Evropski parlament danas glasa o izvještaju o Srbiji

Poslanici Evropskog parlamenta danas u podne na plenarnoj sednici u Strazburu glasaće o ovogodišnjem izveštaju o Srbiji.

Srbija 06.07.2022 | 07:30
Evropski parlament danas glasa o izvještaju o Srbiji

U izveštaju se izražava podrška budućem članstvu Srbije u EU, ali uz zahtev da pored vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom uskladjivanje sa sankcijama Rusiji bude ključni element koji će odredjivati ukupan napredak Srbije na putu pristupanja.

U tekstu izveštaja amandanima je ubačeno i da se od Srbije i Kosova očekuje potpisivanje pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa "zasnovanog na medjusobnom priznanju" što je prvi put da se međusobno priznaje pominje u zvaničnom dokumetu EU institucije kao potrebno rešenje dijaloga Beograda i Prištine.

Evropski parlament ponavlja i poziv Srbiji da preduzme korake u cilju daljeg povećanja slobode medija, garantovanja slobode izražavanja, nezavisnosti medija i medijskog pluralizma.

U tekstu izveštaja pohvaljuje se napredak koji je u Srbiji postignut u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije, kao i prema saradnji koji Srbija pokazuje u upravaljanju migracijama.

Usvojen na plenarom zasedanju izveštaj Evropskog parlamenta dobija formu rezolucije, koja nije prvnoobavezujuća, ali predstavlja političke smernice za zemlju u procesu evrointegracija.

Fon Kramon ima poruku za Srbiju

Izvestilac Evropskog parlementa za Kosovo Viola fon Kramon tokom debate o izveštaju o Srbiji pred Evropskiom parlamentom pozvala je zvanični Beograd da se jasno okrene ka EU.

Kramon je takođe "podsetila" predsednika Srbije Aleksandra Vučića na "neophodnost usklađivanja" sa evropskim zajednickim pozicijama.

"Verujem da je ruska agresija odlučujući momenat u našoj istoriji i da EU očekuje od nove vlade puno usklađivanje u oblasti spoljne politike uključujući i uvođenje sankcija. Moramo da iskoristimo ovaj momenat kako bismo prekinuli veze Srbije sa Kremljom i kako bi se Srbija jasno okrenula ka EU", poručila je Kramon.

(Tanjug EPA/EFE/Andrej Cukic)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Glas

06.07.2022 08:00

Sto znaci jos jedna evropska ucjena.Srbija kada postane punopravni clan EU,tek onda moze se razmatrati opcija uvodjenja sankcija,a do tad glupo je od tome uopste mastati.Previse fasisticka evropa trazi,a za uzvrat ne daje nista.Misli se na garant u buducnosti pristupanja EU.Nije balkan jos spramn za evropske integracije.Prvo se mora promjeniti mentalni sklop gradjana.

ODGOVORITE
Name

Raajko

06.07.2022 08:01

Članstvo u EU koja je u stanju raspadanja više nije privlačno ni za jednu državu, prema tome ne može se priznanjem Kosova uslovljavati Srbija.

ODGOVORITE
Name

Re

06.07.2022 09:33

Ma Crna Gora i Makedonija su uradile sve što su od njih tražili, pa ih opet ne primaju. To je samo navlakuša. Od EU nema više ništa, na žalost.

Name

Miroslav

06.07.2022 08:29

Samo vi zasedajte,od priznavanja otimacine nema nista. Pametje bi vam bilo, da od Zelenskog zahtevate mir.

ODGOVORITE
Name

Bolje da vidi

06.07.2022 09:31

Sta ce jer Francuska napusta EU.

ODGOVORITE