I mali privrednici protiv povećanja minimalne plate

Predstavnici Zanatsko-preduzetničke komore regija Banjaluka usprotivili su se povećanju minimalca u Republici Srpskoj koji trenutno iznosi 650 konvertibilnih maraka. Oni su poručili da će još jedno povećanje najniže plate u Republici Srpskoj biti pogubno po realni sektor.

Republika Srpska 17.07.2022 | 19:56
I mali privrednici protiv povećanja minimalne plate

Još jedno povećanje minimalca u Republici Srpskoj dovešće do toga da će brojne radnje biti zatvorene, a mnogi radnici izgubiti posao, smatraju u Zanatsko-preduzetničkoj komori Republike Srpske.

Male radnje i samostalni preduzetnici će kako navode, uskoro ući u PDV sistem jer se povećao promet preko računa, zbog čega traže da se iznos koji se odnosi na ulazak u PDV obračun poveća sa 50 na 100 hiljada maraka. Traže i da, kako navode, konačno budu uključeni u pregovore oko mjesečnih zarada u Republici Srpkoj.

Iz Saveza sindikata Republike Srpske je poručeno da se svakodnevno bilježi enorman skok troškova života i da se najniže plate i druga primanja moraju povećavati jer je to, kako navode, jedini način da se zadrže radna mjesta i radnici u Republici Srpskoj

(BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

BL

17.07.2022 18:45

Savez sindikata poslodavaca je obični skup alavih robovlasnika koji korumpiranoj ranki mišić uplaćuje redovno dodatnu platu svaki mjesec, a sve aminuje mile budak koji uzima provoziju od feuda u vidu finansiranja kampanja, skupljanja glasova, donacija stranci. Sva ta fol prava radnika to je sve samo mrtvo slovo na papiru. Čast izuzecima

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

17.07.2022 20:20

Ja mislim da bi plate trebalo ukinuti ko hoce da radi ne treba mu plata.

Name

re: Nostradamus

19.07.2022 05:22

Ali bi onda i porez na dohodak trebalo ukinuti.

Name

Pero

17.07.2022 18:51

Super, one radnje koje opstanu bice naj kvalitetnije, a svi ostali koji ostanu bez posla pravac SLO ili DE

ODGOVORITE
Name

Realista

17.07.2022 19:30

Bravo! Tako bi trebalo.

Name

Mićko

17.07.2022 18:51

Bože dragi, umjesto da svi teže povećanju plata da se pokuša zaustaviti egzodus i ovo malo radnika što je ostalo oni se bore da po svaku cijenu njima ostane što više. Pa radnici odoše, zakasnili ste odavno. Sad će radnje biti zatvarane jer neće biti korisnika vaših usluga, narod siromašan ne širi porodice i tu je brzo kraj. Pričajte malo poslodavci o kovertama, što ste nepošteni i šutite o tom? Dajete li radnicima godišnje odmore kako je zakon propisao, regrese i minuli rad, otpremnine i jubilarne nadrade? Pomognete li radnicima kod smrtnih slučajeva u porodici kako zakon propisuje? Ne, ili vrlo rijetko. A znate povrede na radu natjerati radnika da prijavi kao van posla zbog refundacije plata dok je radnik na bolovanju. Ko neće tako, po završetku bolovanja mu je sporazumni raskid. Dotakli smo dnoi materijalno a još je jadnije i moralno!

ODGOVORITE
Name

Re

18.07.2022 06:45

Radnici, seljaci , studenti, penzioneri , mogu sami sebi pomoci rusenjem kriminalnog SNSD sistema . Ako ne vide sta vladajuci sistem radi onda nema pomoci !

Name

Re

17.07.2022 18:59

Vlast drži pomoću poslodavaca socijalni mir i bogati ih radi vlastite podrške a sa druge strane zadužuje i unuke. Sad kada ne mogu dobiti kredite počeće narodu i vazduh naplaćivati radi svojih stečenih privilegija. Neće se odreći ni aviona, ni helikoptera, ni audija, ni vila.

ODGOVORITE
Name

DR

18.07.2022 06:53

Ako protiv povecanje minimalna plata onda zatvori radnja. Ne kukaj vise mora povecati plata ako ne svi ode vani.

ODGOVORITE
Name

Idealno

18.07.2022 07:54

Super su ova izlaganja... Evo ja sam tek sad, nakon silnih godina, svatio da što je plata manja, bolje se živi...!!!???

ODGOVORITE
Name

Srb

18.07.2022 10:17

Ako niste sposobni da radniku obezbediti osnovne uslove za život onda nemojte ni raditi, zatvorite sve. Kakvi ste vi poslodavci a da vam radnik porodicu nemože prehraniti?

ODGOVORITE