Na Balkanu postoje akteri koji potkopavaju mir

"Na Balkanu, kao i drugdje, postoje neprijateljski raspoloženi akteri koji žele da potkopaju naše napore. Imaju suprotstavljen pogled na svijet i težnje koje gaze ljudska prava, vladavinu zakona i osnovne slobode. Koriste se jezikom ozlojeđenosti, revizionizma i imperijalne nostalgije..."

Svijet 10.06.2022 | 10:22
Na Balkanu postoje akteri koji potkopavaju mir

- Vrijeme je da Evropska unija prizna egzistencijalni značaj integracije ovog regiona u evropsku porodicu, i mora samouvjereno da napreduje da bi to učinila – počevši od Zapadnog Balkana, naveo je u tekstu za Politico grčki premijer Kiriakos Mitsotakis.

On je naveo da današnji samit u Solunu dolazi manje od dve nedelje od sastanka EU-Zapadni Balkan u Briselu i Evropskog savjeta, gdje bi se mogle doneti važne odluke za region i budućnost bloka.

On konstatuje da "Balkan, kao i mnogo puta ranije u svojoj istoriji, ponovo stoji na prvoj liniji suprotstavljenih sfera uticaja...".

"Dakle, vrijeme je da EU bude iskrena prema sebi i prema regionu", naveo je grčki premijer.

On nije štetdio ni Balkan.

"Na Balkanu, kao i drugdje, postoje neprijateljski raspoloženi akteri koji žele da potkopaju naše napore. Imaju suprotstavljen pogled na svijet i težnje koje gaze ljudska prava, vladavinu zakona i osnovne slobode. Koriste se jezikom ozlojeđenosti, revizionizma i imperijalne nostalgije. Oni misle da mogu slomiti ljudski duh maltretiranjem i vojnim mišićima. Ne možemo dozvoliti da se stvori vakuum za takve aktere da djeluju ili onaj u kome misle da mogu da uspiju".

"...Moramo da izgradimo povjerenje da kada EU postavi viziju, ona ima namjeru i kapacitet da je slijedi... Ali moja današnja poruka je jasna: u skladu sa postavljenim kriterijumima, hajde da ponudimo integraciju cijelog Zapadnog Balkana u EU do 2033. godine — ambiciozan, ali dostižan rok. Ovo je davno zakasnilo. A prvi korak mora biti odluka za dvije nedelje u Briselu da se deblokira put Sjeverne Makedonije i Albanije", navodi grčki premijer u tekstu za Politico.

Takoše konstatuje da "budućnost neće čekati, a mi ne možemo da učinimo da vrijeme stane - na kraju krajeva, sav život je evolucija".

"Jasno je da takve duboke promjene u svijetu oko nas zahtijevaju od EU da hitno održi ozbiljnu i iskrenu internu diskusiju o budućnosti proširenja – o tome kako i kada. Moramo da razmislimo i odlučimo kako vidimo da rastemo i razvijamo se".

U Solunu danas počinje Samit Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi. Namjeru da učestvuje na ovom Samitu imao je i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ali mu to nije dozvoljeno, pa je morao da odloži put i otkaže rezervacije za hotel.

Da su domaćini samita u Solunu, kao i onog održanog nedavno u Ohridu odbili učešće Dodika na tim skupovima, potvrdio je član Predsjendištva Željko Komšić.

"Dosad je praksa bila da ide predsjedavajući Predsjedništva BiH na Samit. Tačno je da je Dodik pokušao učiniti sve da dođe u Solun, međutim poziv se odnosio samo na predsjedavajućeg (Džaferović). Kao i u životu, nepristojno je nekom dolaziti u kuću kad te nije zvao", kazao je juče Komšić.

Sastanku u Solunu prisustvovaće i njemački kancelar Olaf Šolc, kao i zvničnici EU...

(BN Foto: AP)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Da mi napravimo

10.06.2022 09:18

Civil Biro ...

ODGOVORITE
Name

mile

10.06.2022 12:49

mene odbili uprkos rezervisanom hotelu sa obaveznom maserkom

Name

Nenad

10.06.2022 16:28

Vi ste tog aktera postavili i odrzavate ga na vlasti jer sve ova vise vama odgovara nego nama.

Name

Th

10.06.2022 09:19

Buni se ko Grk u zatvoru ... Udara mi na lament ... Ali prihvatljiv je na prvu, razradjivace se ...

ODGOVORITE
Name

Razradjivati se

10.06.2022 10:11

Odnosi se na Grcku, EU kako hoce, Grcka je zemlja, EU je organizacija zemalja, cije se nepravilnosti koje unistavaju nece i ne trebaju prihvacati ni od zemalja EU ni onih van ... Saraf gore dole ...

