
Name

Focak

19.07.2022 13:38

Ima toga svugdje ne samo u RS djeca poznatih roditelja mogu sve a od nepoznatih nista.djeca poznatih roditelja su zasticena kao medvjedi i to je zalosno sto se i nastavnici i profesori ulizuju poznatim roditeljima i govore djecije je to procice to njih malo se zaigrala djeca a moje dodje razbijene glave iz skole fuj kakvi su nastavnici nebi im dao ni 100 km platu jer nisu zasluzili vise nije skolsko vaspitanje sad je neznam ni kako da ga nazovem ucitelji posalju djecu kuci i neka im roditelji pokazu kako se radi i vecinu toga roditelji odrade kod kuce umjesto djece necije djete nemora na kontrolnom nista da napise dobi ce dibru ocjenu a neko sve da uradi naci ce mu neku gresku da mu smanji ocjenu grozno

Name

Re focak

19.07.2022 16:33

Pa to i oslikava ovo društvo, kad kazes poznatih roditelja, a po cemu poznatih?? Verovatno samo po kesu, a ne poznatih po intelektu

Name

Srboljub Vlahović Ciganović

19.07.2022 12:04

Sarajevo je krivo i za ovo. Bošnjaci kao narod.

ODGOVORITE
Name

osnovna skola

19.07.2022 12:05

nasilje uglavnom dolazi od djece ciji su mame i tate 'neko i nesto'. Samim tim roditelji ih uce da su oni bitniji od druge 'obicne', djeca su tako naucena u kuci, da su oni divni, zlatni, savrseni i nepogresivi i ne dao Vam Bog da se jedno od te djece ostrvi na Vase obicno dijete - necete se imati kome pozaliti, govorim to iz iskustva! Ni nastavnici (vecina) nisu nista bolji, petice se poklanjaju toj 'bitnoj' djeci da se ne bi zamjerili bitnim roditeljima ili dobili neki sitan poen ili pokloncic od njih, dok ce obicnom djetetu za najmanju sitnicu spustiti ocjenu i izivljavati se drekom, vriskom i vredjanjem djeteta! Ako mislite da se imate kome pozaliti ili traziti pomoc od nekoga - nemate!

ODGOVORITE
Name

T

19.07.2022 14:26

Nastavnici se izivljavaju na djeci pristojnih i korektnih roditelja, bez obzira da li su ti roditelji "bitni" ili "nebitni". Postrojavaju ih itekako i oni koji nisu "jaki".

Name

Re

19.07.2022 19:47

Sve ovo potpisujem! Svaka cast za komentar!

Name

Nije nego

19.07.2022 12:07

Kakvo stanje u društvu, takva i djeca.

ODGOVORITE
Name

Neda

19.07.2022 12:37

I sta cemo sad? Svi nesto izjavljuju a konkretnih mjera nigdje! Svi samo pametuju sta se plasira na TV-u, sta na internetu. Niko vas ne tjera da to gledate, pogotovo mozete svoju djecu toga postediti ali je lakse djeci telefon u ruke neka samo cute pa kad nastane problem onda "jao kuku, nije moje dijete"

ODGOVORITE
Name

Re

19.07.2022 14:28

Volim takve koji sude, a nemaju u kući klinca, jer da imate vidjeli biste da to nije samo problem u kuci, već problem u društvu..

Name

Re re

19.07.2022 19:45

Ko je rekao da nemam klinca ili vise njih? To se iz kuce i ponese i prenese u drustvo koje je posrnulo totalno. Upravo zbog toga sto imam svoju djecu i komentarisem. Roditelj maksimalno mora da je ukljucen u odgoj svog djeteta kako ne bi trpilo i cutalo o zlostavljanju a pogotovo ako je ono zlostavljac. Drustvo ne mozemo promijeniti ali mozemo uticati na sebe i svoju djecu a ne isprazno pricati bez ikakvih konkretnih rjesenja

Name

Re Neda

20.07.2022 19:54

Sra ćemo mi koji imamo problema sa djecom oko koje su roditelji "maksimalno angazovani". Samo ne znaju šta im djeca rade kad im nisu na oku..

Name

Realista

19.07.2022 13:17

Sve kreće iz kuće još kad se doda neadekvatno učenje ponašanja odmalena u školama i vrtićima dolazimo do ovog.

ODGOVORITE
Name

Sonja

19.07.2022 14:31

Bravo profesore Milic! Kako će pedagog ili psiholog pomoći roditelju (mislim na one koji se bave svojom djecom) kad su raznim kombinacijama i lobiranjima sjeli na tako bitna radna mjesta. A problem rešavaju garantno, dijete koje ima probleme u ponašanju samo prebace u drugu školu.

ODGOVORITE
Name

Naša stvarnost

19.07.2022 14:33

Djeca se ponašaju kao u kafani.Tako organizuje ministarka -konobarica.

ODGOVORITE
Name

Ја

19.07.2022 21:19

Старо је правило да је школа огледало друштва. Друштво чинимо сви ми, па када себе промијенимо биће боље и у школи и друштву и мање насиља.