И мали привредници против повећања минималне плате

Представници Занатско-предузетничке коморе регија Бањалука успротивили су се повећању минималца у Републици Српској који тренутно износи 650 конвертибилних марака. Они су поручили да ће још једно повећање најниже плате у Републици Српској бити погубно по реални сектор.

Република Српска 17.07.2022 | 19:56
И мали привредници против повећања минималне плате

Још једно повећање минималца у Републици Српској довешће до тога да ће бројне радње бити затворене, а многи радници изгубити посао, сматрају у Занатско-предузетничкој комори Републике Српске.

Мале радње и самостални предузетници ће како наводе, ускоро ући у ПДВ систем јер се повећао промет преко рачуна, због чега траже да се износ који се односи на улазак у ПДВ обрачун повећа са 50 на 100 хиљада марака. Траже и да, како наводе, коначно буду укључени у преговоре око мјесечних зарада у Републици Српкој.

Из Савеза синдиката Републике Српске је поручено да се свакодневно биљежи енорман скок трошкова живота и да се најниже плате и друга примања морају повећавати јер је то, како наводе, једини начин да се задрже радна мјеста и радници у Републици Српској

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

БЛ

17.07.2022 18:45

Савез синдиката послодаваца је обични скуп алавих робовласника који корумпираној ранки мишић уплаћује редовно додатну плату сваки мјесец, а све аминује миле будак који узима провозију од феуда у виду финансирања кампања, скупљања гласова, донација странци. Сва та фол права радника то је све само мртво слово на папиру. Част изузецима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

17.07.2022 20:20

Ја мислим да би плате требало укинути ко хоце да ради не треба му плата.

Name

ре: Нострадамус

19.07.2022 05:22

Али би онда и порез на доходак требало укинути.

Name

Перо

17.07.2022 18:51

Супер, оне радње које опстану бице нај квалитетније, а сви остали који остану без посла правац СЛО или ДЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

17.07.2022 19:30

Браво! Тако би требало.

Name

Мићко

17.07.2022 18:51

Боже драги, умјесто да сви теже повећању плата да се покуша зауставити егзодус и ово мало радника што је остало они се боре да по сваку цијену њима остане што више. Па радници одоше, закаснили сте одавно. Сад ће радње бити затваране јер неће бити корисника ваших услуга, народ сиромашан не шири породице и ту је брзо крај. Причајте мало послодавци о ковертама, што сте непоштени и шутите о том? Дајете ли радницима годишње одморе како је закон прописао, регресе и минули рад, отпремнине и јубиларне надраде? Помогнете ли радницима код смртних случајева у породици како закон прописује? Не, или врло ријетко. А знате повреде на раду натјерати радника да пријави као ван посла због рефундације плата док је радник на боловању. Ко неће тако, по завршетку боловања му је споразумни раскид. Дотакли смо днои материјално а још је јадније и морално!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.07.2022 06:45

Радници, сељаци , студенти, пензионери , могу сами себи помоци русењем криминалног СНСД система . Ако не виде ста владајуци систем ради онда нема помоци !

Name

Ре

17.07.2022 18:59

Власт држи помоћу послодаваца социјални мир и богати их ради властите подршке а са друге стране задужује и унуке. Сад када не могу добити кредите почеће народу и ваздух наплаћивати ради својих стечених привилегија. Неће се одрећи ни авиона, ни хеликоптера, ни аудија, ни вила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДР

18.07.2022 06:53

Ако против повецање минимална плата онда затвори радња. Не кукај висе мора повецати плата ако не сви оде вани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

18.07.2022 07:54

Супер су ова излагања... Ево ја сам тек сад, након силних година, сватио да што је плата мања, боље се живи...!!!???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срб

18.07.2022 10:17

Ако нисте способни да раднику обезбедити основне услове за живот онда немојте ни радити, затворите све. Какви сте ви послодавци а да вам радник породицу неможе прехранити?

ОДГОВОРИТЕ