Предсједник у бјекству, премијер подноси оставку

Премијер Шри Ланке Ранил Викремесинге потврдио је данас да ће поднети оставку, после бекства председника Готабаје Раџапаксе након протеста на којима је тражена његова оставка.

Свијет 09.07.2022 | 17:54
Предсједник у бјекству, премијер подноси оставку

"Да би се обезбедио наставак рада Владе, укључујући безбедност свих грађана, прихватам најбољу препоруку лидера странака да се омогући рад Владе коју ће чинити представници свих партија", написао је он на Твитеру, пренео је ТАС С.

"Да бих то олакшао, поднећу оставку на место премијера", истакао је он.

Викремесинге је своју одлуку саопштио након састанка лидера политичких партија којим је председавао председник парламента Шри Ланке Махинда Јапа Абејвардена.

Посланик Харша де Силва, један од учесника разговора, рекао је након састанка да се већина представника политичких партија Шри Ланке сложила да председник Раџапакса и премијер Викремесинге поднесу оставке.

Председник парламента треба да преузме функцију привременог председника на највише 30 дана, а парламент ће изабрати председника који ће обављати ту функцију у преосталом мандату.

Поред тога, на састанку је одлучено да се именује привремена влада састављена од представника свих партија и да се у блиској будућности одрже избори.

Вест о оставци премијера уследила је после бекства председника Готабаје Раџапаксе након протеста на којима је тражена његова оставка.

Раџапакса је очигледно напустио земљу авионом, рекао је за ТАС С бивши амбасадор Шри Ланке у Русији Удајанга Вератунга који се налази у Коломбу.

"Према информацијама које имам, он (председник) је већ напустио земљу авионом", рекао је он и додао да је председник проследио писмо о оставци својим поверљивим сарадницима.

У зависности од ситуације, писмо ће бити објављено касније данас.

Хиљаде демонстраната изашло је на улице Коломба, захтевајући оставку председника Шри Ланке, а неки од њих су ушли у председничку резиденцију.

Током протеста повређено је 39 особа, укључујући двојицу полицајаца, који су смештени у болницу.

Држава од 22 милиона људи бори се са озбиљном несташицом девиза која је ограничила основни увоз горива, хране и лекова, гурнувши је у најгору економску кризу од стицања независности 1948. године, навео је Ројтерс.

Многи за то окривљују председника Раџапаксу, а углавном мирни протести трају од марта ове године.

Незадовољство се погоршало последњих недеља пошто је у земљи дошло до затварања школа и рационализације потрошње горива, а инфлација у јуну је достигла готово 55 одсто, подсетила је британска агенција.

(Тањуг    Фото: ЕПА-ЕФЕ/М.А.ПУСХПА КУМАРА)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ВЕКИ

09.07.2022 16:02

Ова треба и Додика отјерати!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хуго

09.07.2022 16:15

У Шри Ланки власт паде за пола године. Умјесто да то исто урадимо, ми се само боље намјестимо да нас ј.бу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.07.2022 17:40

Браво за коментар ,бас тако

Name

Хуго

09.07.2022 20:42

Да су ово Ланчани остали Срби (један од преко 100 нација које воде поријекло од нас Срба), све би било супер и сјајно! Текло би им мед и млијеко!