EU gubi ugled zbog sebičnih interesa nekih članica

- Evropska unija više ne može sebi priuštiti da pojedine članice iz sebičnih razloga ''''ulažu nacionalni veto'''' kada se odlučuje o njenoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, ako želi da zadrži vodeću ulogu u globalnoj politici, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.

Svijet 17.07.2022 | 20:43
EU gubi ugled zbog sebičnih interesa nekih članica

Zbog ''rata Moskve u Ukrajini'' Evropa mora da se što pre ujedini, a to povećava pritisak da se okončaju ''sebične blokade'' evropskih odluka pojedinih država članica, naveo je Šolc u članku koji je danas objavio list Frankfurter alemanje, prenosi Rojters.

„Jednostavno više ne možemo sebi da priuštimo nacionalni veto, na primer u spoljnoj politici, ako želimo da nas konkurentske velike sile i dalje poštuju“, dodao je on, prenosi britanska agencija.

Šolc je negirao optužbe Kijeva i drugih zapadnih saveznika da Nemačka nije zauzela lidersku poziciju u rešavanju ukrajinske krize i dodao da bi članice G7 i druge zemlje mogle da pokušaju da zajedno pronađu rešenja za svetsku prehrambenu krizu, klimatske promene i pandemiju.

Naveo je i da će Nemačka u narednim mesecima dati predloge za zajedničku evropsku migracionu politiku, izgradnju sistema evropske odbrane, ostvarivanje tehnološkog suvereniteta i stabilnosti demokratije, navodi Rojters.

(Tanjug) 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Pero

17.07.2022 18:58

Pa ukinite im pomoc, odmah krenu skicati, ko onaj orban kad ste mu skinuli pomoc za covid, kad je tako bistar, neka si sam zaradi.

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

17.07.2022 19:22

Ti možeš ruku pod ruku sa Radovanom kilavim, sa Džoom senilnim, Borisom čupavim, Vladom crtom i Čankom servilnim da pravite treći svet, dva već postoje a Vi niste ni za jedan

ODGOVORITE
Name

Re

17.07.2022 20:06

A zašto? Njegova država još uvjek treba radne snage i to za poslove koje Nijemci neće, ali drugi sve napuštaju i idu da bi to radili! Nema Nijemaca da idu u Mađarsku, Srbiju Grčku, Rusiju, Sloveniju, Poljsku i druge zemlje da rade, ali zato svih ovih je puna Njemačka....

Name

Василије

18.07.2022 09:56

Прво би требало увести кривичне пријаве против корумпираних комесара, посебно оног што води сектор енергетике. Умјесто да пусте у промет Северни ток 2 у кога су уложене милијарде €, они забрањују увоз злата из Руске Федерације. Тиме ће Руска Федерација повећати своје златне резерве и још више ојачати своју валуту (рубаљ). У зимском период ће серијски падати владе држава чланица које су толико сервилне до САД и УК, да праве огромне штете својим економијама и стварају услове за највећу економску кризу а доктори економских наука шуте - јер оно што теоретски знају у пракси не вриједи ништа, јер не знају предлагати рјешења.

Name

realnost

17.07.2022 20:21

Najkorisnije za sve clanice bi bio raspad EU-sistema. EU nema vise nikakvog koncepta za buducnost osim demokratije za jednopolne parove..

ODGOVORITE
Name

Miirko

17.07.2022 20:50

Šolc i Šmit će uskoro skupa u penziju.

ODGOVORITE
Name

Jugoslavija

18.07.2022 07:48

Na papiru mrtvo slovo na Zapadu nista novo.

ODGOVORITE
Name

855

18.07.2022 07:52

Svaka čast Njemačkoj kao uređenoj i ekonomski razvijenoj državi. Ipak, uskoro će svi da shvate da je EU neuspjeli projekat. Englezi su prvi shvatili a mislim da su na redu Holandija i Belgija.

ODGOVORITE
Name

Drzi se ti

18.07.2022 17:28

Zurke to je za tvoj nivo inteligencije i morala.

ODGOVORITE