И у Требињу има дјеце погинулих бораца без посла

Градска борачка организација Требиње обиљежила је 30 година од оснивања Требињске бригаде. И док се градске власти хвале односом према борачкој популацији, они кој су бранили Требиње разочарани и бјесни због положаја свих оних који су стварали Републику Српску.

Република Српска 13.07.2022 | 15:21
И у Требињу има дјеце погинулих бораца без посла

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић и овај пут се похвалио односом локалне управе према борачкој популуацији и по ко зна који пут најавио да ће свој дјеци погинулих бораца бити ријешено питање запослења, којих је у Требињу преко 40 иако је одбрамбено-отаџбински рат завршен прије 27 година.

-Управо сам и ја лично са својим сарадницима разговарао прије два мјесеца са дјецом погинулих бораца. Имамо их преко 40  у Требињу и приоритет ће нам бити да их ријешимо – рекао је Ћурић.

А они који су од првог до последњег дана били дио Требињске бригаде кажу да су данас с једне стране поносни јер су успјели одбранити свој град, али да су с друге стране тужни и бјесни због односа Републике Српске и града Требиња према борачкој популацији.

- У ситуацији смо да имамо око 400 бораца незапослених који се никада неће запослити. У ситуацији има дјеце погинулих бораца незапослених која ће се можда запослити, а можда и неће. Сви знамо да у овој ситуацији страначки кадрови имају предност у односу на борачке категорије. Свједоци смо и да ми пуно причамо, тражимо правду, бољи статус, а да имамо ситуацију да је неколико бораца у Републици Српкој умрло буквално од глади – истакао је Перо Вукаловић, предсједник Предсједништва Градске борачке организације Требиње.

Слично размишља И Светозар Аћимовић, ратни комадант Требињске бригаде.

-Зашто нас српске борце кроз историју туче неправда. Сви се китимо са именом српски борац а морамо се упитати какав нам је статус данас и бораца и продице погинулих бораца. Када се тога сјетим онда сам много незадоваљан, а нас оних 258 припадника бригаде и још девет погинулих Требињаца у другим јединицама опомињу и обавезују да морамо повести рачуна о тим борцима. Република Српске је наша дјете а ови који су учествовали у њеном стварању они ће итекако да је бране – нагласио је Аћимовић.

Тридесет година Требињске бригаде обиљежено је служењем парастоса погинулим борицима, полагањем цвијећа на Споменик Браниоцима Требиња, изложбом фотографија и Свечаном скупштином ГБО Требиње. 

(БН Фото. Радио Требиње)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

+

13.07.2022 14:10

УЖАС ОД ОВЕ ВЛАСТИ. ДА ЈЕ УМИРАЛО БОРАЦА ОД ГЛАДИ. А РАТНИ ПРОФИТЕРИ, СУ И У МИРУ ЈОШ ВИШЕ ОБОГАТИЛИ СЕ. ЊИХОВЕ УНУКЕ ЧЕКАЈУ РАДНА МИЈЕСТА. У ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА У ДРЖАВНОЈ УПРАВИ. ПОЗНАТО ЈЕ. АКО ЈЕ РАДИО ДИЈЕД У ОПШТИНСКОЈ УПРАВИ. РАДИ И ЊЕГОВО ДИЈЕТЕ. И НИКО НИ РИЈЕЧИ, А ПРАКСА ЈЕ ДА ДА СЕ И УНУЧЕ ЗАПОШЉАВА. ТРИ ГЕНЕРАЦИЈЕ. ОДМАХ. НЕКАД И ПРИЈЕ ЗАВРШЕТКА ФАКУЛТЕТА. А БОРЦИ И ДИЈЕЦА ПОГИНУЛИХ БОРАЦА НЕМАЈУ ПОСАО. 27 ГОДИНА ОД РАТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

трагац

13.07.2022 14:13

Од кога се Требиње бранило? Овдје није било рата, само пресељење непожељних становника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.07.2022 15:56

Од устаса.

Name

Борац

13.07.2022 14:49

Ма немогуће а гдје то имае, а Људи моји јели то могуће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уз дузно постовање

13.07.2022 20:35

То нису дјеца него људи од 30 година, најбоље године и јос на трзисту рада посла колико хоцета због недостатка радне снаге која је назалост отисла за бољим. Питање је хоце ли га дјеца да раде?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Медицинар

14.07.2022 06:05

Та дјеца од тридесет и висе година у најмању руку хоце да буду председници опстина, они бирају послове и неце сваста да раде е у том је проблем јер данас бити без посла у оваквој ситуациј гдје недостаје радна снага стварно је безобразлук али они хоце сви на дрзавна јасла и маните нас висе прице о тој ДЈЕЦИ.

ОДГОВОРИТЕ