"Čini se da svi na Balkanu čekaju drugo poluvrijeme"

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je večeras da je ove godine, na komemoraciji u Potočarima, bila naglašenija snažnija i žešća kampanja, više mržnje usmerene prema srpskom narodu, nego prošle i pretprošle godine i kako je dodao više mržnje iz onog medijskog, i političkog diskursa koji se tiče naše odgovornosti.

Srbija 13.07.2022 | 21:58
"Čini se da svi na Balkanu čekaju drugo poluvrijeme"

Vučić je kazao da je datum obelezavanja Srebrenice težak dan, dan jezivog zločina počinjenog nad Bošnjacima, i logično je da on takve posledice i posle 27 godina ostavlja.

„Imamo mnogo teških dana u godini. Tu sada ima mnogo problema i mnogo drugačijeg viđenja i mnogo toga što bi morali da promenimo“, poručio je on.

Vučić je, gostujući u programu TV Pink, kazao da, u uslovima gotovo svetskog rata, pošto ceo zapadni svet preko Ukrajinaca ratuje sa Rusima, dolazi do velikih pomeranja i da situacija u našem području nije jednostavna.

„Čini se da svi na Balkanu čekaju drugo poluvremene, sa mnogo strasti emocija i mržnje. Mi smo ti koji moramo da to izbegnemo po svaku cenu“, istakao je on uz opasku da to moramo da izbegnemo, ali ne zato što smo slabiji od bilo koga.

Podsetio je da je pre sedam godina išao u Srebrenicu na komemoraciju i da je tada rečeno da je to bila provokacija, kao i da je pognuo glavu pred žrtvama zločina, ali ne i pred onima koji su pokušavali da ga udaraju pesnicama, kamenicama i flašama.

„Šta god da uradite i šta god da kažete nikada nije dovoljno dobro, zato što Srbija po nekim političarima mora da bude unižena, srušena, i nikada ne može biti toliko mala da bi bili zadovoljni. Njihovi političari ne govore o Republici Srpskoj, jer misle da su veliki, pa neprijatelja izmišljaju sami. Isto kao i mi - prave neprijatelja od prijatelja“, objasnio je on.

Vučić je kazao da zbog toga moramo da uložimo mnogo više napora da ih bolje razumemo i zamolimo ih da nas saslušaju i bolje razumeju.

„Ne zaboravite da imamo značajan procenat Bošnjaka u Srbiji, da moramo da živimo s njima u miru, radimo zajedno i da istovremeno moramo da pružamo podršku RS i njenom opstanku unutar BiH, čime pružamo podršku naravno i Bošnjacima“, rekao je on.

Vučić je skrenuo pažnju i na zločine na Srbima o kojima niko ne govori pitajući zašto se to dešava

"Zašto oči Slobodana Ilića nisu nikome važne, oči srpskog sudije izvađene nožem, dokazano svedočanstvima, a za šta ne postiji presuda.Te oči Slobodana Ilića nikoga ne progone, nikoga ne obavezuju. Srpske žrtve i suze nemaju roditeolja, a tuđe imaju. Moramo da se naviknemo na to. Za deo toga smo delimično i mi krivi“, konstatovao je Vučić.

Nece pijetet prema žrtvama, vec "pravnu formulaciju"

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da nije otišao 11. jula u Srebrenicu, ne zato što nije dobrodošao tamo već zasto što oni ne žele da vide pijetet prema žrtvama već samo da čuju od njega "pravnu formulaciju" da bi na tome zasnivali svoje političke poteze u budućnosti.

Na pitanje novinara na Pinku zašto nije otišao i zašto je ćutao 11. jula, Vučić je rekao:

"Nisam otišao ne zato što nisam dobrodošao i ćutao sam, jer šta god da bih rekao, bio bih izložen ne ja, već Srbija, najbrutalnijim napadima, jer nisam izgovorio magičnu reč koju bi da čuju. Jer, ne želi neko od nas da oseti pijetet i poštovanje prema žrtvama, već želi pravnu formulaciju da bi mogao da zasniva na tome neke druge političke poteze u budućnosti , a to je ukidanje Republike Srpske, kompenzacione mere i dalje mere protiv Srbije".

Kako je rekao, nije tu reč o poštovanju i emocijama, već što neko misli da na takav način može da gradi svoju budućnost.

Vučić dodaje da je to pitanje politike, a da će on svoj pijetet prema žrtvama uvek da izrazi.

Predsednik je poručio da Srbija tri zadatka:

"Jedan, da podižemeo svoju nacionalnu svest i čuvamo svoj jezik i kulturu, da pokažemo poštovanje prema drugima i njihovim interesima i da razgovaramo sa njima i pod tri da čuvamo mir i stabilnosti u okviru tog trećeg da time čuvamo svoju državu i budućnost svoje države. Moramo još snažnije da radimo na tome".

Kaže da moramo, ipak, da suzbijem kod sebe to da mnogo brže napredujemo od drugih, pošto je rešenje u tome da svi zajedno brže napredujemo.

Srbija je prešla sve u regionu po svemu, po 20 parametara, a bili smo među poslednjima, dodao je Vučić.

Istakao je da je naš interes, ipak, da svi zajedno brže rastemo u regionu, a ne da iz Republike Srpske svi dođu u Srbiju, umesto da ostanu na svojim ognjištima, kao i da ne zaostaju mnogo ni Albanija i Severna Makedonija, već da i oni idu brže.

