За оволики раст цијена одговорне су домаће власти

- Власт славе раст буџетских прихода све док не дође до колапса и почне њихов пад јер ће све резерве и могућности да се ове цијене плате бити исцрпљене – каже Гавран.

Босна и Херцеговина 12.06.2022 | 15:22
За оволики раст цијена одговорне су домаће власти

- Ако живимо на Фадиловој планети, гдје никоме није проблем купити хљеб и гориво, наравно да ћемо преживјети, али иначе смо све ближе оним дијеталним савјетима Бранка Костића (некадашњи члан Предсједништва СФРЈ, оп.а.) из ‘90-их о једењу коријења. 

Ово је за “Аваз” изјавио економски аналитичар Игор Гавран коментаришући недавни иступ премијера Фадила Новалића да Влада ФБиХ неће субвенционирати цијене хљеба или горива, јер “хљеб није тешко свакоме купити”.

- Све ово није случајно већ се слободно може рећи да је ово свјестан, намјеран избор власти. Узроци инфлације јесу изван БиХ, али узроци оволике инфлације и баш оволиког раста цијена апсолутно су одговорност домаћих власти. Не кажем да једним потезом могу зауставити инфлацију и вратити цијене на ниво од прије пар година, али дефинитивно су могли и још увијек могу утицати да се оне знатно смање у односу на садашње стање и да даљњи раст буде барем успорен ако не заустављен. 

Ипак они одлучују да то не раде већ напротив да славе раст буџетских прихода све док не дође до колапса и почне њихов пад јер ће све резерве и могућности да се ове цијене плате бити исцрпљене – каже Гавран.

Познати економски аналитичар додаје да га стање у БиХ подсјећа на сценариј у којем се у свим земљама свијета подузимају мјере да се раст цијена заустави или бар ублажи, а да је БиХ дио експеримента у којем се не чини апсолутно ништа и тако тестирају посљедице.

(БН) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Море стока изгурат

12.06.2022 13:52

И да се удуплају ове цијене. Љубе их Три брата Цовиц, Додик, Бакир

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

12.06.2022 14:22

Само заврци док им очи не поиспадају.Има стока снаге у пара

Name

Ре

12.06.2022 15:48

Све иде на плећа народа. А народ ћути и трпи и бјежи. А нешто значи и када ћути. Паметни владари су попуштали кад народ ћути. Ови сада немају памети ни образа. Зато само до Октобра.

Name

Т39842288

12.06.2022 15:24

Добро јутро, у Словенији гориво 1,56еура,а код нас 3,17 км

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

12.06.2022 18:57

Данас се разбјежали наши владари, једни у Србију, а други у Брисел...а гориво и јуче и данас на свети дан у васиону...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Студент

12.06.2022 18:58

Кад погледаш ове лидере на слици :Јад и Цемер и ста народ оцекује сутра.

ОДГОВОРИТЕ