На Балкану постоје актери који поткопавају мир

"На Балкану, као и другдје, постоје непријатељски расположени актери који желе да поткопају наше напоре. Имају супротстављен поглед на свијет и тежње које газе људска права, владавину закона и основне слободе. Користе се језиком озлојеђености, ревизионизма и империјалне носталгије..."

Свијет 10.06.2022 | 10:22
На Балкану постоје актери који поткопавају мир

- Вријеме је да Европска унија призна егзистенцијални значај интеграције овог региона у европску породицу, и мора самоувјерено да напредује да би то учинила – почевши од Западног Балкана, навео је у тексту за Политицо грчки премијер Кириакос Митсотакис.

Он је навео да данашњи самит у Солуну долази мање од две недеље од састанка ЕУ-Западни Балкан у Бриселу и Европског савјета, гдје би се могле донети важне одлуке за регион и будућност блока.

Он констатује да "Балкан, као и много пута раније у својој историји, поново стоји на првој линији супротстављених сфера утицаја...".

"Дакле, вријеме је да ЕУ буде искрена према себи и према региону", навео је грчки премијер.

Он није штетдио ни Балкан.

"На Балкану, као и другдје, постоје непријатељски расположени актери који желе да поткопају наше напоре. Имају супротстављен поглед на свијет и тежње које газе људска права, владавину закона и основне слободе. Користе се језиком озлојеђености, ревизионизма и империјалне носталгије. Они мисле да могу сломити људски дух малтретирањем и војним мишиц́има. Не можемо дозволити да се створи вакуум за такве актере да дјелују или онај у коме мисле да могу да успију".

"...Морамо да изградимо повјерење да када ЕУ постави визију, она има намјеру и капацитет да је слиједи... Али моја данашња порука је јасна: у складу са постављеним критеријумима, хајде да понудимо интеграцију цијелог Западног Балкана у ЕУ до 2033. године — амбициозан, али достижан рок. Ово је давно закаснило. А први корак мора бити одлука за двије недеље у Бриселу да се деблокира пут Сјеверне Македоније и Албаније", наводи грчки премијер у тексту за Политицо.

Такоше констатује да "будућност неће чекати, а ми не можемо да учинимо да вријеме стане - на крају крајева, сав живот је еволуција".

"Јасно је да такве дубоке промјене у свијету око нас захтијевају од ЕУ да хитно одржи озбиљну и искрену интерну дискусију о будуц́ности проширења – о томе како и када. Морамо да размислимо и одлучимо како видимо да растемо и развијамо се".

У Солуну данас почиње Самит Процеса сарадње у југоисточној Европи. Намјеру да учествује на овом Самиту имао је и члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, али му то није дозвољено, па је морао да одложи пут и откаже резервације за хотел.

Да су домаћини самита у Солуну, као и оног одржаног недавно у Охриду одбили учешће Додика на тим скуповима, потврдио је члан Предсјендиштва Жељко Комшић.

"Досад је пракса била да иде предсједавајући Предсједништва БиХ на Самит. Тачно је да је Додик покушао учинити све да дође у Солун, међутим позив се односио само на предсједавајућег (Џаферовић). Као и у животу, непристојно је неком долазити у кућу кад те није звао", казао је јуче Комшић.

Састанку у Солуну присуствоваће и њемачки канцелар Олаф Шолц, као и звничници ЕУ...

(БН Фото: АП)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Да ми направимо

10.06.2022 09:18

Цивил Биро ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

10.06.2022 12:49

мене одбили упркос резервисаном хотелу са обавезном масерком

Name

Ненад

10.06.2022 16:28

Ви сте тог актера поставили и одрзавате га на власти јер све ова висе вама одговара него нама.

Name

Тх

10.06.2022 09:19

Буни се ко Грк у затвору ... Удара ми на ламент ... Али прихватљив је на прву, разрадјиваце се ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разрадјивати се

10.06.2022 10:11

Односи се на Грцку, ЕУ како хоце, Грцка је земља, ЕУ је организација земаља, ције се неправилности које униставају неце и не требају прихвацати ни од земаља ЕУ ни оних ван ... Сараф горе доле ...

