Свечани дочек: Патријарх српски стигао у Тузлу

Његова светост патријарх српски Порфирије допутовао је у Тузлу, гдје му је свечани дочек приређен пред Саборним храмом Успења Пресвете Богородице.

Босна и Херцеговина 25.06.2022 | 18:00
Свечани дочек: Патријарх српски стигао у Тузлу

Патријарха српског је дочекао Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије са свештенством, монаштвом и вјерним народом.

У наставку ће у част доласка српског патријарха у Саборном храму бити служена доксологија, уз саслужење 10 архијереја Српске православне цркве.

Долазак патријарха српског Порфирија у Тузлу уриличен је и поводом обиљежавања 140 година од освештења Сабрног храма Успења Пресвете Богородице.

Саборни храм у Тузли саграђен и освештан 1882. године, у вријеме када је Тузла била стјециште богатих српских трговаца.

Храм је грађен осам година, а након освештања постао је духовни центар и мјесто сабирања православног народа.

Био је дио насеља Српска варош, које је било насељено српским живљем на данашњем локалитету Панонских језера у Тузли.

Према програму обиљежавања 140 година од освештања Саборног храма, након служења доксологије, биће одржана свечана академија у тузланском Народном позоришту.

У оквиру ових свечаности, припремљен је кулурно-мјетнички програм на коме ће бити показани српска традиција, култура, духовност и жеља за опстанком малобројних Срба на овом подручју.

Патријарх Порфирије ће сутра у 9.00 часова служити Свету архијерејску литургију у Саборном храму.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Биљана плава

25.06.2022 17:46

На телетексту "мудрица" са РТРС-а, дан два спомињу посјету "Катедралном" храму у Тузли! Има ли ико нормалан од тог тиска, стиска и назочности?

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

26.06.2022 15:18

И још једна ствар коју је вриједно напоменути да у актуалном сазиву Владе Србије након Београђана највише има министара који су рођени, одрасли у Тузли и прије рата отишли на студирање у Београд!

ОДГОВОРИТЕ