Стручњаци откривају како ће се кретати корона бројке

– Цијеле породице се враћају заражене с одмора и тако се вирус шири веома брзо. То у овом моменту није кентаур, још увијек је у питању овај тип БА.5. Понављам, добра је ствар што у цјелини гледајући, доминирају лакше клиничке слике, а од симптома јављају се главобоља, болови у мишићима, док је температура ријетка сада, рекао је професор Тиодоровић.

Србија 18.07.2022 | 10:43
Стручњаци откривају како ће се кретати корона бројке

Не можемо очекивати да ће бројке почети да опадају до краја јула, па и до половине августа. Заправо, вјероватно ће доћи за неких 10 до 14 дана до смиривања, и то у смислу да ће бројке стати и створиће се такозвани плато.

То се догодило у Америци, Енглеској, Њемачка је на том путу, а код нас се то може десити до краја мјесеца, или почетком августа, каже за Блиц епидемиолог и члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић.

Како професор даље објашњава, бројке ће наставити да расту, па је могуће да ћемо доћи и до 3.000 у неком моменту. Природни процес се одвија, додаје он, годишњи одмори су у току, путује се, а на тај начин вирус наставља да циркулише.

– Колико ће бити у моменту када достигнемо плато, то ћемо видети, да ли ће бити 2.000, 1.500 видећемо, али када се то деси, бројке ће стати а онда ће лагано почети да опадају. Вирус је ту, он ради своје, и како ми кажемо, природни процес се одвија и многи се заражавају, а неки и не знају да су заражени. Али треба бити објективан сада и бити свестан да се нама болнице споро пуне. Закључак је да вирус може направити проблем старијим хроничним болесницима, и према извештају који добијам они су ти пацијенти у болницама – објашњава професор Тиодоровић.

Путовања, љето, велика циркулација људи, сој БА.5 који је означен као заразнији од претходних, доприносе свакодневној статистици, зато се савјетује онима који имају симптоме или их чак иако их и немају, уколико су у контакту са особама из ризичних група, да обавезно ставе заштитну маску.

– Целе породице се враћају заражене с одмора и тако се вирус шири веома брзо. То у овом моменту није кентаур, још увијек је у питању овај тип БА.5. Понављам, добра је ствар што у целини гледајући, доминирају лакше клиничке слике, а од симптома јављају се главобоља, болови у мишићима, док је температура ретка сада. Апелујем да се старији чувају сами, најпре, а онда да их чувају и њихови млађи. Многи немају симптоме, а заразни су, па је довољно да буду близу и да у разговору и да пренесу. Зато носите маску ако сте у контакту са онима за које знате да имају слаб имунитет или неку хроничну болест – додаје професор Тиодоровић.

Како додаје професор Тиодоровић, док чекамо нове вакцине које ће бити прилагођене новим сојевима, онима који нису примили четврту дозу, а ризична су група, савјет је да се одмах вакцинишу.

– Око вакцинације препоручујем за старије четврту дозу, да не чекају, јер она значи људима који имају неку хроничну болест. С друге стране, на јесен очекујемо нове вакцине које ће бити прилагођене новим сојевима, али за сада је важно да се уредно вакцинишу ови који су у ризику и да се чувају – истиче професор Тиодоровић.

Симптоми ковида су идентични као и у претходном периоду, па се тако може јавити: главобоља, болови у мишићима, малаксалост, кашљуцање, болови у грлу, блага температура и дијареја.

Блиц

ФОТО: КОСТАДИН КАМЕНОВ/РАС СРБИЈА

 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

055

18.07.2022 09:01

Мало посла за јесен,љето трошак,прошла година била одлична!Биће мало теже,народ је схватио да млатите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

18.07.2022 22:07

Млате, него ста... млате празну сламу. Струцњаци, све мој до мојега

Name

Ноле

18.07.2022 09:03

Ајмо докторе сад реално.Све ово сто си ти рекао стане у једно:нека се вакцинису старији људи,исто као сто су се и прије вакцинисали у јесен против обицне грипе.Гдје си био,ста си радио,ниста,спровели сте наредбе глобалиста,допријенили овом садасњем лудилу цијена и панике око енергената и то је то,богати постали богатији,сиромасне гурнули у блато...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

18.07.2022 10:32

Тако је Ноле.Народ мора да устане и да казе ДОСТА

Name

Ре

18.07.2022 12:53

Ноле, одмори мало! Љето је, скокни мало на море и мани се короне ????? Не брини, бице короне и кад се вратис, ал бар цемо се и ми мало одморити од тебе ?

Name

Ха ха

18.07.2022 09:14

Колико си ти добио у дзеп да препадас народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

18.07.2022 09:15

Код нас влада тип ШТА БА о5

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лактаси

19.07.2022 05:29

Није висе Украјина у првом плану па се вратила корона,опет?