"Чини се да сви на Балкану чекају друго полувријеме"

- Председник Србије Александар Вучић оценио је вечерас да је ове године, на комеморацији у Поточарима, била наглашенија снажнија и жешћа кампања, више мржње усмерене према српском народу, него прошле и претпрошле године и како је додао више мржње из оног медијског, и политичког дискурса који се тиче наше одговорности.

Србија 13.07.2022 | 21:58
"Чини се да сви на Балкану чекају друго полувријеме"

Вучић је казао да је датум обелезавања Сребренице тежак дан, дан језивог злочина почињеног над Бошњацима, и логично је да он такве последице и после 27 година оставља.

„Имамо много тешких дана у години. Ту сада има много проблема и много другачијег виђења и много тога што би морали да променимо“, поручио је он.

Вучић је, гостујући у програму ТВ Пинк, казао да, у условима готово светског рата, пошто цео западни свет преко Украјинаца ратује са Русима, долази до великих померања и да ситуација у нашем подручју није једноставна.

„Чини се да сви на Балкану чекају друго полувремене, са много страсти емоција и мржње. Ми смо ти који морамо да то избегнемо по сваку цену“, истакао је он уз опаску да то морамо да избегнемо, али не зато што смо слабији од било кога.

Подсетио је да је пре седам година ишао у Сребреницу на комеморацију и да је тада речено да је то била провокација, као и да је погнуо главу пред жртвама злочина, али не и пред онима који су покушавали да га ударају песницама, каменицама и флашама.

„Шта год да урадите и шта год да кажете никада није довољно добро, зато што Србија по неким политичарима мора да буде унижена, срушена, и никада не може бити толико мала да би били задовољни. Њихови политичари не говоре о Републици Српској, јер мисле да су велики, па непријатеља измишљају сами. Исто као и ми - праве непријатеља од пријатеља“, објаснио је он.

Вучић је казао да због тога морамо да уложимо много више напора да их боље разумемо и замолимо их да нас саслушају и боље разумеју.

„Не заборавите да имамо значајан проценат Бошњака у Србији, да морамо да живимо с њима у миру, радимо заједно и да истовремено морамо да пружамо подршку РС и њеном опстанку унутар БиХ, чиме пружамо подршку наравно и Бошњацима“, рекао је он.

Вучић је скренуо пажњу и на злочине на Србима о којима нико не говори питајући зашто се то дешава

"Зашто очи Слободана Илића нису никоме важне, очи српског судије извађене ножем, доказано сведочанствима, а за шта не постији пресуда.Те очи Слободана Илића никога не прогоне, никога не обавезују. Српске жртве и сузе немају родитеоља, а туђе имају. Морамо да се навикнемо на то. За део тога смо делимично и ми криви“, констатовао је Вучић.

Неце пијетет према жртвама, вец "правну формулацију"

- Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да није отишао 11. јула у Сребреницу, не зато што није добродошао тамо већ засто што они не желе да виде пијетет према жртвама већ само да чују од њега "правну формулацију" да би на томе заснивали своје политичке потезе у будућности.

На питање новинара на Пинку зашто није отишао и зашто је ћутао 11. јула, Вучић је рекао:

"Нисам отишао не зато што нисам добродошао и ћутао сам, јер шта год да бих рекао, био бих изложен не ја, већ Србија, најбруталнијим нападима, јер нисам изговорио магичну реч коју би да чују. Јер, не жели неко од нас да осети пијетет и поштовање према жртвама, већ жели правну формулацију да би могао да заснива на томе неке друге политичке потезе у будућности , а то је укидање Републике Српске, компензационе мере и даље мере против Србије".

Како је рекао, није ту реч о поштовању и емоцијама, већ што неко мисли да на такав начин може да гради своју будућност.

Вучић додаје да је то питање политике, а да ће он свој пијетет према жртвама увек да изрази.

Председник је поручио да Србија три задатка:

"Један, да подижемео своју националну свест и чувамо свој језик и културу, да покажемо поштовање према другима и њиховим интересима и да разговарамо са њима и под три да чувамо мир и стабилности у оквиру тог трећег да тиме чувамо своју државу и будућност своје државе. Морамо још снажније да радимо на томе".

Каже да морамо, ипак, да сузбијем код себе то да много брже напредујемо од других, пошто је решење у томе да сви заједно брже напредујемо.

Србија је прешла све у региону по свему, по 20 параметара, а били смо међу последњима, додао је Вучић.

Истакао је да је наш интерес, ипак, да сви заједно брже растемо у региону, а не да из Републике Српске сви дођу у Србију, уместо да остану на својим огњиштима, као и да не заостају много ни Албанија и Северна Македонија, већ да и они иду брже.

"Али, ми да радимо за нијансу боље. Јер, не може комшији да цркне крава а да нама буде много боље. То није могуће. Исто тако када се Немачка накашље, ми то осетимо као упалу плућа", навео је Вучић.

Каже и да нико у Србији није смео да направи филм о Јасеновцу, пошто се увек београдска интелектуална елита плашила да се замери елити у Загребу да не би били изложени сталним нападима.

