Поруке Србима у МО доказ тешког живота Срба у ФБИХ

"Доказ је ово тешког положаја у коме се данас налази српски народ у ФБиХ, али и ништа бољег положаја наше заједнице у многим државама и територијама, гдје Срби живе, а немају организован државно-правни оквир или реалан политички утицај", истакао је Вујадиновић.

Република Српска 11.07.2022 | 10:31
Поруке Србима у МО доказ тешког живота Срба у ФБИХ

- Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Милимир Вујадиновић рекао је да су пријетње и поруке на српском православном гробљу у Мостару доказ тешког положаја у коме се данас налази српски народ у Федерацији БиХ /ФБиХ/ и затражио да кривци што прије буду приведени правди.

Уз осуду исписаних пријетњи и порука, Вујадиновић је истакао да овај немили догађај открива и колико је важно очување Републике Српске, као гаранције опстанка Срба у БиХ и колико је важно досљедно поштовање Дејтонског мировног споразума, који српском народу гарантује висок степен заштите и избор легитимних политичких представника, у свим органима власти.

Вујадиновић је подсјетио да су у мостарском насељу Виховићи на српском православном гробљу исписане језиве фашистичко-усташке поруке упућене српском народу који живи у долини Неретве, које величају усташке злочине из јулских и августовских дана 1941. године, Макса Лубурића и кољаче из тога периода.

Према његовим ријечима, није случајно изабрано вријеме исписивања тих страшних порука на гробљу.

"Доказ је ово тешког положаја у коме се данас налази српски народ у ФБиХ, али и ништа бољег положаја наше заједнице у многим државама и територијама, гдје Срби живе, а немају организован државно-правни оквир или реалан политички утицај", истакао је Вујадиновић.

Вујадиновић од носилаца власти у Мостару и ФБиХ тражи да овакве ствари што прије истраже и кривце приведу правди и тиме покажу да српски народ у долини Неретве има своје мјесто, као што га је имао и вијековима уназад.

"Можда би им у том послу, уколико постоји и минимум воље за тим, Србија и предсједник Александар Вучић и њихов однос према заједницама које живе у мањем броју, био добар пример како и на који начин то урадити", наводи Вујадиновић.

Он је истакао да ће Србија и Вучић, као и увијек, стајати на позицијама заштите српског народа, гдје год Срби живјели, али и на заштити свих права која проистичу из међународних споразума, какав је и Дејтонски мировни споразум.

Вујадиновић је оцијенио и да овакви догађаји показују исправност и важност мировних иницијатива, као што је "Отворени Балкан" који би кроз све врсте сарадње, на најмању могућу мјеру свео ове и овакве појаве и не би остављао простора за дјеловање снага, чија политика се заснива на сталним застрашивањима и враћањима региона уназад.

Православно гробље у мостарском насељу Виховићи јуче је оскрнављено тако што су на зиду око гробља и улазној капији исписане језиве пријетеће поруке и усташки симболи.

Аутори порука потписали су се као "Максови месари", а то су били усташки злочинци у Другом свјетском рату којим је командовао Вјекослав Макс Лубурић, командант логора Јасеновац и Стара Градишка. 

(Срна)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Фочак

11.07.2022 08:42

Па зар ми нисмо браћа са Усташама у борби против Дахија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јесмо.

11.07.2022 10:36

Бошњаци раде горе ствари од овога. Ово није ништа!

Name

ре Јесмо.

11.07.2022 15:22

А ми никоме не контрирамо.

Name

Миромо

11.07.2022 08:48

То је плод Додика и СНСД који само траже наћина да народу отежају заједно са Човићем у нормализацији односа и суживота док год неред влада он су у животу и пљаћкају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мостар

11.07.2022 10:27

То су босњацка посла Завадити Мила и Цовица. Односно Србе и Хрвате

Name

БЛ

11.07.2022 08:54

У Ф БИХ полозај Срба је исти као и других градјана,доказ да многи из РС раде у Ф БиХ и немају проблема.Срби имају проблема у Ф БиХ у кантонима гдје су на власти Хрвати,то је истина и обратите се Додику јер су они његови промицатељи а он њихов.У Ф БиХ се учи,чита и пише ћирилицом и говори и српским језиком ко год то зели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

11.07.2022 08:56

То су сигурно написали неки клошари и пјане. Ако питате обичне грађане рећи ће да у Мостару нема међунационалних сукоба нити нетрпељивости. Ово нису поруке правих Мостараца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

11.07.2022 09:00

"Да су полиција и правосуђе у претходних 27 дана открили свима нама познате извршитеље разарања Партизанског спомен-гробља од 14. јуна ове године, ово се не би догодило". Удрузење антифасиста Мостар

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОК ХОЛИДЕЈ

11.07.2022 09:03

БОЉЕ БИ ИМ БИЛО ДА ОБРИШУ ТЕ ГРАФИТЕ ДА НЕ ВУКУ ЂАВОЛА ЗА РЕП.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јој

11.07.2022 09:25

Па Драгану је Миле у аманет оставио да чувају Србе. Ево видимо још једном како брине о њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амбасадор

11.07.2022 09:32

То није порука из цјеле Федерације Босне, то је порука од Чолетових гласача, великог пријатеља Доде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

харфа

11.07.2022 09:43

Управо онаква порука какву и заслужује коалиција са ХДЗ-ом, а против Мостара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вбц

11.07.2022 09:57

Жар није хдз са странкама Срба у мостару коалицијски партнер

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ицх

11.07.2022 10:07

То је тачно да Срби имају проблеме само у кантонима са већинским хрватским становништвом док у кантонима са већинским муслиманским становништвом је боља ситуација а и у школама се учи Ћирилица и Латица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ду

11.07.2022 16:09

Појма ти немаш.

Name

Јаношик

11.07.2022 11:29

Српска политика се лако одриче српске имовине у фбих а још горе и народа српског се одриче..С

ОДГОВОРИТЕ