Otvoreni Balkan našao recept za budućnost regiona

- Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da se na samitu u Ohridu regionalne inicijative Otvoreni Balkan, desio "zaokret na koji region treba da bude ponosan", a Evropa "videla jedan drugačiji zapadni Balkan, koji otvoreno razgovara o svojoj budućnosti".

Region 14.06.2022 | 09:33
Otvoreni Balkan našao recept za budućnost regiona

"Umesto o tome ''ko je prvi započeo rat'' razgovaralo se o turizmu, slobodnom prometu, energetici, poljoprivredi, ekonomskoj i zdravstvenoj krizi kao i infrastrukturi", rekao je Abazović u intervjuu za današnju "Politiku".

Abazović je još poručio da je "Crna Gora spremna da da doprinos jedinstvu i zajedništvu na zapadnom Balkanu", jer, kako je rekao, za njegovu zemlju "put u EU nema alternativu".

On je rekao da je "Otvoreni Balkan“, na čijem je nedavnom samitu u Ohridu prisustvovao, "pronašla recept za budućnost", kao i da ta inicijativa može da postane most mira između Istoka i Zapada.

Crnogorski premijer je izjavio i da "kada se otvoreno razgovara o budućnosti Zapadnog Balkana, na sasvim drugačiji način od onoga koji je bio uobičajen, bez osvrtanja na teme koje izazivaju sukobe, onda svetu šaljemo sasvim drugačiju poruku“ .

Abazović je naglasio da je "u Ohridu Evropa videla jedan drugačiji zapadni Balkan, koji otvoreno razgovara o svojoj budućnosti, rešen da zajedničkim snagama prebordi nastupajuću ekonomsku krizu".

On je naveo da je samit u Ohridu video i kao priliku za jačanje dobrosusedskih odnosa, "nečega čime se zemlje zapadnog Balkana ranije nisu mogle pohvaliti".

"Mislim da je ovo prvi put da su se lideri zapadnog Balkana okupili i razgovarali o stvarnim potrebama svojih građana, opasnostima koje prete zbog najavljene krize i nedostataka osnovnih životnih namirnica i energenata na tržištu, ne bi li zajedničkim snagama predupredili sve negativne efekte koje će na Evropu imati ostaviti ruska invazija" rekao je Abazović.

(Tanjug) 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Jasta

14.06.2022 07:58

Je, nova ideologija ... Vucic i Grk ... Cast trudu ... Kada Novizantija bude verifikovala to ... Onda cemo i prihvatiti ... Sve sto je dobijeno na kvarno, u tome i truli ... Albanija 1913, pa Kosmet koji je vama naseljen, pa Oluje i Bljesci, pa Hirosime ... Znas sta je mozda Balkan i bude Otomanski, nuklearni poligon ... Svako udara u svoje ... Jest Open Balkan dok vam ne dojadi ... Mozemo i s tim kad smo mogli i z bratstvom i jedinstvom ...

ODGOVORITE
Name

Bez nezavisnosti

14.06.2022 08:25

I slobode to je Zatvoreni a ne Otvoreni Balkan. To je alternativa. Balans. Ostalo je ropstvo ili ti Istocna Krajina Evrope po ko zna koji put za magarcenje..... Tizno je da svaka generacija mora da osjeti na sopstvenoj kozi ko je uzrok problema i zasto, kao i zasto ovaj region nije napredan a ima sve mogucnosti da bude. Zasto i kako nas razvaljuje Zapad cim stanemo na noge,itd.....

Name

Re

14.06.2022 12:37

@Bez nezavisnosti.Zapad nas uvijek razvaljuje kad stanemo na noge cista glupost da eto ne trazimo krivicu u nama lakse je svaliti na Zapad. Mi svoju krivicu necemo ili nesmijemo da vidimo.Laz nas Vitalni Nacionalni Interes.

Name

Zapad je skoro

14.06.2022 14:13

Unistio bas to, sto eto toboze sada pravi. I ne prvi put, nego u krug..... Najduzi period mira je bio posle 2.svij.rata kada smo bili nezavisni i nesvrstani.... I to im je mnogo smetalo.... Traze da smo bas mi Isgocna Krajina Evrope da se sve na nama lomi..A lomice svakako s tim sto je biti neutralan biti castan a na strani neofasizma je neljudski.....

Name

Rambo

14.06.2022 09:24

Tvoj lider se nesto ne pojavljuje? Dritan i Milo,sve posteno!Prodana dušo!

ODGOVORITE
Name

Re

14.06.2022 12:53

Drtane vrati pare!

Name

Srbi su uvijek znali

14.06.2022 12:01

I znaju sve sto trebaju znati.I sada i u buducnost.....

ODGOVORITE
Name

Srpska

15.06.2022 06:43

Pazi sta pricas mafija slusa...

ODGOVORITE