ЕУ губи углед због себичних интереса неких чланица

- Европска унија више не може себи приуштити да поједине чланице из себичних разлога ''''улажу национални вето'''' када се одлучује о њеној спољној и безбедносној политици, ако жели да задржи водећу улогу у глобалној политици, изјавио је немачки канцелар Олаф Шолц.

Свијет 17.07.2022 | 20:43
ЕУ губи углед због себичних интереса неких чланица

Због ''рата Москве у Украјини'' Европа мора да се што пре уједини, а то повећава притисак да се окончају ''себичне блокаде'' европских одлука појединих држава чланица, навео је Шолц у чланку који је данас објавио лист Франкфуртер алемање, преноси Ројтерс.

„Једноставно више не можемо себи да приуштимо национални вето, на пример у спољној политици, ако желимо да нас конкурентске велике силе и даље поштују“, додао је он, преноси британска агенција.

Шолц је негирао оптужбе Кијева и других западних савезника да Немачка није заузела лидерску позицију у решавању украјинске кризе и додао да би чланице Г7 и друге земље могле да покушају да заједно пронађу решења за светску прехрамбену кризу, климатске промене и пандемију.

Навео је и да ће Немачка у наредним месецима дати предлоге за заједничку европску миграциону политику, изградњу система европске одбране, остваривање технолошког суверенитета и стабилности демократије, наводи Ројтерс.

(Тањуг) 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Перо

17.07.2022 18:58

Па укините им помоц, одмах крену скицати, ко онај орбан кад сте му скинули помоц за цовид, кад је тако бистар, нека си сам заради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

17.07.2022 19:22

Ти можеш руку под руку са Радованом килавим, са Џоом сенилним, Борисом чупавим, Владом цртом и Чанком сервилним да правите трећи свет, два већ постоје а Ви нисте ни за један

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.07.2022 20:06

А зашто? Његова држава још увјек треба радне снаге и то за послове које Нијемци неће, али други све напуштају и иду да би то радили! Нема Нијемаца да иду у Мађарску, Србију Грчку, Русију, Словенију, Пољску и друге земље да раде, али зато свих ових је пуна Њемачка....

Name

Василије

18.07.2022 09:56

Прво би требало увести кривичне пријаве против корумпираних комесара, посебно оног што води сектор енергетике. Умјесто да пусте у промет Северни ток 2 у кога су уложене милијарде €, они забрањују увоз злата из Руске Федерације. Тиме ће Руска Федерација повећати своје златне резерве и још више ојачати своју валуту (рубаљ). У зимском период ће серијски падати владе држава чланица које су толико сервилне до САД и УК, да праве огромне штете својим економијама и стварају услове за највећу економску кризу а доктори економских наука шуте - јер оно што теоретски знају у пракси не вриједи ништа, јер не знају предлагати рјешења.

Name

реалност

17.07.2022 20:21

Најкорисније за све цланице би био распад ЕУ-система. ЕУ нема висе никаквог концепта за будуцност осим демократије за једнополне парове..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миирко

17.07.2022 20:50

Шолц и Шмит ће ускоро скупа у пензију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Југославија

18.07.2022 07:48

На папиру мртво слово на Западу ниста ново.

ОДГОВОРИТЕ
Name

855

18.07.2022 07:52

Свака част Њемачкој као уређеној и економски развијеној држави. Ипак, ускоро ће сви да схвате да је ЕУ неуспјели пројекат. Енглези су први схватили а мислим да су на реду Холандија и Белгија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрзи се ти

18.07.2022 17:28

Зурке то је за твој ниво интелигенције и морала.

ОДГОВОРИТЕ