Name

Do 2033?!

10.06.2022 09:27

Razuman rok, nema sta?! ????

ODGOVORITE
Name

Nema od

10.06.2022 09:53

Ove price za 2033 nista ... Neke price odnosno nasthanja jesu za 2033, neke za 2077, ali sada je 2022, kada je EU u pitanju godina dana kvit ... Zivot ide dalje i bez EU, jednostavno blamaze su sramota i propast EU, ako su tamo propaliteti i to jos napadni onda EU je interesantna kao zatvorska celija, za sve njene ljude, mnoge sa pravom, a tijesna im je koza i nervozni su, traze psihologe, jer nemaju hoce nemoguce, da im je, tako dozivljavaju svijet, treba napast, ugurat neku naivnu zemlju u NATO ... NATO nije jos odbio neku zemlju da bude clanica ...

Name

Ima sta

10.06.2022 09:58

Proces mora napredovati i da se izvjestava, ne uzdam se mnogo ... Ponudjena znaci Srbiji i BH odnosno ostalim zemljama (Makedonija, CG, Albanija) EU - sa milion uslova ... To je samo kroz prasinu, i Jovo nanovo opet Novovizantijski pregovori ... EU je samo prihvatljiva, ako nema ni jedan uslov prema Rusiji i za protiv nas i ako se kompletiranje prijema moze dovrsiti za mjesec dana ... Sve ostalo je blamaza, Evropske unije, a Mitsutakisu ponovo pitanje, sta cemo, EU boli ...

Name

?

10.06.2022 09:44

Grcki mudraci!

ODGOVORITE
Name

Ja

10.06.2022 09:55

Razlika izmedju Platona Sokrata i Sizifa ...

Name

Mi cemo biti

10.06.2022 09:45

Otvoreni za iscrpljivanje u svakom smislu, a posle sta bude, sve je evolucija....

ODGOVORITE
Name

E

10.06.2022 09:54

Ovo se zove buljaznjenje ... Nauci se da koristis novine ... Kad su ti vec spale preko usiuju ...

Name

Došlo vrijeme

10.06.2022 09:58

Da svi u Srpskoj stanu zajedno i pošalju jasnu poruku EU da ali NATO ne. I to mora biti poruka svih zajedno i vlasti i Opozicije. Teška su vremena došla ide se na silu i to nam ne odgovara bas. Ali ako složno damo svoj stav onda nema šta da se pitaju drugi. Teško da može Opozicija sa Dodikom no treba mu jasno reci ‘ ne smijes se više kandidovati ni Ti ni Zeljka jer dovodite nas u totalnu izolaciju’ pa ukoliko to ne shvate i misle da mogu još onda se mora ići ubrzano na demontažu sistema Dodik zajedno sa strancima. Ja ne vidim drugo rjesenje za RS ako će mo da opstanemo.

ODGOVORITE
Name

PODKOPAVA DODIG

10.06.2022 10:25

SMAKNI TE GA IZ POLITIKE.. VISE

ODGOVORITE
Name

Y

10.06.2022 12:00

Ko treba da ga "smakne"?! Na koji način? Izvbori su vam u oktobru, pa, smičite, ako možete, ili bi vi po sili "boooo(nb) ooona?

Name

Bole

10.06.2022 12:09

Stalno neke lijeve teme i obecavanje bolje budućnosti. Ko još u Europi vidi budućnost osim posla tj para.. dajte malo o ekonomiji, o boljem standardu života u sadašnjosti, samo se priča i obećava već 20- 30 godina . Da Europu interesuje bolji život građana B i H već bi nešto napravili u ovih 30 godina,njih interesuje moć i nadmoć nad drugim ljudima, to im je dusevna hrana

ODGOVORITE
Name

Ha

10.06.2022 12:18

Prije će i Dodik otići s vlasti nego što Z Balkan uđe u EU. Koga više lažete pa meni čitav život prođe čekajući tu vašu pišanu EU. More marš

ODGOVORITE
Name

neznam

10.06.2022 12:57

Ma niste dali Baji da ucestvuje nista ne priznamo.

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

10.06.2022 15:51

Kako ono reće pjesnik? Ovo je ovdje Balkan, mirisni cvijet, totalno nerazumljiv, za cijeli svijet, i svako ovdje može biti, dušman i brat, svakih pedeset ljeta, izbije rat......

ODGOVORITE
Name

Na Balkanu

11.06.2022 07:35

Da li postoje ili dolaze akteri?

ODGOVORITE