"Ali, mi da radimo za nijansu bolje. Jer, ne može komšiji da crkne krava a da nama bude mnogo bolje. To nije moguće. Isto tako kada se Nemačka nakašlje, mi to osetimo kao upalu pluća", naveo je Vučić.

Kaže i da niko u Srbiji nije smeo da napravi film o Jasenovcu, pošto se uvek beogradska intelektualna elita plašila da se zameri eliti u Zagrebu da ne bi bili izloženi stalnim napadima.

Dodao je da protiv njega dnevno mediji napišu u proseku čak 112 tekstova.

"Zato nismo imali ulicu Jasnovačkih žrtava, niti smo obeležavali godišnjicu Oluje, niti imali ulicu Ljubana Jednaka. Ponosan sam što smo uspeli to da promenimo i razumem što me toliko mrze", dodao je Vučić.

(Tanjug Foto: Printskrin)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Čast

13.07.2022 20:25

Živjela Srbija i živeo predsednik Aleksandar Vuči. Kamo sreće da su i ovi naši u RS kao Vi u majčici Srbiji. Svaka Vam čast za sve što činite za srpski narod i što vodite iskrenu, mudru, nesvrstanu i miroljubivu politiku. Ja bih rekao da je Srbija i te kako država u odnosu na okruženje. Ove poltrone i prozapadne plaćenike treba ignorisati.

ODGOVORITE
Name

Re

13.07.2022 20:52

Predsjedniče Vučiću kao što dobro znate veće tenzije ove godine su radi izbora. Na nacionalnim temama se nažalost u BiH dobijaju izbori. Biće zanimljivo vidjeti koga Vi podržavate. Nacionalizam, korupciju ili mir, prosperitet i ekonomiji kao što radite u Srbiji.

Name

tako je kod nas

14.07.2022 08:00

il nas gaze il mi nekog gazimo

Name

Re

15.07.2022 14:41

Kome se vi obraćate????

Name

Same

13.07.2022 20:25

Sve dok EU želi da postoji RS, ona će postojati. Po nekom pravu RS je se trebala odmah poslije presuda za genocid ukinuti i vratiti ustav RBiH. Sve to EU ne dozvoljava radi Musilmana u BiH.

ODGOVORITE
Name

Re

14.07.2022 06:09

EU je priznala i nelegitiman referendum o nezavisnosti BiH i time svjesno i namjerno gurnula BiH u rat . Sta dalje reci? Kako da ti isti licemjeri danas donesu demokratiju i prosperitet narodima na ovim prostorima a danas , ti isti , ratuju na tlu UKR protiv Rusije .

Name

ReSame

14.07.2022 07:21

Treba iz RS izvuci jos sume kad nestane nestace i RS

Name

Uzas

13.07.2022 20:53

Vucicu spasavak. U Republici Srpskoj vlasti pokradosr a.a bas sve. Vidite li sta se sa Aluminom dogadja.

ODGOVORITE
Name

Bošnjak

13.07.2022 20:54

Da, u tvojoj glavi jeste plan za drugo poluvrijeme. To znamo. Ali, nemoj se zeznuti u procjeni. Nisu ni drugi više naivne budale.

ODGOVORITE
Name

Tito

13.07.2022 21:54

Ko prica o tome taj to i planira. Upozorite nas ljudi da se ranije ukrcamo na te autobuse da ne budemo " dobrovoljci" opet .

Name

+

14.07.2022 12:53

SRBIJA OZBILJNA DRŽAVA. TO I JESTE ZASLUGA VOĐA NARODA. UVIJEK SVE ZAVISI OD GLAVE. U RS JE SVE UNIŠTENO. I RESURI PRIVREDNI I ODNOSI. DOSADAŠNJA VLAST NA RTRS HVALI, KAO USPIJESIMA. NEUKI NAROD I PENZIONERI GLEDAJU TAJ KANAL, MISLEĆI NAŠ JE. A VLAST JE SEBE OBOGATILA. ZBILJA SEBI I SVOJIM POLTRONIMA SU PATRIOTE. NAROD RASELJEN. ČAK I CIJELE PORODICE, JER NEMA ZAPOSLENJA. JOŠ VIŠE JE ZBOG HAOSA U PRIMIJENI PRAVA. TUŽILAŠTVO, SUDSTVO. KORUPCIJA U INSTITUCIJAMA. SVI SLUŠAJU I SLUŽE VLASTI. VRŠIOCI DUŽNOSTI DIREKTORA SU GODINAMA I NA VIŠE MIJESTA ZAPOSLENI. NE RADE NIGDJE. A NISU ODGOVORNI, A NEMAJI ODGOVORNOST KAO DIREKTORI. JAVNE NABAVKE. LEGALIZOVANA PRAVA NEKIMA. IZBORI SAMO MOGU OMOGUĆITI PROMIJENE. ŠAROVIĆ,. VUKAN, JELENA, RADOVIĆ I DRUGI UZ NJIH. PENZIONER SAM IZ ZAPADNOG DIJELA RS.

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

15.07.2022 07:34

Ti si domaćine bio u prvoj postavi u prvom poluvreme u i primili smo 10 golova, šta tražiš u drugom, da primimo još 5

ODGOVORITE