Predsjednik u bjekstvu, premijer podnosi ostavku

Premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge potvrdio je danas da će podneti ostavku, posle bekstva predsednika Gotabaje Radžapakse nakon protesta na kojima je tražena njegova ostavka.

Svijet 09.07.2022 | 17:54
Predsjednik u bjekstvu, premijer podnosi ostavku

"Da bi se obezbedio nastavak rada Vlade, uključujući bezbednost svih građana, prihvatam najbolju preporuku lidera stranaka da se omogući rad Vlade koju će činiti predstavnici svih partija", napisao je on na Tviteru, preneo je TAS S.

"Da bih to olakšao, podneću ostavku na mesto premijera", istakao je on.

Vikremesinge je svoju odluku saopštio nakon sastanka lidera političkih partija kojim je predsedavao predsednik parlamenta Šri Lanke Mahinda Japa Abejvardena.

Poslanik Harša de Silva, jedan od učesnika razgovora, rekao je nakon sastanka da se većina predstavnika političkih partija Šri Lanke složila da predsednik Radžapaksa i premijer Vikremesinge podnesu ostavke.

Predsednik parlamenta treba da preuzme funkciju privremenog predsednika na najviše 30 dana, a parlament će izabrati predsednika koji će obavljati tu funkciju u preostalom mandatu.

Pored toga, na sastanku je odlučeno da se imenuje privremena vlada sastavljena od predstavnika svih partija i da se u bliskoj budućnosti održe izbori.

Vest o ostavci premijera usledila je posle bekstva predsednika Gotabaje Radžapakse nakon protesta na kojima je tražena njegova ostavka.

Radžapaksa je očigledno napustio zemlju avionom, rekao je za TAS S bivši ambasador Šri Lanke u Rusiji Udajanga Veratunga koji se nalazi u Kolombu.

"Prema informacijama koje imam, on (predsednik) je već napustio zemlju avionom", rekao je on i dodao da je predsednik prosledio pismo o ostavci svojim poverljivim saradnicima.

U zavisnosti od situacije, pismo će biti objavljeno kasnije danas.

Hiljade demonstranata izašlo je na ulice Kolomba, zahtevajući ostavku predsednika Šri Lanke, a neki od njih su ušli u predsedničku rezidenciju.

Tokom protesta povređeno je 39 osoba, uključujući dvojicu policajaca, koji su smešteni u bolnicu.

Država od 22 miliona ljudi bori se sa ozbiljnom nestašicom deviza koja je ograničila osnovni uvoz goriva, hrane i lekova, gurnuvši je u najgoru ekonomsku krizu od sticanja nezavisnosti 1948. godine, naveo je Rojters.

Mnogi za to okrivljuju predsednika Radžapaksu, a uglavnom mirni protesti traju od marta ove godine.

Nezadovoljstvo se pogoršalo poslednjih nedelja pošto je u zemlji došlo do zatvaranja škola i racionalizacije potrošnje goriva, a inflacija u junu je dostigla gotovo 55 odsto, podsetila je britanska agencija.

(Tanjug    Foto: EPA-EFE/M.A.PUSHPA KUMARA)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

VEKI

09.07.2022 16:02

Ova treba i Dodika otjerati!!

ODGOVORITE
Name

Hugo

09.07.2022 16:15

U Šri Lanki vlast pade za pola godine. Umjesto da to isto uradimo, mi se samo bolje namjestimo da nas j.bu.

ODGOVORITE
Name

Re

09.07.2022 17:40

Bravo za komentar ,bas tako

Name

Hugo

09.07.2022 20:42

Da su ovo Lančani ostali Srbi (jedan od preko 100 nacija koje vode porijeklo od nas Srba), sve bi bilo super i sjajno! Teklo bi im med i mlijeko!