Name

До 2033?!

10.06.2022 09:27

Разуман рок, нема ста?! ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема од

10.06.2022 09:53

Ове прице за 2033 ниста ... Неке прице односно настхања јесу за 2033, неке за 2077, али сада је 2022, када је ЕУ у питању година дана квит ... Зивот иде даље и без ЕУ, једноставно бламазе су срамота и пропаст ЕУ, ако су тамо пропалитети и то јос нападни онда ЕУ је интересантна као затворска целија, за све њене људе, многе са правом, а тијесна им је коза и нервозни су, тразе психологе, јер немају хоце немогуце, да им је, тако дозивљавају свијет, треба напаст, угурат неку наивну земљу у НАТО ... НАТО није јос одбио неку земљу да буде цланица ...

Name

Има ста

10.06.2022 09:58

Процес мора напредовати и да се извјестава, не уздам се много ... Понудјена знаци Србији и БХ односно осталим земљама (Македонија, ЦГ, Албанија) ЕУ - са милион услова ... То је само кроз прасину, и Јово наново опет Нововизантијски преговори ... ЕУ је само прихватљива, ако нема ни један услов према Русији и за против нас и ако се комплетирање пријема мозе доврсити за мјесец дана ... Све остало је бламаза, Европске уније, а Митсутакису поново питање, ста цемо, ЕУ боли ...

Name

?

10.06.2022 09:44

Грцки мудраци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

10.06.2022 09:55

Разлика измедју Платона Сократа и Сизифа ...

Name

Ми цемо бити

10.06.2022 09:45

Отворени за исцрпљивање у сваком смислу, а после ста буде, све је еволуција....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

10.06.2022 09:54

Ово се зове буљазњење ... Науци се да користис новине ... Кад су ти вец спале преко усиују ...

Name

Дошло вријеме

10.06.2022 09:58

Да сви у Српској стану заједно и пошаљу јасну поруку ЕУ да али НАТО не. И то мора бити порука свих заједно и власти и Опозиције. Тешка су времена дошла иде се на силу и то нам не одговара бас. Али ако сложно дамо свој став онда нема шта да се питају други. Тешко да може Опозиција са Додиком но треба му јасно реци ‘ не смијес се више кандидовати ни Ти ни Зељка јер доводите нас у тоталну изолацију’ па уколико то не схвате и мисле да могу још онда се мора ићи убрзано на демонтажу система Додик заједно са странцима. Ја не видим друго рјесење за РС ако ће мо да опстанемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОДКОПАВА ДОДИГ

10.06.2022 10:25

СМАКНИ ТЕ ГА ИЗ ПОЛИТИКЕ.. ВИСЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Y

10.06.2022 12:00

Ко треба да га "смакне"?! На који начин? Извбори су вам у октобру, па, смичите, ако можете, или би ви по сили "боооо(нб) ооона?

Name

Боле

10.06.2022 12:09

Стално неке лијеве теме и обецавање боље будућности. Ко још у Еуропи види будућност осим посла тј пара.. дајте мало о економији, о бољем стандарду живота у садашњости, само се прича и обећава већ 20- 30 година . Да Еуропу интересује бољи живот грађана Б и Х већ би нешто направили у ових 30 година,њих интересује моћ и надмоћ над другим људима, то им је дусевна храна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха

10.06.2022 12:18

Прије ће и Додик отићи с власти него што З Балкан уђе у ЕУ. Кога више лажете па мени читав живот прође чекајући ту вашу пишану ЕУ. Море марш

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

10.06.2022 12:57

Ма нисте дали Баји да уцествује ниста не признамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

10.06.2022 15:51

Како оно реће пјесник? Ово је овдје Балкан, мирисни цвијет, тотално неразумљив, за цијели свијет, и свако овдје може бити, душман и брат, сваких педесет љета, избије рат......

ОДГОВОРИТЕ
Name

На Балкану

11.06.2022 07:35

Да ли постоје или долазе актери?

ОДГОВОРИТЕ