Stručnjaci otkrivaju kako će se kretati korona brojke

– Cijele porodice se vraćaju zaražene s odmora i tako se virus širi veoma brzo. To u ovom momentu nije kentaur, još uvijek je u pitanju ovaj tip BA.5. Ponavljam, dobra je stvar što u cjelini gledajući, dominiraju lakše kliničke slike, a od simptoma javljaju se glavobolja, bolovi u mišićima, dok je temperatura rijetka sada, rekao je profesor Tiodorović.

Srbija 18.07.2022 | 10:43
Stručnjaci otkrivaju kako će se kretati korona brojke

Ne možemo očekivati da će brojke početi da opadaju do kraja jula, pa i do polovine avgusta. Zapravo, vjerovatno će doći za nekih 10 do 14 dana do smirivanja, i to u smislu da će brojke stati i stvoriće se takozvani plato.

To se dogodilo u Americi, Engleskoj, Njemačka je na tom putu, a kod nas se to može desiti do kraja mjeseca, ili početkom avgusta, kaže za Blic epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović.

Kako profesor dalje objašnjava, brojke će nastaviti da rastu, pa je moguće da ćemo doći i do 3.000 u nekom momentu. Prirodni proces se odvija, dodaje on, godišnji odmori su u toku, putuje se, a na taj način virus nastavlja da cirkuliše.

– Koliko će biti u momentu kada dostignemo plato, to ćemo videti, da li će biti 2.000, 1.500 videćemo, ali kada se to desi, brojke će stati a onda će lagano početi da opadaju. Virus je tu, on radi svoje, i kako mi kažemo, prirodni proces se odvija i mnogi se zaražavaju, a neki i ne znaju da su zaraženi. Ali treba biti objektivan sada i biti svestan da se nama bolnice sporo pune. Zaključak je da virus može napraviti problem starijim hroničnim bolesnicima, i prema izveštaju koji dobijam oni su ti pacijenti u bolnicama – objašnjava profesor Tiodorović.

Putovanja, ljeto, velika cirkulacija ljudi, soj BA.5 koji je označen kao zarazniji od prethodnih, doprinose svakodnevnoj statistici, zato se savjetuje onima koji imaju simptome ili ih čak iako ih i nemaju, ukoliko su u kontaktu sa osobama iz rizičnih grupa, da obavezno stave zaštitnu masku.

– Cele porodice se vraćaju zaražene s odmora i tako se virus širi veoma brzo. To u ovom momentu nije kentaur, još uvijek je u pitanju ovaj tip BA.5. Ponavljam, dobra je stvar što u celini gledajući, dominiraju lakše kliničke slike, a od simptoma javljaju se glavobolja, bolovi u mišićima, dok je temperatura retka sada. Apelujem da se stariji čuvaju sami, najpre, a onda da ih čuvaju i njihovi mlađi. Mnogi nemaju simptome, a zarazni su, pa je dovoljno da budu blizu i da u razgovoru i da prenesu. Zato nosite masku ako ste u kontaktu sa onima za koje znate da imaju slab imunitet ili neku hroničnu bolest – dodaje profesor Tiodorović.

Kako dodaje profesor Tiodorović, dok čekamo nove vakcine koje će biti prilagođene novim sojevima, onima koji nisu primili četvrtu dozu, a rizična su grupa, savjet je da se odmah vakcinišu.

– Oko vakcinacije preporučujem za starije četvrtu dozu, da ne čekaju, jer ona znači ljudima koji imaju neku hroničnu bolest. S druge strane, na jesen očekujemo nove vakcine koje će biti prilagođene novim sojevima, ali za sada je važno da se uredno vakcinišu ovi koji su u riziku i da se čuvaju – ističe profesor Tiodorović.

Simptomi kovida su identični kao i u prethodnom periodu, pa se tako može javiti: glavobolja, bolovi u mišićima, malaksalost, kašljucanje, bolovi u grlu, blaga temperatura i dijareja.

Blic

FOTO: KOSTADIN KAMENOV/RAS SRBIJA

 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

055

18.07.2022 09:01

Malo posla za jesen,ljeto trošak,prošla godina bila odlična!Biće malo teže,narod je shvatio da mlatite!

ODGOVORITE
Name

Doboj

18.07.2022 22:07

Mlate, nego sta... mlate praznu slamu. Strucnjaci, sve moj do mojega

Name

Nole

18.07.2022 09:03

Ajmo doktore sad realno.Sve ovo sto si ti rekao stane u jedno:neka se vakcinisu stariji ljudi,isto kao sto su se i prije vakcinisali u jesen protiv obicne gripe.Gdje si bio,sta si radio,nista,sproveli ste naredbe globalista,doprijenili ovom sadasnjem ludilu cijena i panike oko energenata i to je to,bogati postali bogatiji,siromasne gurnuli u blato...

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

18.07.2022 10:32

Tako je Nole.Narod mora da ustane i da kaze DOSTA

Name

Re

18.07.2022 12:53

Nole, odmori malo! Ljeto je, skokni malo na more i mani se korone ????? Ne brini, bice korone i kad se vratis, al bar cemo se i mi malo odmoriti od tebe ?

Name

Ha ha

18.07.2022 09:14

Koliko si ti dobio u dzep da prepadas narod

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

18.07.2022 09:15

Kod nas vlada tip ŠTA BA o5

ODGOVORITE
Name

Laktasi

19.07.2022 05:29

Nije vise Ukrajina u prvom planu pa se vratila korona,opet?