Европски парламент данас гласа о извјештају о Србији

Посланици Европског парламента данас у подне на пленарној седници у Стразбуру гласаће о овогодишњем извештају о Србији.

Србија 06.07.2022 | 07:30
Европски парламент данас гласа о извјештају о Србији

У извештају се изражава подршка будућем чланству Србије у ЕУ, али уз захтев да поред владавине права и нормализације односа са Приштином ускладјивање са санкцијама Русији буде кључни елемент који ће одредјивати укупан напредак Србије на путу приступања.

У тексту извештаја аманданима је убачено и да се од Србије и Косова очекује потписивање правнообавезујућег споразума о нормализацији односа "заснованог на медјусобном признању" што је први пут да се међусобно признаје помиње у званичном докумету ЕУ институције као потребно решење дијалога Београда и Приштине.

Европски парламент понавља и позив Србији да предузме кораке у циљу даљег повећања слободе медија, гарантовања слободе изражавања, независности медија и медијског плурализма.

У тексту извештаја похваљује се напредак који је у Србији постигнут у развоју функционалне тржишне економије, као и према сарадњи који Србија показује у управаљању миграцијама.

Усвојен на пленаром заседању извештај Европског парламента добија форму резолуције, која није првнообавезујућа, али представља политичке смернице за земљу у процесу евроинтеграција.

Фон Крамон има поруку за Србију

Известилац Европског парлемента за Косово Виола фон Крамон током дебате о извештају о Србији пред Европскиом парламентом позвала је званични Београд да се јасно окрене ка ЕУ.

Крамон је такође "подсетила" председника Србије Александра Вучића на "неопходност усклађивања" са европским заједницким позицијама.

"Верујем да је руска агресија одлучујући моменат у нашој историји и да ЕУ очекује од нове владе пуно усклађивање у области спољне политике укључујући и увођење санкција. Морамо да искористимо овај моменат како бисмо прекинули везе Србије са Кремљом и како би се Србија јасно окренула ка ЕУ", поручила је Крамон.

(Тањуг ЕПА/ЕФЕ/Андреј Цукиц)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Глас

06.07.2022 06:00

Сто знаци јос једна европска уцјена.Србија када постане пуноправни цлан ЕУ,тек онда мозе се разматрати опција уводјења санкција,а до тад глупо је од томе уопсте мастати.Превисе фасистицка европа трази,а за узврат не даје ниста.Мисли се на гарант у будуцности приступања ЕУ.Није балкан јос спрамн за европске интеграције.Прво се мора промјенити ментални склоп градјана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раајко

06.07.2022 06:01

Чланство у ЕУ која је у стању распадања више није привлачно ни за једну државу, према томе не може се признањем Косова условљавати Србија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.07.2022 07:33

Ма Црна Гора и Македонија су урадиле све што су од њих тражили, па их опет не примају. То је само навлакуша. Од ЕУ нема више ништа, на жалост.

Name

Мирослав

06.07.2022 06:29

Само ви заседајте,од признавања отимацине нема ниста. Паметје би вам било, да од Зеленског захтевате мир.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боље да види

06.07.2022 07:31

Ста це јер Француска напуста ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