Svečani doček: Patrijarh srpski stigao u Tuzlu

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije doputovao je u Tuzlu, gdje mu je svečani doček priređen pred Sabornim hramom Uspenja Presvete Bogorodice.

Bosna i Hercegovina 25.06.2022 | 18:00
Svečani doček: Patrijarh srpski stigao u Tuzlu

Patrijarha srpskog je dočekao Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije sa sveštenstvom, monaštvom i vjernim narodom.

U nastavku će u čast dolaska srpskog patrijarha u Sabornom hramu biti služena doksologija, uz sasluženje 10 arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Dolazak patrijarha srpskog Porfirija u Tuzlu uriličen je i povodom obilježavanja 140 godina od osveštenja Sabrnog hrama Uspenja Presvete Bogorodice.

Saborni hram u Tuzli sagrađen i osveštan 1882. godine, u vrijeme kada je Tuzla bila stjecište bogatih srpskih trgovaca.

Hram je građen osam godina, a nakon osveštanja postao je duhovni centar i mjesto sabiranja pravoslavnog naroda.

Bio je dio naselja Srpska varoš, koje je bilo naseljeno srpskim življem na današnjem lokalitetu Panonskih jezera u Tuzli.

Prema programu obilježavanja 140 godina od osveštanja Sabornog hrama, nakon služenja doksologije, biće održana svečana akademija u tuzlanskom Narodnom pozorištu.

U okviru ovih svečanosti, pripremljen je kulurno-mjetnički program na kome će biti pokazani srpska tradicija, kultura, duhovnost i želja za opstankom malobrojnih Srba na ovom području.

Patrijarh Porfirije će sutra u 9.00 časova služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Biljana plava

25.06.2022 17:46

Na teletekstu "mudrica" sa RTRS-a, dan dva spominju posjetu "Katedralnom" hramu u Tuzli! Ima li iko normalan od tog tiska, stiska i nazočnosti?

ODGOVORITE
Name

075

26.06.2022 15:18

I još jedna stvar koju je vrijedno napomenuti da u aktualnom sazivu Vlade Srbije nakon Beograđana najviše ima ministara koji su rođeni, odrasli u Tuzli i prije rata otišli na studiranje u Beograd!

ODGOVORITE