Додао је да против њега дневно медији напишу у просеку чак 112 текстова.

"Зато нисмо имали улицу Јасновачких жртава, нити смо обележавали годишњицу Олује, нити имали улицу Љубана Једнака. Поносан сам што смо успели то да променимо и разумем што ме толико мрзе", додао је Вучић.

(Тањуг Фото: Принтскрин)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Част

13.07.2022 20:25

Живјела Србија и живео председник Александар Вучи. Камо среће да су и ови наши у РС као Ви у мајчици Србији. Свака Вам част за све што чините за српски народ и што водите искрену, мудру, несврстану и мирољубиву политику. Ја бих рекао да је Србија и те како држава у односу на окружење. Ове полтроне и прозападне плаћенике треба игнорисати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.07.2022 20:52

Предсједниче Вучићу као што добро знате веће тензије ове године су ради избора. На националним темама се нажалост у БиХ добијају избори. Биће занимљиво видјети кога Ви подржавате. Национализам, корупцију или мир, просперитет и економији као што радите у Србији.

Name

тако је код нас

14.07.2022 08:00

ил нас газе ил ми неког газимо

Name

Ре

15.07.2022 14:41

Коме се ви обраћате????

Name

Саме

13.07.2022 20:25

Све док ЕУ жели да постоји РС, она ће постојати. По неком праву РС је се требала одмах послије пресуда за геноцид укинути и вратити устав РБиХ. Све то ЕУ не дозвољава ради Мусилмана у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.07.2022 06:09

ЕУ је признала и нелегитиман референдум о независности БиХ и тиме свјесно и намјерно гурнула БиХ у рат . Ста даље реци? Како да ти исти лицемјери данас донесу демократију и просперитет народима на овим просторима а данас , ти исти , ратују на тлу УКР против Русије .

Name

РеСаме

14.07.2022 07:21

Треба из РС извуци јос суме кад нестане нестаце и РС

Name

Узас

13.07.2022 20:53

Вуцицу спасавак. У Републици Српској власти покрадоср а.а бас све. Видите ли ста се са Алумином догадја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

13.07.2022 20:54

Да, у твојој глави јесте план за друго полувријеме. То знамо. Али, немој се зезнути у процјени. Нису ни други више наивне будале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

13.07.2022 21:54

Ко прица о томе тај то и планира. Упозорите нас људи да се раније укрцамо на те аутобусе да не будемо " добровољци" опет .

Name

+

14.07.2022 12:53

СРБИЈА ОЗБИЉНА ДРЖАВА. ТО И ЈЕСТЕ ЗАСЛУГА ВОЂА НАРОДА. УВИЈЕК СВЕ ЗАВИСИ ОД ГЛАВЕ. У РС ЈЕ СВЕ УНИШТЕНО. И РЕСУРИ ПРИВРЕДНИ И ОДНОСИ. ДОСАДАШЊА ВЛАСТ НА РТРС ХВАЛИ, КАО УСПИЈЕСИМА. НЕУКИ НАРОД И ПЕНЗИОНЕРИ ГЛЕДАЈУ ТАЈ КАНАЛ, МИСЛЕЋИ НАШ ЈЕ. А ВЛАСТ ЈЕ СЕБЕ ОБОГАТИЛА. ЗБИЉА СЕБИ И СВОЈИМ ПОЛТРОНИМА СУ ПАТРИОТЕ. НАРОД РАСЕЉЕН. ЧАК И ЦИЈЕЛЕ ПОРОДИЦЕ, ЈЕР НЕМА ЗАПОСЛЕЊА. ЈОШ ВИШЕ ЈЕ ЗБОГ ХАОСА У ПРИМИЈЕНИ ПРАВА. ТУЖИЛАШТВО, СУДСТВО. КОРУПЦИЈА У ИНСТИТУЦИЈАМА. СВИ СЛУШАЈУ И СЛУЖЕ ВЛАСТИ. ВРШИОЦИ ДУЖНОСТИ ДИРЕКТОРА СУ ГОДИНАМА И НА ВИШЕ МИЈЕСТА ЗАПОСЛЕНИ. НЕ РАДЕ НИГДЈЕ. А НИСУ ОДГОВОРНИ, А НЕМАЈИ ОДГОВОРНОСТ КАО ДИРЕКТОРИ. ЈАВНЕ НАБАВКЕ. ЛЕГАЛИЗОВАНА ПРАВА НЕКИМА. ИЗБОРИ САМО МОГУ ОМОГУЋИТИ ПРОМИЈЕНЕ. ШАРОВИЋ,. ВУКАН, ЈЕЛЕНА, РАДОВИЋ И ДРУГИ УЗ ЊИХ. ПЕНЗИОНЕР САМ ИЗ ЗАПАДНОГ ДИЈЕЛА РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

15.07.2022 07:34

Ти си домаћине био у првој постави у првом полувреме у и примили смо 10 голова, шта тражиш у другом, да примимо још 5

ОДГОВОРИТЕ