Poruke Srbima u MO dokaz teškog života Srba u FBIH

"Dokaz je ovo teškog položaja u kome se danas nalazi srpski narod u FBiH, ali i ništa boljeg položaja naše zajednice u mnogim državama i teritorijama, gdje Srbi žive, a nemaju organizovan državno-pravni okvir ili realan politički uticaj", istakao je Vujadinović.

Republika Srpska 11.07.2022 | 10:31
Poruke Srbima u MO dokaz teškog života Srba u FBIH

- Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimir Vujadinović rekao je da su prijetnje i poruke na srpskom pravoslavnom groblju u Mostaru dokaz teškog položaja u kome se danas nalazi srpski narod u Federaciji BiH /FBiH/ i zatražio da krivci što prije budu privedeni pravdi.

Uz osudu ispisanih prijetnji i poruka, Vujadinović je istakao da ovaj nemili događaj otkriva i koliko je važno očuvanje Republike Srpske, kao garancije opstanka Srba u BiH i koliko je važno dosljedno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji srpskom narodu garantuje visok stepen zaštite i izbor legitimnih političkih predstavnika, u svim organima vlasti.

Vujadinović je podsjetio da su u mostarskom naselju Vihovići na srpskom pravoslavnom groblju ispisane jezive fašističko-ustaške poruke upućene srpskom narodu koji živi u dolini Neretve, koje veličaju ustaške zločine iz julskih i avgustovskih dana 1941. godine, Maksa Luburića i koljače iz toga perioda.

Prema njegovim riječima, nije slučajno izabrano vrijeme ispisivanja tih strašnih poruka na groblju.

"Dokaz je ovo teškog položaja u kome se danas nalazi srpski narod u FBiH, ali i ništa boljeg položaja naše zajednice u mnogim državama i teritorijama, gdje Srbi žive, a nemaju organizovan državno-pravni okvir ili realan politički uticaj", istakao je Vujadinović.

Vujadinović od nosilaca vlasti u Mostaru i FBiH traži da ovakve stvari što prije istraže i krivce privedu pravdi i time pokažu da srpski narod u dolini Neretve ima svoje mjesto, kao što ga je imao i vijekovima unazad.

"Možda bi im u tom poslu, ukoliko postoji i minimum volje za tim, Srbija i predsjednik Aleksandar Vučić i njihov odnos prema zajednicama koje žive u manjem broju, bio dobar primer kako i na koji način to uraditi", navodi Vujadinović.

On je istakao da će Srbija i Vučić, kao i uvijek, stajati na pozicijama zaštite srpskog naroda, gdje god Srbi živjeli, ali i na zaštiti svih prava koja proističu iz međunarodnih sporazuma, kakav je i Dejtonski mirovni sporazum.

Vujadinović je ocijenio i da ovakvi događaji pokazuju ispravnost i važnost mirovnih inicijativa, kao što je "Otvoreni Balkan" koji bi kroz sve vrste saradnje, na najmanju moguću mjeru sveo ove i ovakve pojave i ne bi ostavljao prostora za djelovanje snaga, čija politika se zasniva na stalnim zastrašivanjima i vraćanjima regiona unazad.

Pravoslavno groblje u mostarskom naselju Vihovići juče je oskrnavljeno tako što su na zidu oko groblja i ulaznoj kapiji ispisane jezive prijeteće poruke i ustaški simboli.

Autori poruka potpisali su se kao "Maksovi mesari", a to su bili ustaški zločinci u Drugom svjetskom ratu kojim je komandovao Vjekoslav Maks Luburić, komandant logora Jasenovac i Stara Gradiška. 

(Srna)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Fočak

11.07.2022 08:42

Pa zar mi nismo braća sa Ustašama u borbi protiv Dahija

ODGOVORITE
Name

Jesmo.

11.07.2022 10:36

Bošnjaci rade gore stvari od ovoga. Ovo nije ništa!

Name

re Jesmo.

11.07.2022 15:22

A mi nikome ne kontriramo.

Name

Miromo

11.07.2022 08:48

To je plod Dodika i SNSD koji samo traže naćina da narodu otežaju zajedno sa Čovićem u normalizaciji odnosa i suživota dok god nered vlada on su u životu i pljaćkaju

ODGOVORITE
Name

Mostar

11.07.2022 10:27

To su bosnjacka posla Zavaditi Mila i Covica. Odnosno Srbe i Hrvate

Name

BL

11.07.2022 08:54

U F BIH polozaj Srba je isti kao i drugih gradjana,dokaz da mnogi iz RS rade u F BiH i nemaju problema.Srbi imaju problema u F BiH u kantonima gdje su na vlasti Hrvati,to je istina i obratite se Dodiku jer su oni njegovi promicatelji a on njihov.U F BiH se uči,čita i piše ćirilicom i govori i srpskim jezikom ko god to zeli.

ODGOVORITE
Name

Patriota

11.07.2022 08:56

To su sigurno napisali neki klošari i pjane. Ako pitate obične građane reći će da u Mostaru nema međunacionalnih sukoba niti netrpeljivosti. Ovo nisu poruke pravih Mostaraca.

ODGOVORITE
Name

Istina

11.07.2022 09:00

"Da su policija i pravosuđe u prethodnih 27 dana otkrili svima nama poznate izvršitelje razaranja Partizanskog spomen-groblja od 14. juna ove godine, ovo se ne bi dogodilo". Udruzenje antifasista Mostar

ODGOVORITE
Name

DOK HOLIDEJ

11.07.2022 09:03

BOLJE BI IM BILO DA OBRIŠU TE GRAFITE DA NE VUKU ĐAVOLA ZA REP.

ODGOVORITE
Name

Joj

11.07.2022 09:25

Pa Draganu je Mile u amanet ostavio da čuvaju Srbe. Evo vidimo još jednom kako brine o njima.

ODGOVORITE
Name

Ambasador

11.07.2022 09:32

To nije poruka iz cjele Federacije Bosne, to je poruka od Čoletovih glasača, velikog prijatelja Dode.

ODGOVORITE
Name

harfa

11.07.2022 09:43

Upravo onakva poruka kakvu i zaslužuje koalicija sa HDZ-om, a protiv Mostara.

ODGOVORITE
Name

Vbc

11.07.2022 09:57

Žar nije hdz sa strankama Srba u mostaru koalicijski partner

ODGOVORITE
Name

Ich

11.07.2022 10:07

To je tačno da Srbi imaju probleme samo u kantonima sa većinskim hrvatskim stanovništvom dok u kantonima sa većinskim muslimanskim stanovništvom je bolja situacija a i u školama se uči Ćirilica i Latica.

ODGOVORITE
Name

Du

11.07.2022 16:09

Pojma ti nemaš.

Name

Janošik

11.07.2022 11:29

Srpska politika se lako odriče srpske imovine u fbih a još gore i naroda srpskog se odriče..S

ODGOVORITE