Za ovoliki rast cijena odgovorne su domaće vlasti

- Vlast slave rast budžetskih prihoda sve dok ne dođe do kolapsa i počne njihov pad jer će sve rezerve i mogućnosti da se ove cijene plate biti iscrpljene – kaže Gavran.

Bosna i Hercegovina 12.06.2022 | 15:22
Za ovoliki rast cijena odgovorne su domaće vlasti

- Ako živimo na Fadilovoj planeti, gdje nikome nije problem kupiti hljeb i gorivo, naravno da ćemo preživjeti, ali inače smo sve bliže onim dijetalnim savjetima Branka Kostića (nekadašnji član Predsjedništva SFRJ, op.a.) iz ‘90-ih o jedenju korijenja. 

Ovo je za “Avaz” izjavio ekonomski analitičar Igor Gavran komentarišući nedavni istup premijera Fadila Novalića da Vlada FBiH neće subvencionirati cijene hljeba ili goriva, jer “hljeb nije teško svakome kupiti”.

- Sve ovo nije slučajno već se slobodno može reći da je ovo svjestan, namjeran izbor vlasti. Uzroci inflacije jesu izvan BiH, ali uzroci ovolike inflacije i baš ovolikog rasta cijena apsolutno su odgovornost domaćih vlasti. Ne kažem da jednim potezom mogu zaustaviti inflaciju i vratiti cijene na nivo od prije par godina, ali definitivno su mogli i još uvijek mogu uticati da se one znatno smanje u odnosu na sadašnje stanje i da daljnji rast bude barem usporen ako ne zaustavljen. 

Ipak oni odlučuju da to ne rade već naprotiv da slave rast budžetskih prihoda sve dok ne dođe do kolapsa i počne njihov pad jer će sve rezerve i mogućnosti da se ove cijene plate biti iscrpljene – kaže Gavran.

Poznati ekonomski analitičar dodaje da ga stanje u BiH podsjeća na scenarij u kojem se u svim zemljama svijeta poduzimaju mjere da se rast cijena zaustavi ili bar ublaži, a da je BiH dio eksperimenta u kojem se ne čini apsolutno ništa i tako testiraju posljedice.

(BN) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

More stoka izgurat

12.06.2022 13:52

I da se uduplaju ove cijene. Ljube ih Tri brata Covic, Dodik, Bakir

ODGOVORITE
Name

Tatar

12.06.2022 14:22

Samo zavrci dok im oči ne poispadaju.Ima stoka snage u para

Name

Re

12.06.2022 15:48

Sve ide na pleća naroda. A narod ćuti i trpi i bježi. A nešto znači i kada ćuti. Pametni vladari su popuštali kad narod ćuti. Ovi sada nemaju pameti ni obraza. Zato samo do Oktobra.

Name

T39842288

12.06.2022 15:24

Dobro jutro, u Sloveniji gorivo 1,56eura,a kod nas 3,17 km

ODGOVORITE
Name

Idealno

12.06.2022 18:57

Danas se razbježali naši vladari, jedni u Srbiju, a drugi u Brisel...a gorivo i juče i danas na sveti dan u vasionu...

ODGOVORITE
Name

Student

12.06.2022 18:58

Kad pogledaš ove lidere na slici :Jad i Cemer i sta narod ocekuje sutra.

ODGOVORITE