Отворени Балкан нашао рецепт за будућност региона

- Предсједник Владе Црне Горе Дритан Абазовић изјавио је да се на самиту у Охриду регионалне иницијативе Отворени Балкан, десио "заокрет на који регион треба да буде поносан", а Европа "видела један другачији западни Балкан, који отворено разговара о својој будућности".

Регион 14.06.2022 | 09:33
Отворени Балкан нашао рецепт за будућност региона

"Уместо о томе ''ко је први започео рат'' разговарало се о туризму, слободном промету, енергетици, пољопривреди, економској и здравственој кризи као и инфраструктури", рекао је Абазовић у интервјуу за данашњу "Политику".

Абазовић је још поручио да је "Црна Гора спремна да да допринос јединству и заједништву на западном Балкану", јер, како је рекао, за његову земљу "пут у ЕУ нема алтернативу".

Он је рекао да је "Отворени Балкан“, на чијем је недавном самиту у Охриду присуствовао, "пронашла рецепт за будућност", као и да та иницијатива може да постане мост мира између Истока и Запада.

Црногорски премијер је изјавио и да "када се отворено разговара о будућности Западног Балкана, на сасвим другачији начин од онога који је био уобичајен, без освртања на теме које изазивају сукобе, онда свету шаљемо сасвим другачију поруку“ .

Абазовић је нагласио да је "у Охриду Европа видела један другачији западни Балкан, који отворено разговара о својој будућности, решен да заједничким снагама преборди наступајућу економску кризу".

Он је навео да је самит у Охриду видео и као прилику за јачање добросуседских односа, "нечега чиме се земље западног Балкана раније нису могле похвалити".

"Мислим да је ово први пут да су се лидери западног Балкана окупили и разговарали о стварним потребама својих грађана, опасностима које прете због најављене кризе и недостатака основних животних намирница и енергената на тржишту, не би ли заједничким снагама предупредили све негативне ефекте које ће на Европу имати оставити руска инвазија" рекао је Абазовић.

(Тањуг) 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Јаста

14.06.2022 07:58

Је, нова идеологија ... Вуциц и Грк ... Цаст труду ... Када Новизантија буде верификовала то ... Онда цемо и прихватити ... Све сто је добијено на кварно, у томе и трули ... Албанија 1913, па Космет који је вама насељен, па Олује и Бљесци, па Хиросиме ... Знас ста је мозда Балкан и буде Отомански, нуклеарни полигон ... Свако удара у своје ... Јест Опен Балкан док вам не дојади ... Моземо и с тим кад смо могли и з братством и јединством ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Без независности

14.06.2022 08:25

И слободе то је Затворени а не Отворени Балкан. То је алтернатива. Баланс. Остало је ропство или ти Истоцна Крајина Европе по ко зна који пут за магарцење..... Тизно је да свака генерација мора да осјети на сопственој кози ко је узрок проблема и засто, као и засто овај регион није напредан а има све могуцности да буде. Засто и како нас разваљује Запад цим станемо на ноге,итд.....

Name

Ре

14.06.2022 12:37

@Без независности.Запад нас увијек разваљује кад станемо на ноге циста глупост да ето не тразимо кривицу у нама лаксе је свалити на Запад. Ми своју кривицу нецемо или несмијемо да видимо.Лаз нас Витални Национални Интерес.

Name

Запад је скоро

14.06.2022 14:13

Унистио бас то, сто ето тобозе сада прави. И не први пут, него у круг..... Најдузи период мира је био после 2.свиј.рата када смо били независни и несврстани.... И то им је много сметало.... Тразе да смо бас ми Исгоцна Крајина Европе да се све на нама ломи..А ломице свакако с тим сто је бити неутралан бити цастан а на страни неофасизма је нељудски.....

Name

Рамбо

14.06.2022 09:24

Твој лидер се несто не појављује? Дритан и Мило,све постено!Продана душо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.06.2022 12:53

Дртане врати паре!

Name

Срби су увијек знали

14.06.2022 12:01

И знају све сто требају знати.И сада и у будуцност.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српска

15.06.2022 06:43

Пази ста прицас мафија слуса...

ОДГОВОРИТЕ